woensdag 29 juli 2020

Vrees en beven, Sören Kierkegaard, 2006.

- Hvad er Sandhed andet end en Leven for en Idee -
(Wat is waarheid anders dan een leven voor een idee.) 
Boekomslag, uitgave 2006; oorspronkelijk in 1843, Deens. 
Dit boek is ooit onderwerp geweest van een HOVO-cursus die ik volgde. Ik herinner me de uitputtende manier van het bekijken van de zinnen, het moeizame van het fenomeen 'filosofisch denken', en de boodschap van dit boek. 
Nu, 10, 12 jaar later? lukt het me beter met mijn gevoelens en gedachten dieper door te dringen in de denkwereld van Kierkegaard over het thema: geloof.
Dat betekent nog niet, dat ik in staat zal zijn een samenvatting te geven. Ik volsta met enkele pregnante citaten en inzichten. 
Kierkegaard rond 1840
Op internet is over het boek genoeg te vinden. Wikipedia geeft een goede samenvatting, en geeft ook aan waarom bepaalde filosofen bezwaar maakten tegen dit boek. 
Ik snap die bezwaren ook wel weer: immers, je kunt met het gegeven argument dat de mens eerder naar God moet luisteren dan naar ethische argumenten, uitkomen bij het religieus fanatisme en geweld. 
Natuurlijk wil ik dat niet. 
Kierkegaard evenmin, en ik betwijfel of hij dat heeft willen zeggen. 
Regine Olsen, schilderij door Emilius Ditlev Bærentzen, 1840
Olsen was de verloofde van Kierkegaard; hij verbrak die verloving, vermoedelijk vanuit de overtuiging dat hij haar nooit gelukkig kon maken. Vrees en Beven heeft autobiografische elementen, die ook naar deze relatie verwijzen. 
Zelf zegt hij over zijn boek dat hij  'dichterlijk en verfijnd' schrijft, en dat hij moeiteloos zijn lot voorziet 'in een tijd waarin men om de wetenschao te dienen een streep heeft gehaald door de hartstocht. (p. 12) Overigens gebruikt hij expres een pseudoniem, Joannes de Silentio, om deze bepaalde invalshoek te tonen.
Het boek is een aaneenschakeling van lyrisch-filosofische overwegingenover de daad van Abraham. Abraham was immers bereid de wil van God te volgen, die hem had opgedragen zijn zoon Isaac (die hij op hoge leeftijd met Sara had gekregen) te offeren. Die offerdaad ging niet door, omdat God op het laatste moment een engel zond die Abraham van zijn daad terughield. 
Hoe kunnen we Abraham begrijpen? Was zijn handelen te rechtvaardigen?

Kierkegaard wil dit verhaal niet lezen achterover geleund in zijn stoel. Nee, hij verplaatst zich in Abraham. Zou hij hetzelfde gekund hebben? Zou hij niet hebben geroepen: 'God, neem mij, niet mijn zoon!' Of tegen de wil van God zijn ingegaan, en Hem geweigerd hebben zijn kind te offeren?
Wat is sterker, de wet van de ethiek, of de wet van God? 
En is er eigenlijk een verschil tussen die twee? Immers, God bewees toch uiteindelijk de God van liefde te zijn, waar Abrahm op vertrouwde? 
Het offer van Abraham,  Rembrandt. 
Joannes de Silentio roept uit - Problema! - dat hij het niet kan, zó geloven als Abraham deed. Maar Abraham is wél bereid God te gehoorzamen. 

‘Een paradoxale en nederige moed is er vereist om vervolgens heel de tijdelijkheid krachtens het absurde te grijpen, en dat is de moed van het geloof. Door het geloof deed Abraham geen afstand van Isaak, maar door het geloof verkreeg hij Isaak.’
Kierkegaard aan zijn bureau, door Luplau Janssen, eerste helft 19e eeuw
Ik las op DEZE SITE dat je niet uitgelezen raakt in dit boek - wat ik volledig beaam! Je blijft verrast worden door de pittige wendingen, de diepgang, het scherpe denken. Bij wijlen doet Kierkegaard je ook glimlachen, als hij bij voorbeeld schrijft: 'Het verhaal van abraham heeft de merkwaardige eigenschap dat het altijd heerlijk blijft, hoe weinig je er ook van begrijpt. p. 32.

Begrijpen en begrijpen is twee. Kierkegaard wist dat maar al te goed, hij had een scherp oog voor de geloofspraktijk van zijn dagen, waarin hij weinig diepgang zag. Hoe gemakkelijk heb ik zelf niet altijd kennis genomen van dit gedeelte uit de bijbel? Ik herken mijzelf in deze woorden: 'Ook al was je in staat heel de inhoud van het geloof in begripsvorm om te zetten, dan volgt daar niet uit dat je het geloof hebt begrepen, hebt begrepen hoe je er in binnenkomt, of hoe het in jou binnenkomt.' p. 11

Ja, 'Abraham geloofde en hij twijfelde niet, hij geloofde het ongerijmde. p. 25 Hij is De Silentio's held. Die eraan toevoegt: 'In de held denk ik mij in, in Abraham kan ik mij niet indenken. Als ik die hoogte nader stort ik neer, want dat wat mij geboden wordt is een paradox.' p. 37

Want:
'Ik kan de beweging van het geloof niet maken, ik kan mijn ogen niet sluiten en mij vol vertrouwen in het absurde storten.' p. 38
Søren Kierkegaard 'emanzipierte den Glauben von der Vernunft';
 (picture alliance / dpa) Foto haalde ik van deze Prachtige link! Duits.

Wat Kierkegaard dus doet, is 'het probleem van geloven' tot in de diepte onderzoeken. 'Wat mijzelf betreft, het ontbreekt mij niet aan moed een gedachte geheel te doordenken.' p. 34

Ik ben ervan overtuigd dat God liefde is. (...) Maar ik geloof niet, daartoe ontbreekt me de moed. p. 38.

Abraham geloofde krachtens het absurde, p. 40 - Waarmee bedoeld is, dat Abraham vertrouwt op de liefde van God; dat hij Isaac dus zal terugvinden, of behouden. 

'De liefde vindt haar priesters in de dichters, en af en toe hoor je een stem die haar naar waarde weet te schatten, Maar over het geloof hoor je geen woord. Wie spreekt er tot lof van die hartstocht?' p 37

Verder spreekt De Silentio over 'de oneindige resignatie', waar vrede en rust heersen. p. 50 De oneindige resignatie noemt hij even verderop (p. 51 e.v.)  'het laatste stadium dat aan het geloof voorafgaat.'
Søren Kierkegaard door P.C. Klæstrup ca. 1845.
Over dit lastige begrip 'oneindige resignatie' ga ik te rade bij het al genoemde artikel van Stephan Wetzels: 

'Ethisch gezien zou Abraham zijn zoon lief moeten hebben, en Abraham zou Isaak zeker niet mogen vermoorden. Deze ethische band is echter relatief als men haar bekijkt vanuit een absolute verhouding tot God. Abraham wordt in deze situatie beproefd, we spreken hier over een beproeving. Deze beproeving heeft twee opvallende kanten die Johannes de silentio het ‘hoogste egoïsme’ en ‘absolute overgave’ noemt.  Aan de ene kant is het menselijke gedrag in de beproeving bijzonder egoïstisch. Abraham doet het op een bepaalde manier ook vooral voor zichzelf. Daar staat tegenover dat het ook een absolute overgave is, want Abraham doet volledig wat God van hem vraagt, zonder daar iets op af te dingen.
Voor Johannes de silentio is het duidelijk dat er een absolute plicht is tegenover God, en dat deze plicht bestaat in de paradox dat ‘de enkeling als deze enkeling hoger is dan het algemene en dat hij als de enkeling in een absolute verhouding tot het absolute staat – of er heeft nooit geloof bestaan, omdat het er altijd al was, en dan ook is Abraham verloren’

Zie ook nog DEZE LINK, [een site met scripties van de Erasmus Universiteit, waaronder te vinden is Het religiezue bij Soren Kierkegaard, van R.P. Koster (2015)]. 

Natuurlijk dien te  worden vermeld dat Kierkegaard 'de ideoloog van het theo-terrorisme' wordt genoemd, met name door Paul Cliteur. Zie Trouw, 2013.
Portret van Georg Hegel door Jakob Schlesinger uit 1831
Kierkegaard reageert in zijn boek een aantal malen op uitspraken van Hegel; Kierkegaard schrijft net als Hegel dialectisch. 
Veremeldenswaard vind ik ook nog DIT ARTIKEL, waaruit ik het volgende citeer: 

'Is het bij Kierkegaard alleen onzekerheid, vrees en beven als het gaat om het geloof? Een vertwijfelde sprong in het absurde, zoals hem vaak verweten wordt? Door sommigen wordt zijn verdediging van de opschorting van de ethische wet ten voordele van het religieuze gebod als een extreme, ja zelfs fundamentalistische stellingname gezien.
Rotsvast geloof
Een dagboekaantekening uit 1839 geeft aan in welke zin de 'verschrikkingen' uit "Vrees en beven" moeten worden gelezen. Nog voor er sprake was van een manuscript met die titel, noteert Kierkegaard in zijn dagboek het volgende: "Vrees en beven is niet de primus motor in het christelijke leven, want dat is de liefde. Maar het is wat de onrust is in de klok - het is de onrust van het christelijke leven."
Net zoals de onrust van een klok het raderwerk niet in gang zet, maar er enkel voor zorgt dat de gang erin blijft, zo ook is niet de vrees voor de geboden van de goddelijke almacht datgene wat de kern van een christelijke levenshouding uitmaakt. Het zijn de liefde en het menselijke vertrouwen die de grondslag vormen voor elke verhouding tot het goddelijke. 
Emmanuel Levinas heeft ook gewezen op het problematische primaat van het religieuze op het ethische.
Abraham Kuyperlezing Arnon Grünberg, VU, 14 mei 2020. 
Onderwerp: Blinde Gehoorzaamheid; over Vrees en Beven. 

dinsdag 21 juli 2020

The Trial of Ratko Mladic, Robert MIller & Henry Singer, 2018.

Poster; de film is een documentaire over het jarenlange strafproces van het Joegoslavië-tribunaal tegen de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic.
© VPRO: Wie het Joegoslavië van de jaren negentig wil begrijpen, moet weten wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Die les komt van een van de advocaten van de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic in de Britse documentaire The Trial of Ratko Mladic. De advocaat maakt zijn opmerking terwijl hij door Kroatië rijdt en het terrein passeert waar in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp Jasenovac was gevestigd. Dit was een kamp van de Ustasa, een fascistische militie in de Onafhankelijke Staat Kroatië. Het ging hier om een vazalstaat van nazi-Duitsland, waarin genocide werd gepleegd op niet alleen Joden en Roma, maar ook op Serven.
Jasenovac was het grootste cocnetratie- en vernietigingskamp in Kroatië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht onder het leiderschap van Ante Pavelic door de Ustasabeweging in 1941, en in april 1945 werd het grotendeels door de kampbewakers vernietigd in een poging het bewijsmateriaal te vernielen.
De VPRO-gids vermeldde deze informatie, omdat de makers, Robert Miller en Henry Singer, met deze film de twee kanten van de zaak wilden laten zien. Dus niet alleen 'de slager van Bosnië,' Mladic, maar ook de man die wraak nam voor wandaden in het verleden tegen zijn volk gepleegd.  
Na de dood van de grote Joegoslavische leider Joseph Tito stak het oude etnische nationalisme zijn lelijke kop weer op in de Balkan-republiek. Hooligans van Kroatische voetbalclubs begonnen de Ustase-groet opnieuw te brengen en de fans van Servische tegenstanders hieven Servisch-nationalistische liederen uit de Tweede Wereldoorlog aan.
Over het geheel genomen gedroeg Mladic zich horkerig. Bij het toehoren van Pasic had ik de indruk dat hij stil was. 
De verovering van Belgrado; vond plaats in 1806.
 schilderij van Katarina Ivanović (c. 1844-1845); te zien in het Nationaal museum van Servië. 

 De revolutie had ten doel het verkrijgen van Servische onafhankelijkheid, na drie eeuwen van Moslim-verheersing. 
11 juli 1995: The commander of the Bosnian Serb Army, Gen Ratko Mladić, entered Srebrenica and triumphantly declared to a Bosnian Serb television crew that he was going to take revenge for the “rebellion of the Dahijas,” an 1804 Serb uprising in the Srebrenica area that had been brutally suppressed by the Ottoman Turks who ruled the region at the time. Local Serb residents were also eager to take revenge for raids by Bosnian Muslims from inside the enclave. ZIE DEZE SITE.
Openbaar aanklager van het International Criminal Tribunal of the former Yugoslavia
Peter McCloskey 
Twee advocaten van het verdedigingsteam; links hoofdadvocaat Branko Lukic. 
'We moeten de doden begraven.'
Darko Mladic, zoon van Ratko;
beschrijft vader als 'een zeer goed persoon.'
Bosiljka Mladic
Vrouw van Ratko Mladić
Aanhang van Mladic. Die heeft hij (nog steeds). 
Ik stap nu over van de pro-Mladic mensen naar de getuigen die hem betichtten van zijn  verschrikkelijke wandaden, 
Dit is de getuige à charge, Elvedin Pasic Hij was 14 in 1992, toen zijn dorp werd aangevallen. Hij barst in huilen uit als hij vertelt van de dood van zijn vader. Zie voor zijn getuigenis: VOA NEWS.
Fikret Alić (midden); 'Bosniak' (= bosnische moslim) overlevende van het Keraterm concentratiekamp, 1992.
Gedetineerden in het Trnopolje-kamp, ​​vlakbij Prijedor, Bosnië en Herzegovina. 
Één van de tenlasteleggingen: in concentratiekampen werden de moslims uitgehongerd en gemarteld. 
 
Een groot deel van de slachtoffers is gevonden in massagraven en geïdentificeerd. Hier staan de stoffelijke resten gereed om begraven te worden. 
Zo'n  6000 slachtoffers liggen begraven op de officiële herdenkingsbegraafplaats te  Srebrenica (ABC News: David Sciasci)
Saliha Osmanovic, met foto's van haar omgekomen zoons Nermin en Edin. 
Edin werd gedood door een granaat. 
Het lot van haar zoon Nermin was mogelijk nog gruwelijker: er bestaat een film dat haar man Ramo in de bergen naar hem roept, dat het veilig is, dat hij tevoorschijn kan komen. Maar dat was een val, opgezet door de Serviërs. Zo lokten zij de moslims uit hun schuilplaats in de bergen.
Zowel Ramo als Nermin kwamen om, hun lijken zijn gevonden in massagraven. 
Hier roept de vader zijn zoon.
Beeldend kunstenaar Mensud Kečo maakte dit aangrijpende beeld, in het centrum van Serajevo.
De roepende vader. 
De verdediging voerde aan, dat de moslims nog eten en water gekregen hadden. De reactie van Saliha hierop: 'Ze moeten ze hebben gevoed en daarna gedood.'
Het proces tegen Mladic duurde van 2011 tot 2017. 
Trailer

Die Mörderer sind unter uns, Wolfgang Staudte, 1946.

Filmposter.
Wolfgang Staudte, 1906-1984; Duits filmregisseur. 
Zijn belangrijkste werk kwam tot stand toen hij voor de Defa in de Sovjet-zone van Berlijn zijn belangrijkste films kon produceren.
Vanaf 1956 werkte hij in West-Duitsland. In de zeventiger jaren stapte hij over op televisieseries als Der Kommissar en Tatort.
De Deutsche Film AG, bekend als DEFA was een Oost-Duitse filmproductiemaatschappij. Zij werd in 1946 opgericht in de Sovjet-bezettingszone van Duitsland, om in Duitsland de democratie te herstellen, de Duitse hoofden van het fascisme te bevrijden en ook tot socialistische burgers op te voeden. Door de DEFA zijn 700 films, 750 animatiefilms en 2250 documentaires geproduceerd.
De film speelt in het jaar 1945 in het platgebombardeerde Berlijn. De vroegere legerchirurg Dr. Hans Mertens (Ernst Wilhelm Borchert) is na de oorlog in een huis getrokken dat het zijne niet is. 
We zien de fotografe Susanne Wallner, overlevende uit een concentratiekamp, die naar huis terugkeert na de oorlog. Haar huis is ernstig beschadigd, en is betrokken door bovengenoemde legerarts, Die is niet van plan te vertrekken, maar de vrouw reageert daar bewonderenswaardig aardig op: hij mag blijven, zij ruimt de boel op en verzorgt hem. 
Hij heeft nog steeds te lijden onder de vreselijke herinneringen van de oorlog en is alcoholist. Over háár problemen horen we niets, des te meer over de zijne. Zij beiden zijn vrienden en huisgenoten. Uiteraard later ook geliefden.
Heel mooi plaatje van het kapotte raam van het huis. Deze film hoort bij de zogenaamde 'Trümmer'- films: de reële puinhopen van de oorlog zijn gefilmd, Bovendien spelen de oorlogstauma's een belangrijke rol.
Langzaam trekt hij bij. We zien hem nog in actie bij een doodziek kind, die hij intubeert.
Rechts is nog een andere oorlogsoverlevende, die wacht op bericht van zijn zoon. Als er eindelijk een teken van leven van hem komt, is het te laat, hij is hij net gestorven. 
 Al snel ontmoet Mertens zijn voormalige kapitein Ferdinand Brückner (Arno Paulsen). Deze liet op kerstavond 1942 36 mannen, 54 vrouwen en 31 kinderen van een Pools dorp doodschieten. Ondertussen is Ferdinand Brückner een populaire burger en een succesvolle zakenman die uit oude stalen helmen fornuizen (ik dacht eigenlijk: pannen??) produceert. 
Op kerstavond 1945 probeert Mertens de oud-nazi te vermoorden... 
....maar Wallner weet de moord op het laatste moment te voorkomen. Er moet werkelijke gerechtigheid geschieden, geen eigen rechter worden gespeeld. 
De filmploeg maakte de opnames rechtstreeks in het puin van de stad. Wolfgang Staudte kreeg voor de film grotendeels positieve recensies. Niet alleen rekende hij af met het Duitse verleden, maar ook met dat van hem zelf; in 1940 was Staudte nog betrokken bij de productie van de nazipropagandafilm Jud Süss. 
Op 15 oktober 1946, werd de film voor de eerste keer gepresenteerd in het Admiralspalast in de Sovjet-sector van Berlijn. De eerste televisie-uitzending was in de DDR in 1955, in West-Duitsland was de film pas op 18 december 1971 te zien.
Preview

maandag 20 juli 2020

Screbrenica - De machteloze missie van Dutchbat, Coen Verbraak, 2020.

Blauwhelmen en moslims. 
Coen Verbraak interviewt oud-Dutchbatters over de val van Srebrenica in 1995.
In juli is het precies 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde een VN-missie om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar kon niet verhinderen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. In de driedelige documentaireserie ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ spreekt journalist en historicus Coen Verbraak (Onze Jongens op Java, Kijken in de ziel) met negen betrokken Dutchbatters, onder wie bataljonscommandant Thom Karremans. Verbraak blikt met hen terug op de dramatische gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven. ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ was op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 juli 2020 te zien. 
Enkele mannen van de serie Onze jongens op Java (2019).
De stijl van het documentaire-drieluik lijkt op die van de BNNVARA-reeks ‘Onze Jongens op Java’ uit 2019, waarin Verbraak sprak met veertien Indië-veteranen. Zij vertelden – vaak voor het eerst – hun verhaal over de zogeheten ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië van 1945 tot 1949. Begin juni werd ‘Onze Jongens op Java’ onderscheiden met de prestigieuze journalistieke prijs de Tegel. 
Materieel werd gepikt, Dutchbatters werden stenen achterna gegooid. Ze zaten klem tussen de diverse bevolkingsgroepen. 
Coen Verbraak: ‘Ik had gehoord dat Dutchbat-veteranen zich hadden herkend in dat Indië-vierluik. Ook zij kwamen terug uit een oorlog, ontvingen geen waardering voor hun inzet, maar kregen hoon over zich heen. Nu de val van Srebrenica precies 25 jaar geleden is, wilde ik de voormalige blauwhelmen graag interviewen. Hoe hadden ze zich destijds voorbereid op hun missie? Hoe helder was het VN-mandaat eigenlijk? Wat troffen ze aan bij aankomst in Bosnië? Waarom was de bewapening van Dutchbat niet op orde? Hoe kijken de veteranen nu terug op de rol van de politiek en de media destijds? En hoe zijn ze in hun verdere leven omgegaan met de beeldvorming over hun missie?’
Onderzoekers van het International War Crimes Tribunal ruimen massagraf  nabij het dorp Pilica. 
Onderzocht ging worden, of Nederland aansprakelijk kon worden gesteld voor de dood van meer dan 300 moslimmannen die tijdens het bloedbad van Srebrenica werden vermoord.
Foto AP, Staton R. Winter.
Ik heb de Dutchbat-serie bekeken, en vond hem prachtig, aangrijpend. Ik ben uiteraard een groot fan van het werk van Coen Verbraak!
Ratko Mladic, 'the Butcher of Bosnia'. - Ik kom in een ander blog op hem terug. 
Ik volsta met wat beelden ter herinnering. De interviews hebben mijn kijk op de gebeurtenissen veranderd. Ik kon me volop verplaatsen in wat de Dutchbatters hadden meegemaakt, ik voelde geen enkele behoefte hen te veroordelen. In plaats daarvan was er bij mij mededogen. Uiteraard allereerst nog steeds met de vermoorde moslims - maar ook, nu méér dan voorheen -  met de Dutchbatters, die met het doel daarheen gingen om te helpen. En die zó pijnlijk geconfronteerd werden met hun eigen machteloosheid, en hun verlatenheid. Noch van Nederland, noch van de rest van de wereld kregen ze enige steun.  
Ik toon hier foto's van de Dutchbatters die werden geïnterviewd. Allemaal hadden ze diepe littekens overgehouden van de missie, die ze niet waar hadden kunnen maken. Ze hadden alleen maar goede bedoelingen. Ze deden hun plicht in de afschuwelijkste omstandigheden.  
Ik ken geen namen.
Dit was de werkelijkheid. 
Iedereen kent natuurlijk overste Thom Karremans; en de beschamende videao van hem met Mladic. Nu vertelt hij duidelijk hoe hij de Serviërs op afstand moest zien te houden 'met een klappertjespistool.'
Ook een ooggetuige, Dutchbatter. 
'De lichtbewapende Nederlandse VN-blauwhelmen stonden machteloos toen de troepen van Ratko Mladic (links) Srebrenica onder de voet liepen. Mladic liet eerst nog snoep uitdelen aan kinderen, toen de Servische cameraploeg vetrok, werden vrouwen en kinderen gescheiden van mannen. Bij moordpartijen door de Bosnische-Servische troepen zijn in de dagen erna naar schatting 8.000 moslimmannen -en jongens om het leven gekomen. (Citaat en foto HLN-nieuws)
Dutchbatter.
Mevludin Oric, overlevende. 'De grond is hier doordrenkt met bloed.'
 11 juli 1995: Bosnische moslims zoeken na de val van de enclave Srebrenica hun toevlucht tot de Nederlandse VN-basis in het nabijgelegen Potocari. De Nederlandse VN-blauwhelmen staan machteloos tegen de Bosnisch-Servische troepen. 
A woman with newly identified victims' bodies in 2019; foto Getty Images
Raviv van Renssen dodelijk geraakt, 10 juli 1995
'Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De kogel werd afgevuurd door moslim-militairen die tot hun wanhoop en woede zagen hoe hun laatste bescherming, de VN-observatiepost Foxtrot, werd verlaten. Het pantservoertuig met zeven Nederlandse blauwhelmen was nauwelijks het moslim-checkpoint voorbijgerden op weg naar Srebenica, of Raviv Renssen (25) werd dodelijk geraakt. Eén van de Bosniërs moet zaterdag gericht op hem hebben geschoten.'
Deze jonge vrouw maakte ook diepe indruk. Ze was pas 19 toen ze werd uitgezonden. Ze vertelde ook over de nawerking van de uitzending in haar leven. 
Natuurlijk was de opluchting groot toen de mannen en vrouwen terug konden naar huis. Het was wel weer even schrikken toen we daarna zagen hoe ze los gingen met drank, feesten en dansen. Ik begreep de ontlading, toch bleef het een schrijnend gezicht, tegen het licht van het lot van de moslims. 
In de Srebrenica-herdenkingsweek (25 jaar geleden, de val van Srebrenica) werd elke dag het Srebrenica-journaal uitgezonden; met Herman van der Zand en Christ Klep, die een boek over Screbrenica schreef.