dinsdag 20 december 2022

Rundskop, Michael R. Roskam, 2011.

Filmposter
De Engelse versie van de filmposter. 
De regie van deze film was in handen van Michael R. Roskam. Matthias Schoenaerts vertolkte de hoofdrol, die van Jacky Vanmarsenille. 
Matthias Schoenaerts (Jacky Vanmarsenille)
Wij hebben buitengewoon genoten van deze spannende, (wat genoemd werd:) duistere film. 
Hoewel het fictie was, speelde als achtergrond (of voorgrond) van het verhaal het verschrikkelijke hormoonmaffia-schandaal (vlees) van België. 
Uit Boerderij.nl: 
"Op 28 februari 1995 werd de Belgische dierenarts Karel Van Noppen begraven. Hij was op 20 februari doodgeschoten. Vier mensen werden opgepakt, waaronder een wapenhandelaar en een veehandelaar. De groep werd aangeduid als de ‘hormonenmaffia’, zoals dat in de beginjaren van deze eeuw in het nieuws kwam."
Zo treffen we Jacky nogal eens aan: alleen op het toilet, bezig zich wanhopig vol te pompen met drugs. Waarna hij gek wordt, soms.
Maar in deze film wordt het verhaal uitgebreid naar een ernstig persoonlijk drama. In de jeugdjaren van Jacky Vanmarsenille krijgt hij te maken met een gruwelijke ervaring: een gestoorde buurjongen - allemaal harde jongens op de boerderij, zeker deze! - slaat Jacky hard met een kei op zijn geslachtsorgaan. Hij is voor de rest van zijn leven gemutileerd. 
'Een beest van een film' - Zie DEZE SITE.
Er kan binnen dat milieu niet over gepraat worden, het wordt afgedekt als 'een ongeluk'.  Vanaf dat moment voel je als kijker alleen nog medelijden met Jacky. Als kind keek hij trouwhartig de wereld in, en dan dit...
Hij houdt een enorm trieste blik.
Jacky redt zich persoonlijk met alle mogelijk drugs en spuiten. Hij kan er gemakkelijk en in voldoende mate aan geraken, doordat ze ook al voor de dieren werden gebruikt. Zo ontwikkelt hij een spiermassa, waaraan de film de titel ontleent. De acteur Schoenaerts schijnt iets van 27 kilo te zijn aangekomen, louter spiermassa, om deze rol te kunnen spelen. 
Kijkt hij ongelooflijk triest de wereld in, wij weten waarom. Hij is als boer hard en ververschrikkelijk: boeren met wie hij handelt dwingt hij met geweld mee te doen.
Het gaat mis als hij toch een poging doet om een vrouw te krijgen. Zij was bij de misdaad die hij als kind onderging. Hoewel ze sympathie voor hem heeft, is ze tegelijk ook erg bang. 
Alles gaat mis. Zijn vriendenkring deugt niet, zuipt, hoereert... Jacky is alleen. Als hij in de lift staat met een stel agenten, omdat zijn verhoopte vriendin de politie heeft gebeld, deelt hij met zijn enorme stierenlijf een kopstoot uit, en verwondt alle mannen. 
Trailer.
Recensie  Filmtotaal:
Rundskop is een donker tragisch drama met thrillerelementen dat van begin tot eind de adem ontneemt: niet alleen dankzij het sinistere plot en de geweldige personages, maar bovenal door de betoverende cameravoering. Cameraman Nicolas Karakatsanis verdient samen met debuterend(!) regisseur Roskam alle lof voor de prachtige, messcherpe beelden die behoren tot het mooiste dat de Nederlandstalige filmindustrie in lange tijd heeft voortgebracht. Voeg daaraan de zware, intense muziek toe en je hebt een film die op audiovisueel gebied de perfectie nadert.
Dan hebben we het beste element van Rundskop nog niet eens gehad: Matthias Schoenaerts.
Zie verder onder de link. 
Michael R Roskam, regisseur. In 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten