dinsdag 20 december 2022

Yuya Karraburra, Esther Eather 2016.

Fire is burning
 
Gedicht Yuya Karraburra, voorgedragen door Esther Eather. 
Dit filmpje was volkomen nieuw voor mij, en het schokte me ook. Ik zag het bij Alleen Elvis blijft bestaan, zaterdag 17 december 2022 (eergisteren); de gast die het meenam was Sidi Larbi Cherkaoui.
Sidi Larbi Cherkaoui.
Foto van https://www.dansedanse.ca/en/sidi-larbi-cherkaoui
Cherkaoui is zoon van een Belgische moeder en een Marokkaanse vader. Hij is danser, choreograaf en sinds 2015 artistiek directeur van het Operaballet Vlaanderen. 
Het gedicht dat Esther voordraagt gaat over de pijn, de verscheurdheid in haarzelf.  Zij leeft tussen twee werelden, de een die van nakomeling van een gedeporteerde veroordeelde (ergens in het verleden per schip naar Australië gebracht), en van een aboriginal moeder. De pijn van het nergens thuis horen.

Een vergelijkbare missie heeft Sidi Larbi zelf, vandaar dat hij zich daarin zo goed kon inleven. 
Zie ook het schokkende fragment uit de film Dear white people, ook in Alleen Elvis...  Een zwarte jongen vertelt wat het hem doet als zijn witte vriend 'nigga' meezingt. De witte jongen kan die pijn niet navoelen, de zwarte jongen houdt vol. Het escaleert dusdanig, dat de politie erbij komt, en de zwarte jongen onder schot neemt. Héél eng!

Alice Eather was 'a slam poet', teacher and environmental activitist from Maningrida in the Northern Territory. She used her poetry to raise awareness and to fight against mining companies active in her area. You can read more about her life and her activist work here: http://www.abc.net.au/news/2017-06-10/the-slam-poet-who-forced-big-oil-out-of-arnhem-land/8606356

Alice pleegde een jaar na bovenstaand filmpje zelfmoord. 
Alice Eather als leraar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten