vrijdag 25 maart 2016

Sterfelijk zijn, Thomas Jennings, 2015.

Opname uit de documentaire
De Amerikaanse chirurg en schrijver Atul Gawande doet in de documentaire 'Sterfelijk zijn'  verslag van zijn ervaringen met patiënten, die in de laatste fase van hun leven zijn. Artsen, Gawande niet uitgezonderd, zijn tijdens hun opleiding totaal niet voorbereid op het omgaan met de naderende dood. Gedurende drie jaar volgt Thomas Jennings artsen bij de gesprekken met hun uitbehandelde patiënten.
Veel indruk maakte de jonge neurologe en specialiste op het gebied van hersentumoren Lakshmi Nayak.
De jonge neurologe en hersentumorspecialiste Lakshmi Nayak
Zo jong als ze was, was zij heel eerlijk over de werkelijke toestand van de patiënten, wat hen hielp een goede beslissing te nemen over hun levenseinde. Als de naderende dood erkend wordt, hoeven er geen behandelingen meer te worden ondergaan die de levenskwaliteit alleen maar nadelig beïnvloeden, en uiteindelijk toch niet helpen. De mensen kunnen dan de regie in handen nemen, en gaan doen wat voor hen nog van werkelijk belang is. Men kan dan ook duidelijk kiezen voor palliatieve zorg.
Een van de patiënten is de vader van Gawande.

Twee beelden uit de documentaire; de eerste laat Gawande aan het werk zien als chirurg; de tweede is een jonge patiënte die inmiddels is gestorven. Het was heel bijzonder voor de maker Thomas Jennings en voor Gawande, om toegang te krijgen tot mensen in hun stervensproces.
Het is niet de eerste documentaire die ik heb gezien over dit onderwerp. Ik weet niet meer hoe lang geleden, en van de hand van wie, er eerder gepraat werd over het stoppen met behandelen door artsen, en de problemen daarbij. De invalshoek was toen volgens mij anders: het ging om het onhoudbaar zijn van de ziektekosten; de in verhouding zeer dure behandeling van oude mensen tot de draagkracht van een volk. Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, was in die documentaire ook niet bang een duidelijk standpunt in te nemen.
.
De ontzettende aardige arts Rudi Westendorp, schrijver van o.a. Oud worden zonder 't te zijn.
In de hier besproken documentaire gaat het meer om de moed van de arts, in verband met de reële levensverwachting van mensen.
Atul Gawande schreef ook een boek over hetzelfde onderwerp, dat in het Nederlands werd vertaald.

Atul Gawande, 1965 geboren.

Filmmaker Thomas Jennings; hij en Gawande groeiden samen op in Athens, Ohio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten