woensdag 7 oktober 2020

The Hidden Fortress, Akira Kurosawa, 1958

Filmposter
Ik kende Akira Kruosawa al van de film The Seven Samurai, van 1954. Ik heb er destijds erg van genoten, dus ik spitste mijn oortjes toen ik zag dat er op Arte The Hidden Fortress van dezelfde regisseur werd uitgezonden. 
We werden niet teleurgesteld! The Hidden Fortress is van 1958, maar is nog steeds heel leuk om te zien! Daarbij prachtige opnamen. 
Hier prinses te paard, dat doet me wat. In The Seven Samurai ook veel gevechtsscenes te paard. Opnames zijn heel levensecht. 
Eigenaardig landschap. Het moeizame klauteren van de twee boeren beleef je als heel waarachtig. 
Korte samenvatting van het verhaal
Twee ongelukkige boeren weten samen aan het eind van een veldslag te ontsnappen. Het gaat om de oorlog tussen de Yamana-clan en de (verslagen) Akizuki-clan. Terwijl ze weer terug naar huis proberen te komen, vinden ze goud (in houten stokken) van de Akizuki; ook ontmoeten ze generaal Rokurota Makabe en reizen met hem mee. De generaal probeert prinses Yuki van de verslagen koninklijke familie en het restant van hun vermogen ongezien in veilig gebied te krijgen. De boeren brengen de missie van de generaal in grote problemen omdat ze soms met het goud ervandoor proberen te gaan.
De twee ontkomen boeren. 
Ze worden later vergezeld door een boerendochter die ze in een herberg verkrijgen van een slavenhandelaar. Het vijftal maakt een zware en gevaarlijke tocht door vijandelijk gebied terwijl ze de goudschat vervoeren waar de generaal en de prinses weer een militaire macht mee hopen op te bouwen om haar rijk terug te veroveren. 
Voor meer informatie, zie INDIEWIRE. 
Hierin öok meer informatie over het verband tussen Star Wars, en The Hidden Fortress. Ik weet zelf niet al te veel van Star Wars - hoewel mijn kinderen grote fans waren - maar begrijp dus van genoemde site dat de maker van Star Wars, George Lucas, ervoor gezorgd heeft dat The Hidden Fortress aan de vergetelheid werd ontrukt.
 
Hoofdfiguren van de ene verhaallijn, Tahei and Matashichi.
Het verband tussen Star Wars en The Hidden Fortress zit hem vooral in het vertelperspectief van beide films: dat ligt bij de wat lagere personages. Daarnaast is er een verhaallijn van de 'hogere' personages, in casu de generaal, de prinses, en het te redden koninkrijk. 
De 'lagere personages' in The Hidden Fortress zijn de twee boeren, die aan de veldslag ontkwamen. Ze zijn om en om dikke vrienden, en elkaars vijanden, die vooral belust zijn op goud, of op een leuke vrouw. Hun domheid tegenover de generaal en de prinses is erg grappig. 
Hier met prinses Yuki in het midden.

Zoals gezegd gaat  het serieuze deel gaat over de generaal en de prinses, die het rechtmatige deel van haar bezit terug proberen te brengen naar haar eigen land. Die missie slaagt aan het slot van de film.

Zowel kleding als stemgeluid (dat laatste vooral van de prinses) is eigenaardig. Vooral de zeer korte broek van de generaal (zie foto hieronder).


Onderweg beleven ze tal van avonturen
Een van de avonturen is een duel met dit heerschap. De generaal heeft hem niet gedood, hetgeen een schande voor hem is. Vooral door dat litteken.

Beelden van het duel.
Strijder
De prinses houdt zich stom gedurende de hele reis. 
De prinses met de eigenaardige schreeuwstem. De gevoelswaarde was volgens mij dat ze geëmotioneerd-krachtig sprak. Maar het klonk voor mij raar. 
Even een herhaling van een scene, vanwege de gezichtsexpressie. 
Vergelijkende beelden van Star Wars en The Hidden Fortress. 
Oude trailer; kijk op ongeveer één minuut speciaal naar de beelden rond het vuur. 
Nieuwe trailer; de beelden zijn superduidelijk. Geen ondertiteling, maar mooie scherpe beelden. 
Allebei de trailers zijn zeer de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten