Poster bij de documentaire.
Dit was een ontroerende én verontrustende documentaire, in 2DOC. Regisseurs en NRC-journalisten Nina van Hattum, Joram Bolle en Benjamin Kat tonen het verhaal van Jorjen Neumann (23). Hij wilde net zo gespierd worden als de fitboys op Instagram, maar zijn streven naar dat ideaalbeeld zorgde ervoor dat hij een eetstoornis kreeg.Anorexia komt het meeste voor bij vrouwen, maar deze documentaire laat zien dat de ziekte ook bij vrouwen voorkomt. Ook mannen worstelen soms met hun lichaam. Spieren zijn belangrijk, soms veel te belangrijk. Jorjen wilde graag gespierd worden, niet dun.
Jorjen voor de spiegel.
Zo'n sixpack is zijn ideaalbeeld. Zo lang hij dat niet heeft, voelt hij zich minderwaardig. Hij gaat zo lang door, dat een arts hem waarschuwt dat zijn hart het kan begeven.
Hij ziet eruit als een heel leuke, zachte jongen. Het deed mij pijn te horen dat hij lijdt aan depressies.
Hij heeft zichzelf ook beschadigd.
Hij heeft ook een leuke vriendinnetje. Die gaat voor een jaar naar Portugal, hij reist haar alleen achterna. Een prestatie, als je zo jong en onzeker bent.
Zijn moeder had wel door dat hij niet goed at: heel weinig aardappel, en een bord vol sla.
Foto Op1, Twitter.
Bij zijn genezingsproces werd Jorjen enorm geholpen door Leontien van Moorsel (boven rechts op foto) die zelf ook ooit aan een eetstoornis leed. Hij jogde een stuk met haar, al pratend.
De makers in een interview: ‘Met de fitboys Chris en Martijn hebben we de positievere kant laten zien: twee jongens die ook veel sporten en bij wie het niet meteen tot een eetstoornis leidt. Zij kunnen mensen die te weinig bewegen juist ook inspireren. Maar omdat de positieve kant van veel sporten verder juist overbelicht is, wilden we de focus in onze documentaire wel leggen op het gevaar dat daarin schuilt.’
Overigens vertelden die fitboys aan het eind van de film, dat ze nog steeds niet tevreden waren over hun lijf....
Ik besluit met een foto uit het AD, van het Leontienhuis. Van Moorsel richtte dat in 2013 op om patiënten met een eetstoornis te helpen. Ik herinner me niet dat het huis in de documentaire voorkwam. Ik vind het van belang te vermelden. Ook, omdat patiënten soms erg lang moeten wachten op hulp. Terwijl het zo nodig is.
Jorjen en een andere cliënte in de creatieve ruimte van het Leontienhuis. © Frank de Roo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten