woensdag 16 oktober 2019

Senia-bespreking Lied der revolutie, Russell Shorto, 2017.

Boekomslag 
Russell Shorto
Met een wat uitgedunde groep vandaag bovenvermeld boek besproken. De omstandigheden brachten ons ertoe flink af te dwalen naar de persoonlijke omstandigheden van enkelen van ons. Heel prettig dat we elkaar inmiddels zo vertrouwd zijn dat dat mogelijk is.
Een bloemetje, om ons op te fleuren...
Over naar het boek, en de vragen:
De meningen waren verdeeld over het boek. De ene helft was er enthousiast over, de andere helft helemaal niet. De enthousiasten genoten, als ik het goed begrepen heb, van de verschillende verhalen die verteld werden. De critici misten een samenhangend relaas over de Amerikaanse revolutie. Ik hoorde zelf bij de laatste groep. 
Voors en tegens.
We kwamen niet helemaal uit de vraag over Amerikaans en Europees federalisme en anti-federalisme. 
Uit Wikipedia haal ik: Het federalisme is een staatsvorm waarin de soevereiniteit wordt gedeeld tussen het centrale, nationale of federale niveau en de deelstaten.
Anti-federalisten in Amerika waren in de 18e eeuw bang dat de President zo veel macht zou krijgen, dat het op een monarchie ging lijken.
Ik citeer uit MIJN BLOG over de Amerikaanse Revolutie:

"Er tekenden zich (in 1787, bij het aannemen van de Grondwet)  twee groepen af: de Antifederalisten, dit waren de mensen die de grondwet wantrouwden, omdat hij was opgesteld door welgestelde intellectuelen. Zou een krachtig presidentschap niet kunnen ontaarden in een nieuwe monarchie?
De Federalisten waren voor de Grondwet, en lanceerden een grote propaganda-campagne.
Uiteindelijk won deze groep. (....)
Politieke partijen ontstonden, de Democratische Republikeinen rond Jefferson: zij kwamen op voor de rechten van de staten, individuele vrijheid en de landbouw.
De andere partij was de conservatieve Federalisten, aangevoerd door Hamilton en John Adams; die partij werd gesteund door de steden en de welgestelde klassen."
In Europa wordt de gedachte van een Federatie vooral uitgedragen door de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt. Deze toonde zich in zijn boek Verenigde Staten van Europa een voorstander van een Europese federatie.
Boek Verhofstadt.
Het idee van een verdere eenwording van Europa kan echter op veel weerstand rekenen onder de Europese bevolking. Een Verenigde Staten van Europa, gebaseerd op de Verenigde Staten van Amerika, zou immers betekenen dat de onafhankelijke Europese landen veel van hun soevereiniteit zouden verliezen.
Houding ten opzichte van de verdere ontwikkeling van de EU tot een federatie van natiestaten.
(Donkergroen: EU-leden met meer mensen die voorstander zijn van een federatie dan tegen.
Guy Verhofstadt.
Terug naar de geschiedenis van Amerika: 
Hier staat kort uitgelegd wat het historische verschil tussen Federalisten en Antifederlisten in Amerika was. Het gaat kortweg om de Grondwet, een oplossing voor de te grote macht van de President werd gevonden in de Bill of Rights. 
Overigens wordt dit probleem nergens goed uitgelegd in dit boek; een tekortkoming, in mijn ogen.

We braken ons ook het hoofd over de vraag, waarom er zo veel minder Indianen dan negers zijn overgebleven in Amerika. 
Het antwoord vond ik op Wikipedia: 
Er was sprake van interne kolonisatie; de kolonisten noemden zich nu Amerikanen, terwijl dat natuurlijk eigenlijk de oorspronkelijk bevolking (de Indianen) waren. George Washington bijvoorbeeld was tegen de Indianen. Hij en de kolonisten pikten zo veel mogelijk land van de Indianen in. Ze meenden daar recht op te hebben, zowel op het land als op de beschikbare grondstoffen. Indianen dienden op te gaan in de nieuwe gevormde staten, verdreven te worden, of uit te sterven. Denk aan de grote trek naar het westen. 
Territoriale groei van de VS; situatie 1810
 Louisiana Purchase
 Verenigde Staten anno 1810
 Gebieden die nog te klein zijn om als staat toe te treden
 Gebied geclaimd door de Verenigde Staten
 Gebieden in Spaanse handen

Voor de vraag over de ranking van de Amerikaanse presidenten verwijs ik naar de site van Historiek net. Daar eindigt Abraham Lincoln op plaats in, en George Washington op plaats 2. Obama komt op plaats 12. Maar er zijn andere sites met andere rankings te vinden.

Ten slotte nog even over George Sackville: 
Citaat Wikipedia:
His ministry received much of the blame for Britain's loss of thirteen American colonies. His issuance (publicatie) of detailed instructions in military matters, coupled with his failure to understand either the geography of the colonies or the determination of the colonists, may justify this conclusion.
George Sackville. Hij mag dan de wil van de koning hebben uitgevoerd, ik acht hem voor zijn daden als minister zelf verantwoordelijk. (vraag 6)
De vraag wie de meeste sympathie, en het meeste respect kreeg van ons lezers, werd bijna unaniem beantwoord: Venture Smith, oftewel Broteer Furro was favoriet!
Broteer Furro, alias Venture Smith.
Dan tot slot nog wat informatie voor Privé-lezers: Op de vraag: Waar wordt u nou opgewonden van? 
[Opgewonden mannetje] 
.... openbaarde  één van ons: van cijfertjes.... 
..... Een ander bekendt: van klokgelui....
[Opgewonden vrouwtje]
Maar als je het mij vraagt, geldt voor de meesten van ons: van de Senia!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten