donderdag 3 oktober 2019

Raging Bull, Martin Scorsese, 1980.

Poster met een jonge Robert de Niro (geboren 1943)
Het verhaal
Raging Bull is in feite een biopic van de beroemde Amerikaanse bokser Jake LaMotta (gespeeld door Robert De Niro), die in de jaren veertig en de vroege jaren vijftig furore maakte in de ring. Hij werd wereldkampioen, maar LaMotta's privéleven werd getekend door problemen met zijn vrouw Vickie (Cathy Moriarty) en zijn temperamentvolle broertje Joey (Joe Pesci). Na zijn carrière zakt LaMotta steeds verder weg in de ellende: hij wordt veel te zwaar en is de eigenaar van een louche nachtclub.
Thuis bij de La Motta's. Hij sloeg zijn vrouw, en was ziekelijk jaloers. Cathy Moriarty speelt Vickie. 
En, zoals zo vaak bij mishandelende mannen, kon hij ook weer uiterst charmant zijn, waar zij dan weer intrapte en toch weer met hem verder ging.
Hier zien we hem met zijn broertje Joey, gespeeld door Joe Pesci. De Niro en Pesci speelden vaak samen in gangsterfilms, ik dacht ook onder Scorsese. 
Hier de beide broers nog een keer 
Hierboven zien we De Niro in de ring, met een afgetraind lichaam (zie tekst).
En hier, ná zijn bokscarrière, terwijl hij zich voorbereidt op zijn optreden in zijn nachtclub. Vadsig en als entertainer een afstotelijk 'cliché-mannetje'. 
Vuurwerk
Discussies over de beste acteerprestatie aller tijden worden regelmatig gevoerd, en niet zelden komt de rol van Robert De Niro in Raging Bull als winnaar uit de bus. De acteur haalde voor deze film alles uit de kast en vrat er vele kilo's bij aan om ook de LaMotta met overgewicht te spelen, terwijl hij voor de scènes in de boksring juist ontzettend afgetraind moest zijn. De Niro won er een Oscar voor, maar de bijrollen van Joe Pesci en Cathy Moriarty mogen er ook zijn en werden terecht genomineerd voor een beeldje.
De film Raging Bull (1980) wordt beoordeeld met een 8,2 op IMDb en was onlangs te zien op Canvas.
Het is een boksfilm, dus de klappen en het bloed vliegen in het rond, terecht heeft Scorseses vaste editor Thelma Schoonmaker een Oscar gekregen voor de wervelende montage die de kijker de klappen bijna letterlijk doet voelen.
Ik laat nog wat foto's zien uit de film.








Er is ook veel geschreven over de visie op, en de wijze van acteren van Robert de Niro. Die staat bekend als Method Acting, zijn leermeesteres was Stella Adler, een van de Method acting goeroes. Voor meer informatie daarover zie DEZE WEBSITE.
Ik citeer hieruit:
‘Ik was geïnteresseerd in boksers,’ zei De Niro, ‘de manier waarop ze lopen, dat gedoe met hun gewicht, en er was gewoon iets aan Jake wat me greep. Ik wilde een bokser spelen, zoals een kind iemand anders wil zijn.’
Iemand anders willen zijn. Het wezen van acteur Robert De Niro. Dat had alles te maken met zijn intensieve scholing als Method acting-acteur in de jaren 60. Method acting is niet alleen doen alsof, maar een rol ten diepste van binnen voelen en begrijpen. Geen karakter spelen, maar een karakter worden. Zoals De Niro het zelf zegt: ‘Ik kan niet doen alsof. Ik wil de ervaring. Ik wil alle facetten van een karakter doorgronden.’
(....)

‘Acteren is actie, acteren is doen,’ zei Stella Adler. ‘Vind manieren om het te doen, niet om het te zeggen.’ In de rol van Jake LaMotta kwamen voor De Niro alle Adleriaanse principes samen. Actie genoeg. Zie Robert De Niro aan het werk tussen de touwen in Raging Bull. Een gewelddadige tango van harde klappen, zweet, huid, verende touwen, bloedfonteintjes. En Robert De Niro testte voor Raging Bull de beste externe rekwisiet uit die hij kon bedenken: zijn eigen lichaam.Twee enorme transformaties onderging hij. De eerste van lichtgewicht naar spierbundel, de tweede van spierbundel naar pafferige middelbare man. De Niro wilde niet zo’n amateur worden waarvan je op het filmdoek maar nauwelijks kon geloven dat-ie echt z’n knokkels durfde gebruiken. Hij zocht de echte Jake LaMotta op in de club waar hij uitsmijter was en huurde hem in als coach. Het eerste wat LaMotta hem leerde was het accent uit de Bronx, heel wat anders dan het Greenwich Village-New Yorks dat De Niro van zijn kunstzinnige ouders had meegekregen. Het tweede wat LaMotta hem leerde was boksen. Een halfjaar trainden ze dagelijks samen in de Gramercy Gym. Tot ze beiden diverse blauwe ogen hadden opgelopen en De Niro LaMotta’s voortanden stuksloeg. 4000 dollar kostte het om die weer op te lappen.'
Een van de boeken die Adler schreef; in dit boek beschrijft ze verschillende grote toneelschrijvers. 
'Adler demanded of her students that they understand the times, the history and the author of any work they appeared in. “The truth of the art is not your truth,” she says. “It is the truth of the play’s circumstances.”
Stella Adler, 1901-1992. Belangrijke leerlingen: Marlon Brando, Robert de Niro, Harvey Keitel, en anderen. 

De Niro heeft veel met Scorsese gewerkt, ik noem Taxi Driver, Goodfellas en Cape Fear. 
Raging Bull is gebaseerd op de autobiografie van de bokser Jake la Motta.
 
Autobiografie van La Motta, 1970.
Het zijn zijn memoires van zijn opkomst en ondergang als middelgewicht bokser. Hij was als tiener een crimineel, in de gevangenis onderging hij een transformatie, en hij lag overhoop met de maffia, die hem de titel van kampioen onthielden. Hij lag constant overhoop met zijn vrouw Vickie, jaloers en achterdochtig. Het boek geeft veel details vanaf zijn kindertijd tot aan het eind van zijn roem.
Foto The Guardian, bij La Motta's dood in 2017. La Motta werd 95 jaar. 
La Motta was afkomstig uit de Bronx, en veroverde de titel wereldkmapioen in 1949.
Jake ‘Raging Bull’ LaMotta in de 13e ronde of his laatste gevecht met Sugar Ray Robinson in 1951. Foto: Underwood Archives/Getty Images
Jake LaMotta met Robert De Niro bij een bokswedstrijd in New York in 1980. Foto: Corbis
La Motta in 1952.
Trailer
Zoals meer films van Scorsese met De Niro staat deze film bol van het geweld. Dat is altijd even slikken, maar zoals de VPRO-gids het zo mooi omschreef: "de teloorgang van een mens wordt geweldig uitgebeeld."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten