woensdag 6 februari 2019

Ha, ha, Victoria - Senia bespreking Victoria

Victoria was bij ons thuis, wat een eer! En nog wel op zo'n vrolijke wijze, luister en kijk maar:
'k Zou zo graag een ketting rijgen.
Ik zou zo graag een ketting rijgen
Maar ik kon de draad niet krijgen
Ha, ha Victoria
Ha, ha Victoria

Nu de ketting is gebroken
Ha, ha Victoria
Ha, ha Victoria.
Na de uitvoering van dit wonderlijke lied, bespraken we onze eigen indrukken van het boek, en daarna keurig het rijtje met Senia-vragen. 
We waren allemaal enthousiast over het boek, en hadden veel geleerd over Victoria en haar tijdperk. 
We kenden dat als een tijdperk van morele strengheid, kuisheid, preutsheid, en dubbele moraal. Het  witte ras overheerste - dat element werd niet genoemd, maar lijkt me ook kenmerkend. 
We waren het er in het algemeen wel over eens dat we die  houding - die nog lang werd overgeërfd -vooral te danken hadden aan Albert, niet aan Victoria zelf. 
Prince Albert. 
Op de site van de Royal Family staan zijn verdiensten op politiek, cultureel en wetenschappelijk gebied. Hij voerde ook mede het bewind in de paleizen. 
Met het Victoriaanse tijdperk wordt overigens ook vaak verwezen naar het hele grootse gebeuren in het Verenigd Koninkrijk: de grote politieke hervormingen in The Reform Act van 1832 (veranderingen Kiesstelsel), de verhoudingen van de UK met de rest van de wereld (onder andere de Krimoorlog), het uitgroeien van de UK tot het Britse Imperium, het grootste in de geschiedenis. 
De bevolking in Engeland, Schotland en Wales groeide enorm, terwijl er in Ierland als gevolg van de grote hongersnood bijna een halvering plaatsvond van de bevolking. 
Gillespie, Rowan: Famine
Famine (1997), ter herinnering aan the Great Famine, beeldhouwwerk van Rowan Gillespie; in Dublin.
De industriële revolutie vond plaats, aanleg spoorwegen, riolering, enzovoorts: de moderne tijd trad in. 
Onsympathiek van Victoria vonden we haar behandeling van Lady Flora Hastings. Ze mocht haar niet, en beschuldigde haar van een liaison met Conroy, die zou hebben geresulteerd in een zwangerschap. Flora overleed, en bleek nog maagd. Ze had een sterk opgezette lever als gevolg van levercirrose. 
Lady Flora Hastings
Victoria was een voorbeeld van de Suffragettes, maar zelf moest ze niets van die emancipatiebeweging hebben. Ze vond haar eigen positie uitzonderlijk, een vrouw diende in het huishouden te werken, de politieke arena was alleen voor mannen. 
Een discussie voerden we nog over het overschrijven van de dagboeken van Victoria door haar dochter Beatrice. .... 'Waarmee ze een van de grootste censuuringrepen uit de geschiedenis pleegde.'
Sommigen van ons hadden daar begrip voor, gezien de schaamte die het teweeg zou hebben gebracht bij de familie. Anderen (ik bijvoorbeeld) vonden het niet juist: moet een publiek figuur niet kunnen beoordeeld worden naar de feiten? Is het niet voldoende als archieven voor een aantal jaren gesloten blijven? 
Victoria en Beatrice, de dochter die haar moeders dagboeken herschreef.  
Ik besluit mijn verslagje met een paar leuke filmpjes, die in ons gesprek aan de orde kwamen. Ze zijn allebei uit de film Victoria and Abdul, van Stephen Frears, van 2017.
 
 Dinner with the queen (één minuut, zeven seconden.)
'Anything but insane'-clip
(anderhalve minuut). 
Victoria
Sir James Reid; was van 1881 tot aan haar dood lijfarts van Victoria. Hij hield een dagboek bij. Hij stond bekend  om zijn tact en discretie. Van hem komt de observatie, dat Victoria en Brown  samen in een kamer aan het flirten waren, toen hij daar binnenkwam. Daarbij tilde Brown zijn kilt op, en zei: 'O, ik dacht dat het hier was?' Daarop tilt zij lachend haar rok op, en antwoordt: 'Nee, het is hier.'  (pagina 449 biografie Julia Baird)
Voor de rest weten we weinig feitelijks over de verhouding Brown-Victoria. 
Helaas was Anky niet aanwezig, in verband met de ziekte van haar man. 
Anky, heel veel sterkte gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten