vrijdag 12 oktober 2018

Wir töten Stella, Marlen Haushofer, 2017.

 
Boekomslag, actuele uitgave. 
De eerste druk van deze novelle verscheen in 1958.
Schrijfster Marlen Haushofer.
Ik vind dit eigenlijk het beste boek van Haushofer, maar ook het beklemmendste. Het gaat om het negentienjarig meisje Stella, dat voor een aantal maanden logeert bij Anna, Richard, en de kinderen Wolfgang en Annette. Stella's moeder Luise heeft een minnaar, met wie ze een poos op reis wil.
Stella heeft het niet leuk bij de familie, het is een beetje een lelijk meisje, en niemand in het gezin is erg hartelijk tegen haar.
Anna doet iets aan het uiterlijk van Stella, en helaas leidt dat ertoe dat haar man Richard haar verleidt. Ze raakt zwanger, en is diep ongelukkig, vooral omdat Richard haar verstoot, en zorgt dat ze een abortus krijgt.
Stella loopt bewust onder een vrachtwagen en sterft.
Filmposter; de film is van 2017.
De plot wordt eigenlijk al in het begin onthuld: Richard is een mooie man, maar altijd ontrouw, een aantrekkelijke, maar gewetenloze vrouwenjager. Anna weet dat, maar zwijgt. Zoals ze ook altijd gezwegen heeft over wat ze zag gebeuren onder haar ogen met Richard en de arme Stella.
Er speelt nog iets anders: Anna lééft voor de liefde voor haar zoon, Wolfgang. Ze weet ook, dat Richard haar altijd kan bestraffen met die liefde.
Als Stella dood is, deelt Wolfgang mee dat hij naar een internaat gaat. Anna heeft nu helemaal niets meer over om voor te leven.
Beeld uit de film, Stella en Anna.
Het mooie van dit boek is, dat nergens heel expliciet beschreven wordt dat Richard Stella verleidt. Aan het begin denkt de schrijfster na over wat ze aan het papier toe wil vertrouwen, eigenlijk zit daar al alles in verborgen. Zie HET LEESFRAGMENT VAN ATHENEUM VAN GENNEP. Een prachtig stukje, zie ook de kleine vogel in de boom, die zijn moeder kwijt is. Anna ziet hem vanachter glas  hoort het ondraaglijke gepiep. Beeld van de arme Stella, die het zonder moeder moest doen.
Martina Gedeck speelt Anna; ze had ook de hoofdrol in Die Wand. Van dezelfde regisseur.
De novelle lijkt te willen zeggen, hoe zeer een mens een ander kapot kan maken door te zwijgen. Want dat is wat Anna doet, en blijft doen, al ziet ze wat er aan de hand is. Vandaar ook de titel. Alle volwassenen dragen schuld, Richard, Anna, en natuurlijk ook moeder Luise.
Het is een heel aangrijpend boek.

Het verhaal is ook verfilmd, zie de foto's Ook door Julian Pölsler, die ook Die Wand van Haushofer verfilmde, Met die film begon mijn liefde voor deze schrijfster.
Wolfgang.
Trailer
Julian Pölsler, regisseur. 
In dit boekje staat een tweede novelle, Das fünfte Jahr. Ik zal daarover apart bloggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten