zaterdag 20 oktober 2018

A single man, Tom Ford, 2009.

'You know that only thing that has made the whole thing worthwhile has been those few times that I was able to truly connect with another person.'
Poster, met Colin Firth en Julianne Moore.
Deze gevoelvolle, zachtaardige homofilm, werd geregisseerd door voormalig mode-ontwerper Tom Ford. Hij is gemaakt naar het boek van Christopher Isherwood, die leefde van 1904-1986. Het boek is van 1964. Zelfde titel.
Christopher Isherwood. Hij had onder meer een relatie met de dichter W.H. Auden. Hij vertaalde Hindoe-geschriften, en ging om met onder anderen Aldous Huxley, Bertrand Russel en Krishnamurti. 
Tom Ford in 2009.
Colin Firth kenden wij natuurlijk al van de prachtfilm The King's Speech. 
De film is heel teder. 
In de film A single man speelt hij niet minder geweldig. Hij is een 52-jarige Britse professor, die aan het begin van de film zijn geliefde verliest.
Dit is een droombeeld van George. Hij kust de dode Jim, net als op de foto erboven de levende. 
 Er is één vriendelijk familielid die hem ten minste op de hoogte stelt van het auto-ongeluk van zijn partner, maar die informeert hem ook, dat alleen familie welkom is op de begrafenis. George zoekt troost bij Charley, een vroegere geliefde, een vrouw. 
Dan pakt hij het leven weer op, de rouw op zijn gezicht spreekt boekdelen.
Op de universiteit wordt hij gevolgd door een jonge student, een aantrekkelijke jonge man.
Professor met student.
 Maar George weet niet goed wat hij met hem aan moet, of wat de bedoelingen zijn van de nieuwe 'vriend'. 
Intussen leeft hij zijn leven voort, heel vriendelijk tegen iedereen, zie bijvoorbeeld zijn ontmoeting met Carlos, en met een vrouwelijke studente. 


Charley intussen, probeert George over te halen een relatie met haar te beginnen. Hij houdt van haar, als van een vriendin. Ze hebben ook een prettige avond samen, maar Charley lijkt niets te hebben begrepen van de eenmalige liefde tussen George en Jim.
 
Flashback naar de tijd samen.
Charley is lief, maar heeft niet veel begrepen van de diepe gevoelens van George. 
Ze blijven uiteraard vrienden.
George regelt thuis alles voor een zelfmoord: hij legt sleutels op een rijtje, zijn pak voor in de doodskist ligt klaar, en hij oefent (droog) met een pistool in zijn mond. 
Maar dan opeens duikt de nieuwe vriend weer op, Kenny (gespeeld door Nicholas Hoult). Ze zwemmen samen in zee, wat behoorlijk 'wild' is voor de professor. Kenny gaat met hem mee naar huis, waar hij doucht en op de bank slaapt. George lijkt het leven opnieuw te kunnen voelen, als waardevol om geleefd te worden. 
Kenny, gespeeld door Nicholas Hoult (geboren 1989)
Op dat moment valt hij van zijn bed, en sterft aan een hartaanval. De voiceover spreekt de volgende woorden uit: 
A few times in my life I've had moments of absolute clarity, when for a few brief seconds the silence drowns out the noise and I can feel rather than think, and things seem so sharp. And the world seems so fresh as though it had all just come into existence. I can never make these moments last. I cling to them, but like everything, they fade. I have lived my life on these moments. They pull me back to the present, and I realize that everything is exactly the way it was meant to be.
 
De cast op een rijtje.
Trailer
Uitgave van het boek van 1965. 
Een prachtige boekbespreking is te vinden onder deze link: Connection Failed.
Het maakt me nieuwsgierig naar het boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten