donderdag 16 februari 2023

Stil, Susan Cain, 2012.

 
Boekomslag
Volledige titel: Stil - de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen
Uit het Engels vertaald door Jan Willem Reitsma. Oorspronkelijke titel: Quiet - the power of introverts in a world that just can't stop talking.
Dit is een interessant boek, en toch ga ik het niet uitlezen. Er is gewoon te veel leesvoer, en om een boek echt te lezen moet je erin investeren. Dat gaat nu gewoon niet, ik geef andere boeken voorrang. 
Misschien later nog eens… 
Susan Cain, geboren 1968.
Één ding heb ik wel opgepikt dat ik toch het vermelden waard vind: het onderscheid dat Cain maakt tussen karakter en persoonlijkheid. Karakter zit 'diep', persoonlijkheid zit aan de buitenkant; we hebben het dan over: hoe je overkomt of wat je uitstraalt, je charisma, je uiterlijke succes. Cain gebruikt graag het voorbeeld van de cheerleader voor de persoonlijkheid. 
Eigenlijk heb zelf die hele omslag meegemaakt, van innerlijkheid, naar 'in de etalage staan'. Niet zozeer in mijn persoonlijke leven, maar 'in de wereld', de verschuiving van de aandacht. Denk aan alle meningen en meninkjes op de tv, die belangrijker zijn dan diepgravend iets onderzoeken, of ergens aandacht aan geven. Voor mij voelt dat als een verlies, en dat maakt dit onderwerp dan ook belangrijk. 

Cain geeft haar boek een motto mee van allen Shawn, wat ik genoeg vind zeggen en hier daarom overneem: 

"Een soort waarvan iedereen generaal Patton is, heeft net zo weinig kans van slagen als een ras waarvan iedereen op Vincent van Gogh lijkt. Ik geloof liever dat de wereld sportlieden, filosofen, sekssymbolen, schilders en wetenschappers nodig heeft; dat ze behoefte heeft aan hartelijke, hardvochtige, koelbloedige en teerhartige mensen. Ze heeft behoefte aan hen die hun leven kunnen wijden aan de bestudering van het aantal waterdruppels dat de speekselklieren van honden onder bepaalde omstandigheden afscheiden, aan hen die de vluchtige indruk van kersenbloesem kunnen vangen in een gedicht van veertien lettergrepen of vijfentwintig pagina’s kunnen besteden aan de ontleding van de gevoelens van een jongetje dat ’s avonds in bed ligt te wachten tot zijn moeder hem welterusten komt kussen. [...] Het bestaan van uitmuntende vaardigheden vooronderstelt zelfs dat de energie die nodig is op andere terreinen daarvandaan is weggeleid."

Allen Shawn

Allen Shawn, geboren 1948.
Componist, en schrijver van onder andere het boek Wish I Could Be There: Notes from a Phobic Life - dat de relatie onderzoekt van zijn ervaringen met angst en paniekstoornissen, alsook zijn relatie met zijn tweelingzusje Mary. 
Schreef verder o.m. over Schönberg.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten