zaterdag 11 februari 2023

Once upon a time in Hollywood, Quentin Tarantino. 2019

Filmposter
Opnieuw genoten van een film van Quentin Tarantino. Onderhand ken ik het klappen van de zweep bij hem: af en toe flink bloederig, maar ook met heel veel humor. 
Quentin Tarantino, geboren 1963.
Ik had geen enkele voorkennis van deze film. Ik was verrast door de cast: in de hoofdrol Leonardo DiCaprio, als oudere filmster Rick Dalton. 
Leonardo DiCaprio (1974), als de Hollywood-ster Rick Dalton, die bang is dat hij uitgerangeerd raakt. 
Naast hem speelt Brad Pitt, als zijn stuntman. Ze trekken al hun carrière lang met elkaar op, als collega's en als goede vrienden. Pitt is onverschrokken: een personage om van te genieten. 
Brad Pitt (1963), als de stuntman Cliff Booth. 
Een derde hoofdrol is weggelegd voor Margot Robbie.
Margot Robbie (1990)
Die kende ik niet, maar ik ken wel degelijk de vrouw die zij vertolkte: Sharon Tate
Sharon Tate, 1943-1969.
Ik herinner me uiteraard het verschrikkelijke verhaal van de moord op Sharon Tate. Zij was getrouwd met de regisseur Roman Polanski. Die was er niet bij toen de moordpartij plaats vond. Dat gebeurde in de nacht van 8 op 9 augustus 1969. Vier aanhangers van sekteleider Charles Manson drongen toen het huis van Tate binnen, en vermoordden haar en haar toen aanwezige gasten. 
Charels Manson in 1971. 
Damon Herriman, geboren 1970, in de rol van Charles Manson. 
De film is daardoor zo spannend, omdat de naam Sharon Tate al snel ter sprake komt; Rick Dalton komt in het huis naast dat van haar en Polanski te wonen. 
Intussen maakt Cliff Booth al kennis met de Manson-familie, die in een soort commune leven. Ook dat levert dreigende situaties op. 
De film geeft géén historisch verslag van de Manson-moordpartij. Het is meer een film die veel vertelt over de filmindustrie. En de veranderingen daarin. Rick Dalton wordt bij voorbeeld aangeraden spaghetti-westerns te gaan spelen, omdat de bezoekersaantallen teruglopen. 
De film is heel kleurrijk en laat veel zaken uit de filmindustrie op verrassende, grappige wijze zien. Er spelen ook allerlei mensen in mee, ik zag net nog een foto van Al Pacino, die had ik eerlijk gezegd nog niet herkend. 
Rechts Al Pacino, 1940. Als filmbaas Marvin Schwarz. 
De drie hoofdrolspelers. 
DEZE LINK vertelt dat de figuren Dalton en Booth fictioneel zijn, en geeft een paar verwijzingen naar wie verwezen wordt in de film, met foto's van de 'echte' persoon en de acteur ernaast. Het jaar 1969 is zo goed mogelijk weergegeven, Quentin Tarantino leefde toen in Los Angeles. Die hippie-cultuur proef je erg goed. Er zijn dus ook werkelijke (historische) figuren in het verhaal verweven, bij voorbeeld Sharon Tate en die nare Manson. 
Tarantino deed maar liefst vijf jaar over het script...
Overigens komt de moordpartij zelf niet in de film voor. Dat is dan weer zo'n verrassend element, en levert een goed einde op.... 

Ook zonder dat ik erg goed op de hoogte ben van de filmindustrie, van acteurs en allerlei Hollywood ins-and-outs, heb ik geweldig genoten van deze film. Ik ben altijd blij Leonardo DiCaprio te zien, en Brad Pitt trouwens bijna idem dito. De samenwerking van deze twee in deze film is heel goed! 
Als ik de kans krijg, kijk ik de film zeker nog een keer! 
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten