zondag 2 februari 2020

Jarhead, Sam Mendes, 2005.

Filmposter; met Jake Gyllenhaal, in de rol van marinier Anthony Swofford.
Nog een poster.
Boekomslag; het boek is de basis voor de film. De hoofdrol in beide is Anthpony Swofford zelf, auteur van het boek.  
Anthony Swofford, geboren 1970. Marinier. De titel Jarhead verwijst naar het speciale marinierskapsel, bijna kaal. 
Deze foto laat zien waar de mariniers onder andere mee bezig waren: de tijd doden. Het maakte trouwens, dat ik het een nare film vond, de mannen waren ontzettend ruw.
Inhoud: 
Jarhead is een biografische oorlogsfilm uit 2005 onder regie van Sam Mendes. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het gelijknamige boek van hoofdpersoon Anthony Swofford. Hierin beschrijft hij zijn ervaringen tijdens de Eerste Golfoorlog.

Anthony 'Swoff' Swofford (Jake Gyllenhaal) heeft zich aangemeld bij het Korps Mariniers van de Verenigde Staten en ondergaat een zowel geestelijk als lichamelijk keiharde training. Sergeant Sykes (Jamie Foxx) maakt hem vanaf dag één duidelijk dat er in zijn peloton alleen plaats is voor overlevers, gevoelens worden niet gespaard. De training is erg zwaar, één soldaat komt om het leven. Sofford wordt verkenner-sluipschutter. Na een lange wachtperiode gaan ze eindelijk op weg om Saddams Republikeinse Garde te verslaan. 
In de film trainen de mannen ook met gasmaskers; hier een historische foto, van een Amerikaanse soldaat in 2003, Kuweit. 
Ze zijn onderdeel van Operatie Desert Shield. Vechten mogen ze helaas nog steeds niet, er is geen 'bureaucratische toestemming'. De mannen vervelen zich te pletter, trainen, bewaken de olievelden, en vervelen zich alleen maar zijn stierlijk. Ze worden ook steeds lastiger naar elkaar toe, en maken zich ook zorgen over het thuisfront: blijven de vriendinnen wel trouw? 
Uiteindelijk hoeven ze geen enkele gevechtshandeling te verrichten. Wel zien ze de in brand gestoken oliebronnen van Saddam Hussein, en de karavaan met verbrande lichamen: Irakezen die op de vlucht waren, en door de Amerikanen en geallieerden werden gedood. 
Highway of death; de foto is van 18 april 1991.
Historische achtergronden:
De Highway of Death is een snelweg tussen Koeweit en Irak, officieel Highway 80 geheten. In 1990 gebruikte Irak deze weg voor het transport van militaire voertuigen voor de invasie van Koeweit.
In de nacht van 26 op 27 februari 1991 trokken veel Iraakse troepen zich terug over deze snelweg en  werden toen aangevallen door Amerikaanse, Canadese, Britse en Franse lucht- en grondtroepen. Dit resulteerde in de vernietiging van ruim 2000 voertuigen en de dood van bijna 1000 vluchtende Iraakse militairen en burgers.
Saddam Hussein stak de oliebronnen in brand. 
T-69 tank van de Iraakse Republikeinse Garde; de garde was het privéleger van Saddam Hussein. 
In de film komt ook een scudraket voor; ook die herinner ik me nog uit 1990-1991. Een grote bedreiging voor Israël, 
Foto's uit de film:
Jamie Foxx en Jake Gyllenhaal. 
Ook lastig: het verschil tussen mannen die wel, en die nooit een boek lezen.....  
Ruzie is nooit ver weg.  

Kijk, zo'n dialoog vind ik nou verschrikkelijk. 
Sam Mendes, geboren 1965.
Nog geen week geleden zagen we de film 1917 in de bioscoop, ook onder regie van Mendes. Het was een prachtige film, ik zou er zó nog een keer naar toe gaan. 
Bij het bloggen ontdekte ik dat hij ook American Beauty (1999) had gedaan, ook een geweldige film. Deze film Jarhead, + de film Road to Perdition (2002), + American Beauty, had Mendes bedoeld als een trilogie. 
Ik had moeite met Jarhead, vanwege het ruwe van mannen onder elkaar die zich vervelen; seks, pesten en geweld. Daarentegen was het ook wel weer een mooie uitbeelding van deelname aan een oorlog waarbij niets te doen valt. Die verveling. Ook kwam de Golfoorlog toch dichtbij, vanwege de brandende oliebronnen, de Highway of Death, en ook de woestijn, en de unifmormen van de mannen. Het is toch in onze tijd gebeurd, de herinnering eraan is nog zeer levend. 
Trailer
Er schijnen ook delen 2 en 3 van Jarhead te zijn. Maar op een militaire site las ik, dat die 'een hoog Rambo-gehalte'  hebben. 
Nou, ik vond het zo wel genoeg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten