dinsdag 26 november 2019

Senia-bespreking Het visioen van Constantijn, november 2019.

Hmmmm, heerlijk, Zelfgebakken door Hetty. 
Het is fijn om te voelen dat onze verbondenheid als Senia-leden onderling steeds groter wordt. Dat doet deugd, bij alle lief en leed...
En behalve die aandacht voor elkaar, geven we natuurlijk alle aandcht aan het gelezen boek. Vandaag was dat Het visioen van Constantijn, van Jona Lendering en Vincent Hunink. 
Het blijft boeien hoe we allemaal verschillend reageren op ons gelezen boek. Vandaag nog meer dan anders, de één vond het boek leuk, de ander helemaal niet. Er werd dit keer geen coherent verhaal aangeboden, 'laten zien wat wel en wat niet te weten valt, is de ambitie van dit boek', hadden de schrijvers Jona Lendering en Vincent Hunink van te voren meegedeeld. 
Maar geef de meesten dan toch maar een coherent verhaal....

Bij mij bleef de vraag hangen hoe het Romeinse Rijk zich eigenlijk ontwikkeld had sinds Constantijn. Constantijn werd alleenheerser in 312. 
Constantijn met zijn drie zonen die het rijk erfden. Het waren Constantijn II, Constantius II en Constans. Alle drie waren door Constantijn reeds vroeg als Caesares benoemd en volgden hem gezamenlijk op. Deze situatie leidde tot veel strijd tussen deze broers, oorlog, en een bloedbad waaruit Constantius uiteindelijk als overwinnaar tevoorschijn kwam.
Overigens had Constantijn ook nog twee dochters, Constantina en Helena.
Maar waren deze drie mannen en hun opvolgers aanvankelijk nog heerser over een ongedeeld rijk, dit bleef niet zo. Hierboven is de zien te zien van het Romeinse Rijk in 406. Dit was de situatie aan de vooravond van de invallen der Germanen. Maar toen zou binnen 70 jaar het West-Romeinse Rijk als politieke eenheid verdwenen zijn.
De Grote Volksverhuizing was dus verantwoordelijk voor het verdwijnen van het Westromeinse rijk. Hierboven zijn de Routes van de Germaanse invasies tijdens de Grote Volksverhuizing te zien.
Het Romeinse Rijk in 476.
Terwijl het Oost-Romeinse Rijk tamelijk ongeschonden de volksverhuizing is doorgekomen is het West-Romeinse Rijk praktisch verdwenen. Alleen in Dalmatia weet het Rijk zich nog tot 480 staande te houden, waarna dit eveneens bezet wordt door de 'barbaren'. Het voormalige grondgebied werd ingenomen door Germaanse stammen, die in theorie wel de Oost-Romeinse keizer erkennen als opperheer, maar in de praktijk hun eigen gang gaan.
Verder vond ik nog wat aardige plaatjes die ik hier nog een plaats kan geven: bijvoorbeeld deze van Constantijn als Apollo op een zuil. Bewijs dat hij niet zo door en door christelijk was. 
De zuil van Constantijn in haar originele vorm, met het beeld van Constantijn de Grote als Apollo op de top, ca. 330
Constantijns visioen, Piero della Francesca, fresco, 1452-1466, San Francesco, Arezzo
Interessant is dat dit schilderij werd gemaakt in de tijd, dat er een einde kwam aan het Byzantijnse (Oostromeinse) Rijk, dat in 1453 was.
De Leidse Constantijncamee, met Constantijn als Jupiter met bliksemschicht, zijn moeder Helena links, zijn vrouw Fausta rechts, naast hem zijn zoontje Crispus uit zijn huwelijk met Minervina. De gevleugelde overwinningsgodin Victoria schenkt hem zijn lauwerkrans. Zijn zegekar wordt door centauren getrokken, Museum van Oudheden, Leiden, ca. 315.
Wat nu het Oost-Romeinse Rijk wordt genoemd, was de overgebleven oostelijke helft van het Romeinse Rijk, nadat het westelijke deel (het West-Romeinse Rijk) uiteindelijk ten onder was gegaan door onder andere de Grote Volksverhuizing en interne instabiliteit tijdens de 5e eeuw. De cultuur, de religie en de taal van het rijk waren vanaf de Herakliden overwegend Grieks, maar de Byzantijnen beschouwden zichzelf als inwoners van het Romeinse Rijk, en de heersers voelden zich een ononderbroken continuering ervan. Het Byzantijnse rijk zou standhouden tot circa 1453. 
Het Westromeinse rijk ging ten onder door de invallen van de Germanen, rond 330. 
Terug naar de huidige tijd. Deze kruidnoten waren er óók nog volop.... 
Intussen zijn we bij vraag 19 beland; en Ton heeft nog een vraag 20. Vooruit, Henk dan nog vraag 21. Maar dan zijn we toch heus klaar. 
Kijk, en als je iets dergelijks dan na afloop op het toilet ziet, schiet je even in de lach.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten