vrijdag 2 augustus 2019

Waco: Messiah or madman - Christopher Spencer, 2018.

Poster
Tweedelige documentaire over David Koresh, en de aanval op zijn sekte de Branch Davidians, door de FBI, op 19 april 1993. De aanval kwam na een belegering vanf februari van dat jaar. In die tussentijd werd er onderhandeld tussen Koresh en de FBI. Heel veel van die teksten worden gebruikt in de documentaire. 
Vernon Howell (later David Koresh) op een zogenaamde mug shot van 1987. Een mug shot is een arrestatiefoto. 
Uiteraard wordt er aandacht gewijd aan de jeugd van Vernon Howell, zoon van een tienermoeder. Hij werd gepest op school, en misbruikt door zijn stiefvader. Hij zocht zijn heil in bijbelstudie en eenzaamheid. Hij claimde de schrift volledig te kennen en te doorgronden. Hij sloot zich aan bij de Branch Davidians, een afsplitsing van de Zevendedagadventisten. De toenmalige leider was Lois Roden, een vrouw van in de zestig. Hij maakte haaar zwanger - dat kon hij, omdat hij God was - en nam haar plaats in. 
Lois Roden, 1916-1986
De verhalen worden verteld door overlevenden, en onder anderen door journalist Dick Reavis, die zelf een boek over Koresh schreef. 
Journalist Dick Reavis; komt veelvuldig aan het woord. Hij was verslaggever van de Dallas Observer.
Zijn onderzoek.
De politie had redenen om de sekte op Mount Carmel nabij Waco te wantrouwen, omdat er wapens gehamsterd werden.
Wapens van de Branch Davidians; ze bereidden zich voor op een overval. 
Bovendien kwamn er verhalen van misbruik naar buiten. Koresh ontbond huwelijken, en eigende zich de vrouwen zelf toe. De bedoeling was om hen zwanger te maken, zodat er 24 ouderlingen zouden zijn, die volle kinderen van Koresh waren. Geboren uit maagden.
Ook hiervan waren getuigenissen. Zelfs van een vader die het goed vond dat zijn jonge dochter zo gepakt werd door Koresh. 
Ik weet niet meer welke vrouwen hij zich hier had toegeëigend.
Koresh had een speciale belangstelling voor het Boek van de Openbaring van Johannes, en daarin vooral voor de Zeven Zegels. 
Koresh baseerde gaandeweg op het boek Openbaring een eigen leer, die in de film wordt verbeeld in een He-Man-achtige tekenfilm. Volgens Koresh stond er dat de zeven zegels moesten worden opengebroken door hemzelf, het Lam Gods, om Gods koninkrijk op aarde te openbaren. 
De aanval op Mount Carmel viel onder de verantwoording van Janet Reno, een Democratisch gekozen senator. Vanwege de fatale afloop is daar veel kritiek op gekomen.
Janet Reno, onder haar leiding vond de aanval plaats van de FBI; juriste, democrate. 
Het gruwelijke is, dat de FBI-overval een verschrikkelijk einde had. Eerst schoten zij traangas, niet veel later vloog het hele complex in de fik. 
Er werd beweerd, dat het vuur van binnenuit begonnen was, dus door de sekteleden zelf. Maar tijdens de rechtszaak bleek dat het traangas vanzelf leidde tot brand; en dat de FBI doorging met schieten terwijl de keuken al brandde. 
Er kwamen 76 mensen om waaronder 25 kinderen. 
Zoals journalist Dick Reavis zegt: ‘We schieten voor we begrijpen. Dat brengt ons in de problemen.’
Full-frontal attack: The FBI stormed the compound with 12 tanks, four combat vehicles and 1,890 people in a show of force to persuade Koresh to surrender
Christopher Spencer, regisseur.
Er is tegenwoordig niets meer te zien van het vroegere religiezue complex. Er is nu de "Magnolia Market at the Silos, commonly called Magnolia Market, is a shopping complex that encompasses two city blocks in downtown Waco, Texas. It is marked by two 120’ high silos, built in 1950 as part of the Brazos Valley Cotton Oil Company.[5] The grounds opened to the public in October, 2015."
Koresh met zijn bijbel. Hij was dyslectisch, maar kende 'zijn klassieken' wel. 
Hij was ook zanger en rockgitarist. 
 
Feiten zijn terug te vinden op deze zite: 
Kat Schroeder. Branch Davidian. Zij gelooft nog altijd in Koresh.
Er zijn meer getuigen dan Kat Schroeder, die nog steeds menen dat Koresh de nieuwe messias was. De Volkskrant haad als kop boven hun recensie: De docu Waco: Madman or Messiah wuift sekteleden niet weg als waanzinnigen.
Trailer. 
Maar de meesten spreken over Koresh als over een monster. 
Voor mij is wel duidelijk, dat de politie zich beter had moeten verdiepen in hun aanval. De brand waarbij zo veel onschuldige mensen omkwamen was gruwelijk. 
Overigens moet ook gezegd, dat er een eerdere overval was door de ATF, Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms in februari 1993, waarbij vier politiemensen omkwamen. 
De vier ATF-agenten die werden gedood bij een eerdere overval op Mount Carmel, door de sekte, februari 1993. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten