vrijdag 9 augustus 2019

All the President's men, Alan J. Pakula, 1976.


Poster
Alan J. Pakula, 1928-1998; regisseur.
De film is gemaakt naar het gelijknamige boek van Carl Bernstein en Bob Woodward uit 1974.
Boekomslag
Dit was het uiteindelijke resultaat van het werk van de twee journalisten: President Nixon, neemt afscheid van de staf van het Witte Huis op 9 augustus 1974. Zijn vrouw Pat en zijn dochter Patricia kijken toe. Foto van AP
De film laat nauwkeurig zien, hoe de beide journalisten te werk gaan in hun speurtocht naar de samenhangende feiten van de Watergate-inbraak. Daarbij valt op, hoe keihard ze werken, en hoe integer. Ze willen niet eerder iets in druk laten verschijnen dan dat ze hun bronnen gecontrollerd hebben. Hun hoofdredactie maant hen daartoe ook nog eens extra aan. Ze stuiten op een muur van verzet, van leugens, en van stilzwijgen. 
Bob Woodward ontmoet dan toevallig een anonieme getuige, die hij treft in een parkeergarage. Hij heeft geen idee wie hij voor zich heeft, en hij verkrijgt ook van hem slechts mondjesmaat informatie. 'Follow the money', adviseert deze zegsman. Dat doen ze ook, en zo stuiten ze op allerlei geldbronnen die een rol hebben gespeeld. 
De weg die ze af te leggen hebben tot het uiteindelijke resultaat is lang en moeizaam. Geleidelijkaan wordt hen onthuld dat 'all the president's men' een rol speelden, dat wil zeggen: medeplichtig waren aan de inbraak. Buiten het bestek van de film valt de ontdekking van de betrokkenheid van Nixon zelf, al wordt die wel genoemd. 
Dustin Hoffmann speelt Carl Bernstein, Robert Redford speelt Bob Woodward. 
Het is lange tijd verborgen gebleven wie Deep Throat was, de onbekende die in de parkeergarage mondjesmaat informatietips gaf. Pas na jaren gaven de nazaten van Mark Felt toe, dat het Mark Felt betrof. Felt was toen zelf al dementerende.
Dit was Mark Felt in 1976. Hij was onderdirecteur van de FBI. 
The Guardian geeft een korte biografie over hem bij zijn dood in 2008.
Beeld uit de film, ontmoeting met Deep Throat. 
Dit was Carl Bernstein in 2007. In de film vertolkt door Dustin Hoffmann.
In 2016 was hij nog te gast bij Twan Huys in College Tour. 
En dit is Bob Woodward tegenwoordig. Tot mijn aangename verrassing leeft en publiceert hij nog steeds. Ik heb zijn boek Angst (Fear) geleend van de bieb, eens kijken wat hij over Trump schrijft. Ik beschouw hem nu als een zeer betrouwbare bron!
Recent politiek boek van Woodward.
Op de redactie van The Washington Post mocht niet worden gefilmd, de hele set was nagemaakt. 



De echte Woodward in de zeventiger jaren.
Hier de echte Carl Bernstein én Bob Woodward. Zij wonnen de Pulitzer prize voor hun boek over het Watergate Onderzoek. Photograph: AP
Hier weer een keer de twee fimspelers. 
Jason Robards, als een superieur van de twee op de redactie.
Trailer
Conclusie: geweldige film, terecht een politieke thriller genoemd, spannend om naar te kijken. Alweer een staaltje van 'inhalen' voor mij, zo'n oude film nu pas zien.
Bovendien trek je parallellen met de huidige tijd, met alle valse informatie, de leugens enzoovorts van nu. Wat dat betreft word je niet vrolijk van deze film. 
De titel slaat op alle belangrijke figuren rond de president, die allemaal betrokken bleken bij het schandaal. De laatste die door de mand viel was Bob Haldeman. stafchef van het Witte Huis. 
Bob Haldeman.
Hierna kon de val van Nixon zelf niet meer uitblijven, hij was zelf bij de zaak betrokken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten