donderdag 29 augustus 2019

Into the wild, Sean Penn, 2007.

Filmposter.
De film is gebaseerd op het boek van Jon Krakauer, uit 1996.
Auteur Jon Krakauer, geboren 1954. 
Regisseur Sean Penn; hij is ook een bekend acteur. Hij deed ook een groot deel van het camerawerk. Bekende films waarin Penn acteerde zijn “The Thin Red Line”) en “Mystic River”).
De film volgt het boek. Onderwerp is het waargebeurd verhaal over Christopher (Chris) McCandless, die na het behalen van zijn eindexamen en met de papieren voor de universiteit op stap, besloot de gevestigde maatschappij los te laten, en de vrije natuur in te trekken. Hij gaf een groot deel van zijn geld aan Oxfam, verbrandde de rest, en liet zijn auto aan de rand van de woestijn staan. Hij wilde met niks leven. 
Er zitten twee kanten aan dit besluit: ten eerste hadden hij en zijn zus een slechte relatie met hun ouders, vooral hun vader. Die had twee huwelijken tegelijk, en was gewelddadig tegen de kinderen. Peter Bradhaw van Teh Guardian zegt terecht dat McCandless 'zijn ouders strafte' met deze wilde reis de natuur in, die uiteindelijk tot zijn dood leidde. 
De andere kant van het verhaal is de invloed die McCandless onderging van bepaalde auteurs, vooral van Thoreau, maar ook van Tolstoi. 
Henry David Thoreau had veel invloed op McCandles: ook Jack London en Leo Tolstoi. 
 In het werk van deze mannen vond Chris McCandles ten slotte zijn ware aard. Hij schreef: "Ik ging de bossen in omdat ik welbewust wilde leven. Ik wilde intens leven, en alle merg uit het leven zuigen... een verpletterende nederlaag toebrengen aan alles wat geen leven was, om niet, als ik zou sterven, te ontdekken dat ik niet geleefd had.” (Henry David Thoreau). 
Dit is de echte Chris McCandles voor zijn bus in Alaska. 
Dit is hem ook; hij onderhield contact met zijn zus op zijn tocht. 
En dit is zijn verblijfplaats, tevens plaats van sterven. De bus wordt nog altijd door toeristen bezocht. 
Hier een bezoeker van de bus. 
Chris verandert zijn naam, hij noemt zich Alexander Supertramp.
Alexander Supertramp.
De film is prachtig door de geweldige natuuropnames. Precies de schoonheid en het ware leven dat McCandles zoekt, krijgen wij thuis kant en klaar op ons bordje. 




Hier zijn ontroering bij de schoonheid van de natuur. 
McCandles ontmoet ook verschillende mensen op zijn tocht, met wie hij een leuk contact heeft. Zo is er bijvoorbeeld een hippiepaar. 
Indrukwekkend is de ontmoeting met Mr. Franz:
Citaat uit de review van The Guardian: 
And veteran character actor Hal Holbrook gives a deeply moving performance as Ron Franz, the elderly man who gives him a lift, a meal and the offer of grandfatherly love and friendship just before McCandless fatefully disappears upcountry.
Dit is wat mij betreft een hoogtepunt van de film. Mr. Franz biedt Chris aan hem als kleinzoon te adopteren. Chris weigert, zoals hij iedereen afstoot.   

"You're wrong if you think the joy of life comes from human relationships," is one of the last things McCandless says to Franz. 
Over de andere rollen: Emile Hirsch speelt Chris; William Hurt en Marcia Gay Harden zijn de ouders, met wie Chris geen contact meer wil.
Pas bij zijn naderende dood beseft Chris dat hij zich heeft vergist, iedereen los te laten. 

Emile Hirsch, links, en Sean Penn op the set of “Into the Wild.”
 Emile Hirsch in “Into the Wild.”
 Onder en boven: ook bij deze mensen logeert en werkt hij een tijdje.

Deze foto van de echte Chris dook later nog weer op.
Dit is kort voor zijn dood, in deze kleding stierf hij. Emile Hirsche moest heel veel afvallen, om de uitgehongerde Chris goed gestalte te geven.  
 Emile Hirsch en Sean Penn als zichzelf. 

Broer  en zus in de film.
Trailer van deze schitterende film.
Enige tijd geleden verdiepte ik me al in deze geschiedenis, en ik las toen, dat Chris niet ver verwijderd was van een doorwaadbare plek in de rivier. In de film keert hij terug naar de bus, omdat hij het water niet kan oversteken. Hij had bij zijn terug-naar-de-natuur idealen geen kaart van het gebied..... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten