zondag 25 augustus 2019

Todos lo saben, Asghar Farhadi, 2018.

Filmposter
Prachtige film van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die ik al kende van de films About Elly, en A Separation. 
De film is nog zeer recent, en ik was ervoor gevallen toen ik hoorde dat Penélope Cruz en haar echtgenoot Javier Bardem de hoofdrollen hadden.
Hier het sterren-echtpaar.
In de film zijn ze oud-geliefden, die elkaar na jaren weer treffen als Laura (Cruz) naar Spanje komt naar haar dorpje voor de bruiloft van haar zus. Paco (Bardem) is daar getrouwd met Bea, en heeft een finca, een wijndomein. 
Het bruiloftsfeest is erg leuk, en speelt zich pittoresk af in een schattig dorpje. Laura is hier zonder haar man, Alejandro, maar met haar tienerdochter Irene en een jonger zoontje. 
Laura stelt Paco haar dochter voor; een jonge knul op een brommer en Irene gaan lekker samen op de brommer aan de zwier; ze bezoeken ook de kerktoren, waar nog een insciptie staat van Paco en Laura.
Tijdens het grootse bruiloftsfeest verdwijnt Irene, het wordt duidelijk dat ze ontvoerd is en in gevaar verkeert. Hier zit Laura te hyperventileren.
Bij het zoeken naar Irene, en naar mogelijke oplossingen om haar heelhuids terug te krijgen, komen heel wat geheimen aan het licht, die allemaal te maken hebben met geld en grondbezit. Maar het allergrootste geheim dat boven komt, is dat Irene niet het kind van Aljandro is, maar van Paco. Dát weet iedereen eigenlijk al, alleen Paco niet. Een aantal recensies vindt dit een zwak punt, het is al van verre waar te nemen. Ik zelf vond het geen bezwaar, de onthullingen en de manier waarop er met de verdwijning en met het verleden werd omgegaan, hielden bij mij de spanning er wel in. 
Paco verkoopt zijn landgoed om het losgeld te betalen voor Irene. Arbeiders raken werkeloos, Paco maar ook zijn vrouw zijn hun hele bezit kwijt. Irene komt terecht, en vertrekt met haar ouders en broertje terug naar Zuid-Amerika. De vrouw van Paco, Bea, verlaat hem. De familie blijkt ook op de hoogte te zijn geweest van de ontvoering, één van de zussen of tantes - ik weet niet wie precies - verraadt zichzelf. De film eindigt met een gesprek tussen de Opa en een oudere tante, die het geheim dat zij ontdekt heeft, gaat delen. De film gaat helemaal op wit, einde. 
Voor meer details over de inhoud zie: HOLLYWOOD REPORTER.
Ricardo Darí, Asghar Farhadi, Penélope Cruz, Javier Bardem.
Dari is Alejandro.
Farhadi heeft ook een film in Frankrijk opgenomen, Le Passé uit 2013. Todos lo saben is zoals gezegd Spaans, en het dorpje met de gouden kleuren komt in het begin over als een idyllische, toeristische reclame. 
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten