Boekomslag
Eerder lazen wij voor de Senia-groep het boek Livia Augusta, waarover ik EEN BLOG screef.
Boekomslag Livia, de moeder van Tiberius.
Ik vond dit boek leuk om te lezen, misschien wel omdat het voortborduurde op kennis die ik al in het boek over Livia Augusta had opgedaan. Ik vond het wel erg samenvattend, je krijgt niet een goed samenhangend beeld. De aardrijkskundige namen worden niet uitgelegd, die zijn allemaal vreemd. Vreemd ook - maar dan op een andere manier - zijn de mores van die tijd, de adoptiefkinderen, de huwelijken die worden gesloten en ontbonden naargelang het wenselijk is voor de dynastie. De koloniale oorlogen, waarmee men nog helemaal niet zit... En last but not least de gemakkelijke manier waarop mensen uit de weg worden geruimd. Als je weinig tot niets van die geschiedenis weet, zoals ik, is het ook moeilijk om je een beeld te vormen van de personen. Tiberius bijvoorbeeld lijkt soms een boekenwurm, maar is ook een goed veldheer. Ten slotte blijkt het een afschuwelijke tiran.
Ik laat eerst iets zien van de geografie van die tijd:
Pandateria, eilandje voor de kust van Campanië. Hiernaar werd Julia verbannen. Ik had geen idee waar dit eiland lag.
Tegenwoordig heet het Ventotene. Het is bekend o.m. door de aanwezigheid van Romeinse scheepswrakken. De inhoud daarvan was vrijwel intact gebleven.
Restanten van de villa van Juliia1
Julia in Ballingschap, geschilderd door Pavel Svedomskiy in de negentiende eeuw – Kiev National Picture Gallery (Publiek domein)
Het gezicht en achterhoofd van Julia, dochter van Augustus
Gallia, Romeinse provincie ten tijde van Augustus en Tiberius
Marcus Lollius, consul te Gallia; werd om corrupt optreden onderdrukt door Tiberius
Rijk van de Parthen (Perzen); ook hier vocht Tiberius.
'Het lukte Tiberius (om vanuit het rijk der Parthen. AdW) om zonder gesneuvelde soldaten en met erkenning van de Romeinse macht en de eretekenen van de legioenen (de standaarden met boven op de vliegende adelaar en daaronder de letters S.P.Q.R. = De Senaat en het Volk van Rome) terug te keren. Een waar staaltje van de Pax Romana. (Uit de Senia-Leeswijzer.)
Romeins Legioen.
De geplande provincie Germania in de jaren 7-9 n.Chr.. De precieze oostgrens en de locatie van de Slag in het Teutoburgerwoud zijn onzeker.
Ostia, havenstad bij Rome. Van hieruit vertrok Tiberius naar Rhodos, 6 voor Christus. Hij hield van de stilte en de eenzaamheid en las graag
Tharssyllus van Alexandrië, astroloog, voorspelt de toekomst voor Tiberius
Tiberius en Germanicus waren druk bezig een opstand in Pannonia, het tegenwoordige Slovenië/West-Hongarije) te onderdrukken, ca. in het jaar 2
Nola, plaats waar Augustus' vader was overleden. Augustus ging daar ook heen om te sterven, 14 na Chr.
Resten van de keizerlijke villa in Nola.
Romeins Syrië; Tiberius zond hier Piso naar toe als gouverneur. Piso moest ook Germanicus in het oog houden, die hier ook zat. Germanicus overleed in 19. Vermoedelijk vergiftigd.
De baai van Napels was een geliefd oord bij de keizers, in het bijzonder het eiland Capri.
Tiberius’ Villa Jupiter stond op een rots op dat eiland.
© m. evans/scanpix
Kijk: en deze informatie haalde ik dan weer van Historianet.nl: onder de kop KEIZER FEESTTE TUSSEN DE LIJKEN
Keizer Tiberius liet ter dood veroordeelden graag uit zijn villa gooien, die op een 330 meter hoge rots stond, terwijl hij onderaan, op het strand, een orgie hield.© fine art images/superstock & akg-images
Overblijfselen van de Gemonische Trappen, Trappen der Zuchten. Rome.
Dood Seianus: hij werd gewurgd en van de trappen afgegooid. Het volk smeet hem daarna in de Tiber. (Hm.)
Onderschrift ets:
Aelius Sejanus, gunsteling van keyser Tiberius, gewurgt, en aan de Gemonische trappen, deerlyk mishandelt. Ets van Jan Luyken, (1649-1712)
Ik vervolg mijn blog met wat afbeeldingen van personen die een rol spelen in de geschiedenis.
Alle titels golden alleen voor Augustus zelf.
Livia Augusta, vrouw van Augustus. Zij stierf in 29. Tiberius was niet bij haar (zijn moeders) uitvaart.
Drusus, het jongere broertje van Tiberius; zoon van Livia.
Nero Claudius Drusus, 38-9 v. Chr. Zoon van: -Tiberius Claudius Nero en Livia; broer van Tiberius. Hij wist als eerste opperbevelhebber de Elbe te bereiken. Viel helaas van zijn paard, en overleed alg gevolg van koudvuur.
De hoofdpersoon van het boek:
Tiberius Iulius Caesar Augustus (geboortenaam: Tiberius Claudius Nero; 42 v. Chrs. - 37 n.Chr. was de tweede princepts van Rome, als opvolger van Imperator Caesar Augustus. Ondanks zijn schitterende (militaire) carrière voordat hij princeps werd, zou hij de geschiedenis ingaan als een somber en wantrouwig heerser. Hij werd daarom ook wel tristissimus hominum (« de triestigste aller mensen ») genoemd.
Praetoriër; Seianus was door Tiberius benoemd tot hoofd van de Praetoriaanse Garde. Dat was een speciale militaire eenheid gevormd door Romeinse militaire elite die de keizerlijke lijfwacht vormde. Deze Wacht zou uitgroeien tot de grootste machtsfactor in Rome.
Seianus in 'kaustic plastic', hedendaags verzamelobject. Seianus redde overigens Tiberius' leven bij een aardbeving op Capri, in het jaar 26.
Sejanus wordt gearresteerd en ter dood veroordeeld; executie in Rome in 31 n.Chr.
Agrippa Postumus, kleinzoon van Augustus. Tiberius kreeg de schuld van de moord op hem, 14 na Chr. Een beoogd opvolger minder.
Keizer Augustus (hier nogmaals afgebeeld) was Tiberius' stiefvader. Stierf ook in 14 (net als Agrippa).
Tiberius Claudius Nero, biologische vader Tiberius. Was destijds gehuwd met Livia.
Caligula; werd als zoon van Germanicus en Vipsania Agrippina maior geboren. Ze gaven hem de naam Gaius Iulius Caesar
Caligula werd zijn koosnaam, omdat hij als kind door de kampen van de soldaten heen stapte. Caligula betekent 'Soldatenlaarsje'. C. zou de opvolger worden van Tiberius. Leed als jongeling onder de intriges van Seianus. Werd een wrede tiran, niet beter dan Tiberius.
Germanicus, geweldig veldheer; werd met vrouw Agrippina naar Egypte gestuurd, waar hij zich als vorst liet toejuichen en vereren. Dat deed denken aan Marcus Antonius en Cleopatra! Dat zinde Tiberius niet. Piso was daar ook, die hem vermoedelijk vergiftigde, op bevel van Tiberius.
Gnaius Calpurnius Piso; lag steeds overhoop met Germanicus. Na vermoedelijke vergiftiging werd hij voor het gerecht gebracht. Voordat het onderzoek was afgesloten werd hij met doorgesneden keel gevonden. Of het zelfmoord was, is niet zeker.
Willemijn van Dijk, schrijfster.
Een goede recensie staat in de NRC. Onder de titel: Achter deze keizer ging een raadselachtige man schuil.