dinsdag 14 april 2020

White House Farm, Canvas Serie, maart-april 2020.

Filmposter.
Canvas zond recentelijk de serie White House Farm uit. We kijken graag naar Canvas op zaterdag, al zijn de series vaak van slechte kwaliteit.
Niet deze serie: deze was authentiek; maar hij was dan ook gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis.

Basis voor de film was dit boek: 
Onder en boven: het boek van Carol Ann Lee leverde de basis voor deze filmserie. 

Nog een andere schrijver die zich met de moordzaak bezig hield. 
Het verhaal is dit: in 1985 werden in een afgelegen huis in Essex vijf mensen doodgeschoten: een ouder echtpaar, hun pleegdochter Sheila, en haar beide tweelingzoontjes van zes. De verdenking viel al snel op Sheila, die geestelijk instabiel was. Zij zou zelfmoord hebben gepleegd, na de moord op pleegouders en eigen kinderen. Inspecteur Stan Jones zag dingen die niet klopten, maar zijn meerdere "Taff" Jones verbood hem dat nader te onderzoeken, en schold hem uit voor Sherlock Holmes. Bewijsmateriaal werd onzorgvuldig behandeld, ja zelfs meteen verbrand in een kuil in de tuin.
Het verhaal leidde al snel naar de adoptiefzoon van het echtpaar, Jeremy. Een bekentenis van diens vriendin July maakte hem definitief tot verdachte, hij zou zich hebben uitgesproken voor de moord, om zodoende de erfenis op te kunnen strijken.
De rechtszaak kwam voor, de jury besliste na heel lang beraad dat Jeremy schuldig was - en niet Sheila. Belangrijke reden om niet de dochter de schuld toe te wijzen was, dat het geweer inclusief de demper te lang was voor Sheila om er zelfmoord mee te kunnen plegen. 
Cressida Bonas speelt Sheila Caffell 
Stephen Graham (links) speelt DCI Thomas “Taff” Jones, en Mark Addy speelt DS Stan Jones.
Afschuwelijk overigens, als een incompetente meerdere je tegenwerkt.
Freddie Fox speelt Jeremy Bamber 
Dit is de echte Jeremy Bamber
Jeremy Bamber wordt naar de rechtbank geleid bij het begin van zijn rechtszaak. Hij werd schuldig bevonden aan de vijfvoudige moord. Rechtszaak vond plaats op 6 oktober 1986.
(Filmbeelden.)
Alexa Davies speelt de rol van Julie Mugford; rechts Freddie Fox als Jeremy Bamber
Nevill en June Bamber. Belangrijk bij de veroordeling was ook, of Sheila sterk genoeg was om het te kunnen winnen van haar pleegvader, daar er een hevig gevecht vóór diens dood had plaatsgevonden.
Nicholas, Sheila en Daniel Caffell; volgens de Guardian was dit hun laatste foto. 
Bamber kort na zijn arresatie in spetember 1985.
Voorpagina Daily Express, 8 augustus 1985 
White House farm, waar de moorden plaats vonden. 
Tweede pagina van een brief die Bamber stuurde uit de gevangenis. Credit: ITV News; brief gestuurd in 2018.
Jeremy Bambers is altijd blijven ontkennen dat hij schuldig was. In bovenvermelde brief wijst hij op een tweede pistool- (of geweer)demper. Het bloed daarin zou niet kunnen worden toegekend aan Sheila, noch aan iemand anders die in beeld was. Bambers wijst op een persoon die in de film helemaal niet voorkwam, die mogelijk een tweede demper in het huis gelegd zou hebben, ná de misdaad. (Ik meen een zwager van het echtpaar Bambers.)
Trailer.
De regie van de film is van Paul Whittington. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten