Vandaag in Trouw de sectoren op nummer 6-10:
Let op: Eén megaton is gelijk aan de broeikasuitstoot van 125.000 huishouden.
6 vervoer door de lucht - 13,1 megaton
7 melkveehouderij - 12,3 megaton
8 waterbedrijven en afvalbeheer - 10,2 megaton
9 aardolieindustrie - 10,1 megaton
10 glastuinbouw - 8,0 megaton
Ook hier zijn de getallen weer lastig te interpreteren:
Op de voorpagina van de Trouw van deze dag, stond: Afvalverwerkers registreren helft CO2-uitstoot niet. De uitstoot op nummer 8 is dus veel hoger.
Dat mag van de wet, want verbranding van organisch afval hoeft niet te worden meegerekend.
Klimaatwetenschappers zijn het daar niet mee eens.
Afval wordt hier (in Moerdijk) omgezet in energie.
Lees je verder, dan kom je er ook nog eens achter, dat een 'afvalenergiecentrale' als Attero in Moerdijk trots is - omdat ze weliswaar CO2 uitstoten, maar tegelijk extra broeikasgasemissie voorkomen. 'Zouden wij het afval niet verbranden, dan belandt het elders in Europa op de stort. En storten leidt tot de vorming van methaan, een flink sterker broeikasgas dan C02.'Een afvalverbrandingsinstallatie stoot daarbij ook nog eens veel minder CO2 uit dan bij voorbeeld een kolencentrale.
Afvalenergiecentrale Moerdijk
Verder moet worden opgemerkt, dat onder nummer 6 alleen het vliegverkeer van Nederlandse maatschappijen werd geteld. De luchtvaart ontsrpingt, net als de scheepvaart, de dans van klimaatafspraken. Niet alle broeikasgas is meegenomen, om een eerlijke (binnenlandse) vergelijking te kunnen maken. Buitenlandse maatschappijen die op Nederland vliegen zitten er niet in!Anders stond de luchtvaart zeker op 1!
Grafiek en tekst van CBS-site:
In 2018 stootte de Nederlandse luchtvaartsector ruim 13 miljard kilo aan CO2 uit. Dit is met inbegrip van de uitstoot die plaats vond in het buitenlandse luchtruim. De uitstoot van buitenlandse maatschappijen die op Nederland vliegen, zit er niet in. De bijdrage van de luchtvaart aan de totale CO2-uitstoot door de Nederlandse economie ligt de laatste jaren rond de 6 procent. De CO2-uitstoot door de luchtvaart hangt sterk samen met het aantal vliegbewegingen, dat op haar beurt weer een relatie vertoont met de economische ontwikkeling. Het tempo waarin de CO2-uitstoot stijgt is na 2000 duidelijk afgevlakt.
De Nederlandse overheid overschat de reductie van de uitstoot van het gevaarlijke broeikasgas methaan. Die is niet met 43 procent maar met 20 procent gedaald sinds 1990.
Bericht van de site Melkvee.nl, van 18 april 2017.
De melkveehouderij op nummer 7 wordt door CE Delft benoemd als apart cluster, omdat het hierbij niet gaat om CO2, maar om methaan. Dat is een fors sterker broeikasgas dan CO2. Het komt vrij uit mest, en scheten en oprispingen van vee.Tegelijk speelt hier de stikstofcrisis. 'Het verlagen van stikstof kan tegelijk broeikasgas verminderen', lees ik.
Bij de aardolieindustrie gaat het om 'vijf joekels van aardolieraffinaderijen'. Die produceren ruwe aardolie, dus een fossiele brandstof, als grondstof of als brandstof. De drie grootste zijn Shell, Exxonmobil en BP.
Shell Pernis. © ANP XTRA Lex van Lieshout
Bij de glastuinbouw onderzoekt de sector of warmte uit de grond kan worden gewonnen.
De aardwarmte pomp bij C Zwinkels, paprikakweker.
Uitleg over de werking van aardwarmte haalde ik van de site van czwinkels: zie schema, en tekst hieronder..
Dat er warmte in de aarde zit heeft verschillende oorzaken. Zo dringt bijvoorbeeld de warmte van de zon door in de bovenste lagen van de bodem. De warmte dieper in de aarde is afkomstig vanuit de hete aardkern, waarbij de warmte via de verschillende aardlagen uitstraalt naar boven. Daarnaast bevat de bodem van nature radioactieve deeltjes die ‘vervallen’, dat betekent dat een deeltje spontaan wordt omgezet in een ander deeltje, en daarbij komt warmte vrij. Energie die je wint uit de bovenlaag van de aarde tot 500 meter, noemen we bodemenergie. Alle winning van warmte dieper dan 500 meter noemen we aardwarmte of ook wel geothermie. Als er wordt gesproken over geothermie rond de diepte van 500m spreken we over ondiepe geothermie. En als er wordt gesproken over warmtewinning op een diepte van meer dan 4000 meter, dan spreken we over ultradiepe geothermie. Op deze website geven we informatie over aardwarmte, dus specifiek over warmtewinning vanaf 500 meter diep en dieper. Voor meer informatie over bodemenergie verwijzen we u naar de website bodemenergienl.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten