donderdag 4 april 2019

Bohemian Rhapsody, Bryan Singer/Dexter Fletcher, 2018.

Filmposter
Deze film wilde ik natuurlijk zien, als oud-fan van Freddy Mercury, 1946-1991. 'Iedereen' had het erover, de film won zo veel Oscars, en bovenal: Freddy Mercury. 
Vooral de cd Barcelona, met Montserrat Caballe, van 1987, vond ik geweldig, en heb ik tientallen keren gedraaid, ik kreeg er geen genoeg van. 
Barcelona, Mercury en Caballé.
De film was geen echte bio-pic, daarvoor ontbrak er te veel. Het levenseinde van Mercury is niet te zien, de film eindigt met een groot stuk (verbeeld) optreden tijdens het concert Live Aid, in 1985. De acteur Rami Malek zette trouwens erg goed de popzanger neer. Het mondje met de tanden overtuigde me niet helemaal, maar ik ben nu eenmaal een kniesoor. 

Even de belangrijkste feiten uit het leven van Mercury en Queen: 
Mercury werd geboren als Farrokh Bulsara Stone Town op Zanzibar, en verhuist later naar Engeland. Daar ontdekt hij zijn grote passie voor muziek. Hij ontmoet Brian May en Roger Taylor na een optreden met hun band Smile, die in zak en as zitten omdat de leadzanger Tim Staffell net is opgestapt. Bulsara stelt een samenwerking voor en al snel wordt de band Queen gevormd. Farrokh verandert zijn naam naar Freddie Mercury en de leden van de band beginnen met het schrijven van nummers. Na de lange opnamesessie van Bohemian Rhapsody wordt de band verteld dat dit nummer nooit een succes zal worden en dat het voor de radio veel te lang duurt. Het tegendeel blijkt. Queen wordt een van de grootste rockbands van de wereld met de ene hit na de ander. In 1985 staat de band op het legendarische concert Live Aid en heeft er groot succes. De band heeft echter weinig tijd om daarvan te genieten, want bij zanger Mercury is aids geconstateerd.
Mary Austin is de levenslange vriendin van Freddy Mercury. Natuurlijk verbreken zij het samenwonen als Freddy Mercury eenmaal uit de kast is gekomen. 
Freddy Mercury met zijn vriendin. 
Er zijn tal van fouten in de film terug te vinden op internet; Dat laat ik maar aan de boekhouders onder de filmliefhebbers, die kunnen bijvoorbeeld kijken voor de afwijkingen op DEZE SITE.
Topografische kaart van de Zanzibar Archipel in de West-Indische Oceaan, ten oosten van de Afrikaanse kust in Tanzania. 
Rami Malek kijkt in de camera.
Het nichterige, extravagante van Freddy Mercury.
Boek bij de film.
Het is soms moeilijk film van geschiedenis te onderscheiden; volgens mij is dit echt.
Volgens de film had Freddy Mercury, na een wild uitgaansleven in homobars en dark rooms, een serieuze homorelatie met deze meneer. Hij hield van katten. Zijn man ook.
Onecht, dus film
Echt. 
Sacha Cohen was eerst gevraagd voor de rol. 
Brian May tegenwoordig. Het leek me een aardige man. Ik wist overigens niet dat alle bandleden gestudeerde mannen waren. May studeerde natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde. 
Acteur en uitgebeeld personage naast elkaar.
Brian May ondersteunde Rami Malek.
Malek met Oscar.
De optredens beeldde hij goed uit; vormde ook het grootste deel van de film.

Bohemian Rhapsody, een revolutie toen. 
'Freddy' met zijn vriendinnetje. 
Malek als zichzelf. 
En bij Live Aid.
Lesley-Ann Jones: ‘Freddie Mercury, de definitieve biografie’, 365 blz, uitgeverij De Boekerij. Nederlandse editie voorlopig uitverkocht. 
Mark Blake schreef ook een biografie. Ik weet er verder niets van. 
Trailer
De beide regisseurs, Bryan Singer en Dexter Fletcher. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten