donderdag 18 april 2019

Larry W. Kwak en Andries Knevel, 2019.

Larry W. Kwak, een andere wetenschapper die door Knevel werd bevraagd. Kwak stond op de Time list van 2010, van meest invloedrijke mensen ter wereld. 
Kreeg in 2016 de Ho-Am Prize in Medicine, Seoul, South Korea.
Deze geleerde arts ontwikkelde een vaccin tegen kanker, waarmee de ziekte zodanig bestreden wordt, dat alleen de kankercellen worden aangevallen, niet de lichaamseigen cellen. Dat is het revolutionaire verschil met chemotherapie, die ook goede cellen doodt. De methode staat bekend als de immunotherapie. 

Het vaccin geneest de kanker niet, maar maakt het tot een chronische ziekte.
Het vaccin bestaat uit cellen die uit het lichaam gehaald zijn, en vervolgens genetisch gemodificeerd. In het laboratorium vormen ze clusters. Een wondermiddel, dat nu getest wordt op mensen.Als voorbeeld wordt een mevrouw Babozenko onderzocht, die weer geheel de oude is na kanker.
Het vaccin werkt ook erg goed bijvoorbeeld bij kinderleukemie.

Kwak leest de bijbel (stukgelezen) en bidt ook, om zichzelf aan het begin van de dag leeg te maken. Bidt voor anderen, en voor het onderzoek.
Net als Heino Falcke werd hij als kind gepest - 'spleetoog', hij is van Zuidkoreaanse komaf. Hij vertelde dit zijn ouders, die zeiden dat hij de pesters terug kon pakken door succesvol te zijn.
Hij was lange tijd zoekende, onder andere naar de zin van het leven. Zijn opa gaf hem een bijbel. Daar kreeg hij pas echt begrip voor toen hij op de universiteit zat en met vrienden bijbelonderzoek ging doen.
Plato en de Academie; discussie over het Goede, het Ware en het Schone. Vind je dergelijke vragen e/o antwoorden terug in een reeks van biologische events? 
God houdt veel van mensen; behalve de bijbel overtuigen hem ook dingen die hij ziet, en leest.
In de schepping ziet hij geen toeval. Dat er een bepaalde afstand is van de aarde tot de maan, overtuigde hem ervan dat dat uitgedacht was: was die net wat korter of langer geweest, dan was er geen leven mogelijk geweest.
Kwak twijfelde nooit, zijn geloof groeide, en voor hem ondersteunt de wetenschap zijn geloof alleen maar.
Hij scheidt zaken van elkaar: hij ziet veel leed, is ook een meelevende dokter - maar gaat vervolgens hard aan het werk om een oplossing te vinden.
Geloof in God kan het lijden niet verklaren, wij kennen het hele plaatje niet.. Voor zijn werk om het leed te verzachten / weg te nemen bidt hij om inzicht.
Dr. Cha Soungchul, kankeronderzoeker, bevraagt Kwak  op het lijden dat God toelaat in de wereld..
Kwak accepteert dat hij het antwoord niet kent. 
Piet Borst blijkt ook een fel criticus:
Hij vraagt, of Kwak de evolutie ziet als iets dat uit zichzelf werkt, of als werk van de Schepper.
Kwak maakt gen keuze, er is voor geen van tweeën een 100% bewijs. Want de wetenschap is nog niet in staat geweest leven te scheppen, de eerste cel is werk van God of de natuur. Geloof blijft nodig.
Evolutie, of schepping?
Borst vervolgt: grijpt God nog steeds in in de schepping?
Dat is volgens Kwak een theologisch vraagstuk, een wetenschappelijk antwoord is hier niet mogelijk. Zelf ervaart hij dat God hem helpt.
Hij weet alleen anekdotes over de hand van God die hij ziet. Hij weet ook niet waarom God dat niet altijd doet.
De hand van God in de schepping.
Borst laatste vraag: waarom is het christendom superieur?
Kwak ziet een verschil met andere godsdiensten: in het christendom daalt God neer naar de mens, in plaats van dat wij alleen omhoog reiken naar Hem. Terwijl wij nooit van zijn niveau zullen zijn.
Gods zoon werd mens.
Piet Borst, emeritus hoogleraar biochemie.
Kwak vervolgt: Collega's in de biologie zien het leven soms als een reeks van biologische events. Dat is een benadering die niet alleenzaligmakend is; want hoe ga je dan met ideeën als moraliteit om? Wat is het 'universeel juiste'?

Er is geen toeval, maar een plan, een doel. Of je nu in de evolutie gelooft, of in de bijbel - of iets ertussenin. Er is meer bewijs voor een plan dan voor toeval.
Larry Kwak werkt bij City of Hope. 
"City of Hope is a world leader in the research and treatment of cancer, diabetes, and other serious diseases. We deliver scientific miracles that make lives whole again.
Compassion is the heart of our approach and the driving force behind all our discoveries.
Founded in 1913, City of Hope is one of only 49 comprehensive cancer centers in the nation, as designated by the National Cancer Institute.
Each innovative treatment we create gives people the chance to live longer, better and more fully.
Kort filmpje over City of Hope.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten