maandag 16 december 2013

Tapas - Jose Corbacho and Juan Cruz. 2005

tapas
Hoes

Rond de bar Lolo wonen een aantal mensen die in deze film samen de hoofdrol spelen. Conchi is een oude oma, die haar pensioen aanvult met het verkopen van drugs. Haar man lijdt aan kanker en zal spoedig sterven. Twee vakkenvullers , César en Opo houden zich bezig met de liefde en sex in het algemeen, maar in het bijzonder die tussen Raquel en César. De uitbater van de bar behandelt zijn vrouw Rosalia zo slecht dat ze ervandoor gaat. Haar plaats wordt ingenomen door een jonge Chinees, die zulk precies en fantastisch werk levert, dat de bar er op vooruit gaat. De baas noemt hem ook maar Rosalia, zodat niemand in de gaten heeft dat hij in de steek gelaten is door zijn vrouw.
De leukste scenes zijn misschien wel die met de Chinese kok, die werkt alsof hij Kung Fu doet

Hoewel de toon luchtig is, worden er toch lastige kwesties behandeld: de man van Conchi sterft aan het eind door de morfine die zijn vrouw hem (uit barmhartigheid) toedient; de onmogelijke liefde tussen César en Raquel doet beiden pijn. Opo blijft een vervelende vriend.
De film werd ons als 'heel leuk'  aanbevolen. Dat vonden wij niet; of niet alléén. Er zat iets heel menselijks aan, de personages waren goed na te voelen. Maar heel bijzonder was de film toch niet.
De Filmkrant schrijft een kritische recensie over wat zij een mozaïekfilm noemen.

 
De titel Tapas slaat niet alleen op de kleine hapjes, maar ook op 'bedekken',  tapar: het bedekken van geheimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten