maandag 16 december 2013

Eastern Promises - David Cronenberg, 2007


Poster
Een heel spannende misdaadfilm.
Ik begreep uit de toelichting van de VPRO-gids, dat het bij een eerdere film van Cronenburg ging om de uitersten van goed en kwaad in een mens. ('een meeslepend portret van het slapende beest in een oenige man', in History of violence.) In Eastern Promises is dezelfde acteur (Viggo Mortensen) de alwetende Russische chauffeur van een uiterst criminele Russische familie in Londen. Een vroedvrouw 'boort bij hem de goedheid aan': de keiharde chauffeur blijkt spion in dienst van de Engelsen te zijn. Hij helpt de vroedvrouw de werkelijke vader van de verweesde baby op te sporen (de bende-leider) en hem aan te klagen. Hij heeft haar oom niet vermoord, zoals hem was opgedragen, maar hem naar Schotland helpen ontsnappen. De baby mag bij de vroedvrouw blijven, die zelf haar kindje pas geleden verloren had.
Heel harde scenes, een paar moorden, vechtscènes, o.a. in het badhuis. Pjoeh! 
Ik las in de kritieken dat de film zo hard overkomt doordat er met messen wordt gewerkt, en niet met pistolen of geweren. Verder worden de moorden op 'nogal intieme plaatsen' gepleegd, waardoor het heel dichtbij komt. Een voorbeeld is de eerste moord, die gebeurt bij de kapper.
De misdadigers zijn in dienst van Vory y Zakone, een Russisch syndicaat. Leden daarvan hebben hun hele levensgeschiedenis op hun lichaam getatoeëerd staan.  De  sterren op hun knieën en boven hun hart geven aan dat zij lid zijn van dit selecte gezelschap! 
De vader-zooncombinatie wordt geprezen. Ondanks het griezelige van de film moest ik daar ook nog wel eens om lachen! De film is sterk homo-erotisch, maar vooral door de lading: de zoon is homo, en eigenlijk verliefd op zijn chauffeur. Openlijk kan hij het niet zijn, zijn vader haat homo's.
De titel Eastern Promises slaat op oosten, Eastern betekent in Engeland ook: Rusland. De 'promises' kan op van alles slaan: de mensenhandel (het gestorven 14-jarige moedertje was voor sex hierheen gehaald); de eventuele redding van het kindje naar Rusland; de nieuwe toekomst als lid van de bende, enzovoorts.

Cronenberg is ook beroemd om zijn film The Fly, van 1986.


2 opmerkingen:

  1. Viggo Mortensen is één van de meest veelzijdige acteurs die ik ken. Hij fotografeert, schildert en dicht ook nog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij was het een openbaring. Leuk om te horen dat ie zo veel kan!

      Verwijderen