donderdag 31 augustus 2023

Oppenheimer, film en documentaire, 2023.

Filmposter van de documentaire van Chris Cassel: To end all war, Oppenheimer & the Atomic Bomb; 2023.
Deze documentaire zag ik op de tv, en was voor mij heel informatief. Veel deskundigen aan het woord, en beelden en uitspraken van Oppenheimer zelf. Het raakte me, die man zelf aan het woord te horen. En de ontwikkelingsgang te zien die hij door heeft gemaakt, de gewetensconflicten die het hem heeft opgeleverd. 
Christopher Cassel; 
"Primetime Emmy Award-winning director and writer based in New Jersey"; maakte onder andere series en specials voor National Geographic.
Beschrijving van de film: 
"Een speelfilmdocumentaire die onderzoekt hoe de genialiteit, hoogmoed en meedogenloze gedrevenheid van één man de aard van oorlog voor altijd veranderden... tot de dood van honderdduizenden mensen leidde en massahysterie ontketende... en hoe vervolgens de pogingen van dezelfde man om de gevolgen van zijn oorlog in bedwang te houden uitvinding hem tot een paria maakte en hem op een pad van diepe wanhoop leidde."
Ellen Bradbury-Reid kwam aan het woord; ze schreef dit boek over het leven in Los Alamos, waar in het geheim aan de atoombom werd gewerkt. 
We zagen kernfysicus Michio Kaku,
Futuroloog, snaar-theorie et cetera; schreef dit boek. 
Eerste vrouw met een doctorstitel in kernfysica. 
Nucleaire veiligheidsexpert Mareena Robinson Snowden, 
Een citaat van haar: 
"As a nuclear engineer working in DC, I think for a living. My focus for the last decade has been on nuclear security issues. Mij goal is to leverage my lived experience and analytical training toward a more peaceful and equitable world."

Deze documentaire gaat uiteraard niet voorbij aan de bioscoopfilm, die ook dit jaar uitkwam, onder regie van Christopher Nolan. 
Christopher Nolan in 2018
Nolan maakte heel bekende en goede films, waarvan hier enkele foto's. Ik noem: Memento, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Interstellar, Dunkirk, Tenet, en als laatste; Oppenheimer. 
Terug naar Oppenheimer: 
De film die Nolan over Oppenheimer maakte, is gebaseerd op het boek met Oppenheimers biografie, getiteld: American Prometheus. 
Boek dat de basis vormde voor de bioscoopfilm Oppenheimer van Christopher Nolan. 
Boek Richard Rhodes, over The Manhattan Project. 
Het is van belang te begrijpen wat dit project precies was. Ik citeer internet bij bovenstaand boek: 
"The Los Alamos Laboratory, also known as Project Y, was a secret laboratory established by the Manhattan Project and operated by the University of California during World War II. Its mission was to design and build the first atomic bombs. Robert Oppenheimer was its first director, serving from 1943 to December 1945, when he was succeeded by Norris Bradbury. In order to enable scientists to freely discuss their work while preserving security, the laboratory was located in a remote part of New Mexico. The wartime laboratory occupied buildings that had once been part of the Los Alamos Ranch School."
The Technical Area at Los Alamos. There was a perimeter fence around the entire site, but also an inner fence shown here around the Technical Area.
Ook Richard Rhodes, schrijver van dit boek, wordt geïnterviewd. 
The history of nuclear secrecy in the United States
Alex Wellerstein (wetenschapshistoricus): ook geïnterviewd. 
Gregg Herken, historicus
Jennet Conant
 Robert S. Norris
Historicus David Eisenbach 
"In The Kingmakers, Senator Mike Gravel and Dr. David Eisenbach argue that the media's failure to present the public with an accurate view of the world poses a greater threat to American lives than terrorism. They also show how the greatest threat to our democracy is not money -- it's the media. Long before the majority of voters pay attention to presidential elections, the media Kingmakers filter the presidential field and anoint the leading candidates."
 Alan B. Carr
Schreef: The long road to Kursk: The development, abandonment, and relearning of Soviet military strategy; zijn proefschrift. 
WILPF member and Hibakusha Hideko Tamura.
Er staan twee onbekende titels in dit onderschrift: WILPF staat voor Women's International League for Peace and Freedom; en Hibakusha voor: Those who Survived and How They Survived.

Ik heb met het weergeven van de boeken en films van de geïnterviewden willen laten zien hoe vanuit de vele invalshoeken de documentaire het probleem heeft behandeld. Er waren ook beelden van Oppenheimer zelf, die veel indruk op me maakte. De man heeft een sfinxachtig uiterlijk, maar als hij lacht is het net er je een ander mens ziet. Haast griezelig, omdat er ook door zijn leven zo'n gruwelijke tweespalt loopt. 
Trailer

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
Het kon natuurlijk niet anders: na deze documentaire moest ik ook naar de bioscoopfilm Oppenheimer, van Christopher Nolan. Met camerawerk van Hoyte van Hoytema.
Filmposter
Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer 
Hoyte van Hoytema, cineast.
Beeld Ruben Uvez
Van Hoytema was dit jaar ook bij Zomergasten, geïnterviewd door Theo Maassen. Ik was zeer van zijn werk onder de indruk, deze laatste film met name is één groot spektakel. Ik zag de film in Pathé Tuschinski.
Wel gebeurt er zóveel in die film, en komen er zó veel mensen langs, dat ik de draad niet vast kon houden. Dat kon ik in de documentaire ook niet echt, maar daar kon ik toch veel meer van onthouden en begrijpen. En Oppenheimer zelf zien en horen spreken laat een diepe indruk achter. 
Indrukwekkend vond ik uiteraard in de bioscoop de feitelijke ontploffing van die vreselijke bom. Maar ook was ik zeer geraakt door het politieke gedoe, hoe Oppenheimer onder andere op een gemene manier eruitgewerkt werd door Lewis Strauss.
De historische Lewis Strauss in 1959. Opponent van Oppenheimer. 
Hier acteur Robert Downey en Strauss. 
Foto van DEZE SITE.
Hoe de strijd tegen het communisme alles vergiftigde in de Verenigde Staten kwam ook hier weer goed tot zijn recht. 
Ik vond overigens Robert Oppenheimer ook goed gecast, Cillian Murphy had er de ogen wel voor!
Trailer Oppenheimer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten