zondag 17 januari 2021

Kingdom of Silence, Rick Rowley, 2020.

Poster
De documentaire gaat over het leven van Jamal Khashoggi. Hij was een intellectueel uit Saoedi-Arabië, Werkte als journalist. 
Jamal Khashoggi, 1958-2018. 
De foto is van 2018. Op 2 oktober werd hij vermoord door de Saoedi's, op last van Mohamed bin Salman. Aanvankelijk werkte hij in lijn met de koninklijke familie in zijn land. In de negentiger jaren werkte hij als journalist ingebed in Afghanistan, bij de Moejahedien; daar werkte hij samen met de jonge, charismatische Osama bin Laden. 
The film captures Khashoggi in Afghanistan with the Moejahedien.
COURTESY OF SHOWTIME
De Moejahedien vochten tegen de Sovjets, met steun van Amerika. 
Uiteindelijk brak hij met Osama, in 2001, na de aanslag op de Twin Towers, waarbij 15 Saudi's betrokken waren.
Kashoggi was ontzet, toen bleek dat die Saudi's betrokken waren op 11 september 2001. Vooral omdat hij Osama had gesteund. Ik vond deze tekst van hem, over Osama bin Laden:

“I collapsed crying a while ago…why did 15 of our young men take part in the attacks? What can we tell these boys’ mothers? Will we repeat the lie that they were martyred for Islam? I collapsed crying a while ago, heartbroken for you Osama. You were beautiful and brave in those beautiful days in Afghanistan, before you surrendered to hatred and rage. What happened in the last 10 years? We must ensure that our children can never be influenced by extremist ideas like those 15 Saudis who were misled into hijacking 4 planes that fine September day. Piloting them and us straight into the jaws of hell.” 
HH-60 Blackhawk-legerhelikopters vliegen voorbij de ondergaande zon op 2 april 2003 naar een vooruitgeschoven locatie in Zuid-Irak tijdens Operation Iraqi Freedom.
De Irak-oorlog woedde van 2003-2011. Strijd tegen het errorisme, na 9/11. Khashoggi was voorstander van deze oorlog.

Hij leeft een jaar in vrijwillige ballingschap in Londen, na kritiek op een wahabistische geleerde. Hij wordt steeds progressiever.
In Egypte en andere landen vindt intussen de Arabische lente plaats, die helaas erg slecht afloopt. Ook Saudi-Arabië speelt daarin een rol.
Meer dan 1 miljoen mensen op het Tahir Plein, die het aftreden van Mubarak en zijn regime eisen. 9-2-2011
Van: DEZE SITE:
"De positie van Saoedi-Arabië ten opzichte van de omwentelingen in de Arabische wereld was vanaf het begin duidelijk. Het is niet voor niets dat de gevluchte Tunesische president Zine Al-Abedine Ben Ali in Riyad een veilig onderkomen vond. Saoedi-Arabië heeft ook alle middelen ingezet om de opstand in buurland Bahrein neer te slaan. Maar het is de open steun aan de militairen in Egypte, die de eerste democratisch verkozen president hebben afgezet, die duidelijk maakt hoe de kaarten in het Midden-Oosten juist liggen."
Saudie-Arabië voert ook een gruwelijke oorlgo in Jemen.
Kort overzicht van wat er in Jemen aan de hand is. 
Onder leiding van MBS is Saoedi-Arabië een oorlog in Jemen begonnen in 2015. Hij krijgt daarbij openlijke steun van westerse landen als Amerika, Frankrijk en Engeland, die het land wapens verkopen. De moord op Khashoggi zagen velen als hét moment voor deze landen om hiermee te stoppen. Zo zei de belangrijkste Amerikaanse Democraat Nancy Pelosi na een staatsbezoek van MBS aan Verenigde Staten: ‘They’re sitting across from the person who chopped up a reporter and dissolved his remains in chemicals, and he’s sitting across the chair from the person suspected of leaving that. I don’t see any responsibility for us to protect and defend Saudi Arabia.’
Maar vandaag de dag gaan de vreselijke bombardementen op Jemen, die Saoedi-Arabië niet zonder Amerikaanse steun kan uitvoeren, gewoon door.
Only the royals get murals. 
COURTESY OF SHOWTIME
Kashoggi kritiseert zijn land, en probeert een middenweg te bewandelen, een 'derde weg'. Die ziet hij in de oprichting van een democratische nieuwszender, tv en radio, Al Arab. Voordat er één uitzending plaats vindt, wordt dat nieuwsstation verboden.

Van Wikipedia:
Al-Arab (Arabisch: العرب‎) was an Arabic-language news channel which vowed to practice objective journalism. It was launched on 1 February 2015 and almost immediately shut down. The channel was owned by Saudi prince and entrepreneur Al-Waleed bin Talal, and was based in Manama, Bahrain.
Al-Waleed bin Talal; bij hem vond Khashoggi nog wel steun, maar deze prins viel ook in ongenade. 
Ritz-Carlton, de meest luxueuze gevangenis ter wereld. 
Ten dienste van het koninklijk huis. 
Kashoggi wordt verbannen in 2017, komt in Washington terecht, waar hij snoeiharde columns tegen zijn land schrijft voor de Washington Post. Hij was ongelooflijk moedig, maar dat konden de Arabieren niet dulden!
Khashoggi eindigt als dissidente expat, hij wordt vermoord in opdracht van de Arabische kroonprins in het Saoedische Consulaat in Istanbul.
Wright, persoonlijke vriend van Khashoggi, prominente stem in de film.
COURTESY OF SHOWTIME
"Het is gewoon heel ongebruikelijk in Saoedi-Arabië," vertelde Wright over Khashoggi, "dat hij zijn eigen man was." Dat was uiteindelijk wat hem in zo'n groot gevaar bracht te midden van de opkomst van koning Salman en zijn zoon, kroonprins Mohammed bin Salman, wiens eerste daad was het sluiten van het gloednieuwe onafhankelijke nieuwsnetwerk, Al-Arab, dat Khashoggi leidde. "Hij had een stem, en die werd steeds sterker vanwege het platform waarop hij stond, de Washington Post ," voegde Wright eraan toe, verwijzend naar een paar jaar later. 'Weet je, er is eigenlijk maar één stem die is toegestaan ​​in Saoedi-Arabië - nou ja, ik zou er twee moeten zeggen. Er is de koninklijke familie en er zijn de geestelijken."
Gaandeweg was hij tot persona non grata geworden. In de Washington Post schreef hij niet malse kritiek, dat konden de Saoedies niet tolereren.
Saud al-Qahtani, invloedrijk adviseur van Mohammed bin Salman. Werd eind 2018 ontslagen, om de boel wit te wassen. 
De film toont tegelijk hoe gecompliceerd Khashoggi’s leven was. Tijdens zijn lange loopbaan raakte hij bijvoorbeeld bevriend met de jonge Osama Bin Laden en was hij zowel voorstander van de omstreden Irak-oorlog als van de Arabische Lente. Als prominente journalist en opiniemaker onderhield hij bovendien nauwe banden met een bepaalde tak van de Saudische koninklijke familie, die geleidelijk aan uit de gratie zou raken (zie boven, Al-Waleed bin Talal). Net als hijzelf. Jamal Khashoggi werd zo de verpersoonlijking van het voortdurende gekonkel in het Saoedische koninkrijk en de giftige relatie van het land met de altijd weer berekenend opererende Verenigde Staten.

NB: het was afschuwelijk om te zien, hoe Bush, en later Trump, slijmden en huichelden om bij de Saoedies in het gevlij te komen! Bush die de hand van zo'n sjeik pakt en hem als een kind meeneemt! Trump die niets doet voor Kashoggi. Gruwelijk!
Letterlijk hand in hand!
Khashoggi komt steeds nadrukkelijker in het vizier van kroonprins en minister van defensie Mohammad bin Salman, voor het gemak ook wel MBS genoemd. 
Links Kashoggi, recht MBS, Mohammed Bin Salman.
Die wilde hem een kopje kleiner maken. Hij zag uiteindelijk zijn kans schoon omdat er in de Verenigde Staten Trump aan de macht was, die het Saoedische bewind geen enkele beperking meer oplegde, zolang het maar voor olie en dollars bleef zorgen. ‘Het gaat mij om Amerika’, aldus president Trump. ‘We gaan niet honderden miljarden dollars aan orders opgeven, zodat Rusland of China die van ons kunnen afpikken. Voor mij is het heel simpel: America first.’
Donald Trump and Crown Prince Mohammad bin Salman meet at the White House in March 2018.
THE WASHINGTON POST GETTY IMAGES
David Rundell
De cynische Amerikaanse diplomaat David Rundell windt er in deze sterke documentaire, die uiteindelijk afstevent op een onontkoombare dramatische climax, ook al geen doekjes om. ‘We hebben politieke en economische redenen om een relatie te onderhouden met Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is een strategische partner. En dat is uiteindelijk belangrijker dan de dood van één enkel mens.’
Ik weet niet wie de personen om Khashoggi heen staan zijn. 
Inmiddels is er een tweede grote documentaire uitgebracht over de Khashoggi-affaire, The Dissident van Oscar-winnaar Bryan Fogel. Deze film concentreert meer op de moordzaak zelf en plaatst die slechts beperkt in de recente Saoedische historie en relatie met de Verenigde Staten.
Hatice Cengiz, verloofde; op het consulaat wilde Kashoggi echtscheidingspapieren halen. 
Eigenaardig was het, dat Kashoggi toen al getrouwd was, volgens die eerste vrouw ook gelukkig. Die wettige echtggenote zat in Amerika, waar het huwelijk voltrokken was. Hij was gevlucht naar Istanbul, waar hij in grote eenzaamheid een nieuwe verloofde vond, zie foto hierboven. Hij wilde ook met haar in het huwelijk treden. 
Hanan El-Atr; Egyptische; echtgenote van Kashoggi, maar geheim? 
Hier foto's van hun huwelijk, USA. 
Khashoggi’s murder is captured in excruciating detail.
COURTESY OF SHOWTIME
De moord is volledig aan het licht gebracht dank zij de Turken. Er waren bandopnames beschikbaar van de moord, zie hierboven, De geluiden van de verwurging, en het aanzetten van de zaag die Khashoggi in stukken sneed stonden erop. Gelukkig lieten ze dat niet horen, het stond in tekst. Er waren ook foto's van de aankomst van het moordcommando. 
A man identified by Turkish officials as Maher Abdulaziz Mutreb, walks toward the Saudi Consulate in Istanbul before writer Jamal Khashoggi disappeared. Saudi Arabia, which initially called the allegations "baseless," has not responded to repeated requests for comment.
Foto van DEZE SITE.
Meerdere lui van het moordcommando in de  Saudische Ambassade in Istanbul. 
A mourner holds a poster of Jamal Khashoggi at a vigil for the journalist outside the Saudi consulate in Istanbul, in October 2018.
CHRIS MCGRATHGETTY IMAGES
Rick Rowley, documentairemaker.
Met Kingdom of Silence wordt Saoedi-Arabië bedoeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten