dinsdag 29 september 2020

John Wick, Chad Stahelski, 2014.

Filmposter
John Wick is een Amerikaanse vigilante-actie-thriller uit 2014. 
De term vigilante kende ik nog niet, het betekent: wraak. In het geval van JohnWick gaat het om de wraak die hij uitoefent op de een of andere Russische maffiabend, omdat die zijn hondje doogeslagen hebben. 
Ik ga niet veel swoorden besteden aan deze film. We hebben hem gekeken voor de zaterdagavond, die bij ons besteed wordt aan pure ontspanning. 
Het is wat tegenstrijdig misschien om voor de ontspanning te kijken naar zo veel gewelddadigheid - maar in het geval van deze film is het geweld zo buiten proporties, dat het leuk begint te worden. Het knallen en schieten gebeurt op muziek en wordt zo een soort ballet. Ergens las ik over 'de choreografie van het geweld.' Ook alles wat stuk gaat, ramen, spiegels, auto's vooral: de verwoesting - het is genant om te zeggen - gaat gepaard met een zekere schoonheid. En een grote absurditeit, juist daardoor. 
Hier het stukje muziek 'Assassins',  John Wick Soundtrack By Tyler Bates and Joel Richard
Ik begon dit blog met de poster van John Wick 3. Er zijn er geloof ik zelfs vier. Wij keken John Wick 1, en daar zal ik het bij gaan laten. 
Poster bij een ander deel, misschien hoort dit bij deel 1. 
 Chad Stahelski (1968). Hij is een Amerikaans stuntman en filmregisseur. 
Muntjes om huurmoordenaars mee te betalen. 
Ook veel materiële schade; alles klettert neer of in elkaar op de beat. 
Het absurde zit natuurlijk ook in de buitenproportionelekracht van Wick. 
Keanu Reeves is John Wick. Hij speelde ook in The Matrix, samen met Stahelski als stuntman. 
Dit is het schattige hondje dat aanleiding geeft tot de hele film. 

Willem Dafoe, een oude bekende, is vriend Marcus. 


John Wick is het regiedebuut van stuntcoördinator Chad Stahelski, op wiens CV grote actiefilms als Spider-Man 2, 300 en The Hunger Games prijken. 
Deze acteur dient vermeld te worden: het is Michael Nyqvist, die maffiabaas als Viggo Tarasov speelt. Nyqvist kenden we van de Milleniumtrilogie, waarin hij de rol van Michael Blomquist had. Nygvist overleed in 2017. 
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten