zondag 13 januari 2019

Mrs. Brown, John Madden, 1997.

Mrs. Brown Poster.
Uit de Victoria-biografie van Julia Baird viel interessante informatie te halen over de relatie die Queen Victoria had met de Schot John Brown. 
Ik kreeg daardoor met terugwerkende kracht zin om dit drama van John Madden eens te herbekijken. 
Het was een feest om te zien: vooral door de rol van Billy Connolly. 
Natuurlijk ook die van Judi Dench, haast ik me eraan toe te voegen. Maar dat wist ik al wel; Billy Connolly viel me nu des te meer op, omdat er bijna gelijktijdig een documentaire over hem werd uitgezonden op de BBC. Billy Connolly, Made in Scotland. 
Poster bij de documentaire.

Een jonge Connolly. 
En een oude. Hij lijdt aan Parkinson, en heeft niet lang meer te leven.
Terug naar de film Mrs Brown: 
De film geeft een nogal keurig verhaal over de relatie tussen koningin en knecht. Wel is te zien dat Victoria's kinderen het niet eens zijn met de macht die John Brown krijgt - zich toe-eigent in het paleis. Hij wordt er dan ook uitgewerkt. Dat er een intieme vriendschap heeft bestaan tussen de twee, laat ook deze film wel zien.
Hier danst de koningin met Brown, op een personeelsfeest. Het is haast onvoorstelbaar.
Archie Brown, de jongere broer van John.
Het is ontroerend te zien, hoe Brown de koningin ertoe overhaalt met hem te gaan paardrijden. Zij stikt zowat in het verdriet om haar gestorven echtgenoot Albert. 
Uiteindelijk geniet ze zó van de vriendschap, dat ze Schotland niet meer uit komt, en het regeren verwaarloost. 





Her Majesty The Queen Herself. 
De titel van de film luidt ook wel eens: Her Majesty Mrs. Brown. Dat is nog wat anders dan Victoria's kinderen zeiden over Brown: ze noemden hem de hengst van de koningin. 
Bij Aberdeen, Balmoral Castle. 1826-1883, leefde John Brown.
Ik schreef al bij mijn blog over de biografie van Julia Baird, dat er zo gerommeld is met de nalatenschap van Victoria. Haar dagboeken zijn herschreven door haar dochter Beatrice. De dagboeken van John Brown zijn vernietigd. Niemand weet precies wat de aard van de relatie is geweest. Er is alleen een notitie van de huisarts van Victoria, die er niet om loog, en die duidt op wel degelijk ook een seksuele-erotische verhouding. Dit komt in de film niet voor. (Maar het boek is dan ook van twintig jaar later.) 
Trailer.
Een stukje uit de documentaire Made in Scotland, over het prachtige Schotland.
Het lijkt erop, dat Connolly in Mrs. Brown vooral zichzelf is. Een leuke man!
Regisseur John Madden (van de film Mrs. Brown).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten