Jonestown, Terror in the jungle, poster. De film werd gemaakt omdat het dit jaar 40 jaar geleden was dat de ramp plaats vond. In november. Volgens Hollywood Reporter zijn er al erg veel films over dit drama gemaakt, maar is dit een van de betere. Aan het woord komen ontsnapte volgelingen, en mensen die het overleefden.
Leonardo Dicaprio’s new documentary on the Jonestown massacre. Links Jim Jones, rechts Dicaprio.
Boek waaraan de vierdelige documentaire-serie ten grondslag ligt.
Jeff Guinn, die meermalen aan het woord komt in de documentaire.
Regisseur Shan Nicholson
Onder en boven: Jim Jones.
James Warren (Jim) Jones, 1931-1978. Die bril was nodig, zodat niemand kon zien hoe raar zijn ogen eruit zagen door de drugs.
Sekteleider.
Jones begon zijn carrière met zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid. In de docu hoor je dan ook waarom mensen zich bij hem aansloten: de een wilde van zijn drugsverslaving afkomen, een ander leed onder zijn Vietnam-oorlogsverleden. Jones stond een combinatie voor van marxisme en religie.
Maar al gauw deden er rare verhalen de ronde: hij zou mensen opsluiten, bedrog plegen (zogenaamde genezingen), mensen slaan et cetera. Griezelig was zijn enge lachje te horen, toen hij een kind sloeg. De geruchten verspreidden zich, en om te voorkomen dat hij vervolgd zou worden, vertrok Jones met zijn volgelingen, The Peoples Temple, naar Jonestown, in Guyana.
Predikend, en liegend.
Het leven was daar heel raar, want het viel niet mee om midden in de jungle aan voedsel te komen.
Vanwege de aanhoudende geruchten vertrok congreslid Leo Ryan daarheen.
Inmiddels zijn we dan al halverwege deel 3 van de serie.
Nu wordt alles zéér griezelig.
Ryan krijgt een prachtig verhaal voorgespiegeld, waar hij bijna in trapt. Maar dan krijgt hij briefjes in handen gedrukt van mensen, die uit het kamp weg willen.
Dit wordt verraden aan Jones.
Met vrouw en kinderen. In de film komen zoons Jim en Stephen Jones aan het woord, overlevers.
Als Ryan terug is op het vliegveld, komen er een paar trucks aan met bewapende mannen, die Ryan en nog een paar mensen dood schieten.
Vlak hierna haalt Jones de rest van de volgelingen (909 mensen) over zelfmoord te plegen. Ze doen dat door een fruitdrankje met cyanide te drinken. Wie niet wil, wordt doodgeschoten, krijgt vergif ingespoten of wordt gewurgd. Jim Jones sterft zelf door een kogel door zijn hoofd.
In totaal komen die dat 914 mensen om het leven.
The cabins for members of the Peoples Temple cult are seen in Jonestown, Guyana, 1978
Bottles of poison belonging to members of the Peoples Temple cult, who participated in a mass suicide by ingesting or consuming a cyanide-laced drink, are seen on a table in Jonestown, Guyana, 1978.
Jim Jones Jr. sons of Jim Jones
Met zijn vrouw Marcilene, voor het allemaal een drama was. Hij begon als succesvol politicus.
Na de massa(zelf)moord, militairen maken doodskisten klaar voor de meer dan 900 doden.
Het geïsoleerd gelegen Jonestown.
Stephen Jones, son of Jim Jones. Schreef een aantal essays over het drama. Zegt dat hij zijn vader vergeven heeft.
Leo Ryan, 1925-1978. De moedige congresman, die iets aan de situatie wilde doen.
Die engerd nog een keer in actie.
Hollywood Reporter geeft als opmerkelijk feit, dat de docu geen mensen laat zien of horen, die alleen maar spijt hebben. De indoctrinatie was kennelijk zo groot, dat die nog altijd doorwerkt. Misschien door het sociaal-maatschappelijke aspect van zijn verhaal.
Ik kon helaas geen trailer hier neerzetten. Op de site van Hollywood Reporter staat er wel een.
Ik besluit met een citaat uit een recensie van The Road to Jonestown, van DEZE SITE:
'The Road to Jonestown is a study in good intentions. Jones turned the world upside down for his flock. He made them believe dramatic change was possible. There was intense control (Jones's followers were not allowed to date outsiders) but there were also ideas no other leader would entertain. He told people in desperate circumstances, like Terri Buford, a teenager who had fled home after her schizophrenic mother tried to strangle her, that he would take care of them and others like them. Yeah, Jones was a socialist (...)'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten