maandag 13 juni 2016

Inside man, Spike Lee, 2006.

Poster
Deze film hoort bij het type 'heist-film': hoe kraak je een bank; ook wel kraakfilm genoemd. Op internet worden andere voorbeelden uit dit genre genoemd, maar die (voornamelijk oude) titels zeiden mij niet zo veel. 
Hoe dan ook, het is  leuk om naar te kijken, hoe doen boeven dat, de perfecte kraak.
In deze film gaat het bovendien om een bijzondere kraak, want het lijkt erop dat niet het geld het belangrijkste is, maar iets anders. 
De titel verraadt achteraf gezien de clue van de film; want als alles achter de rug is, is de hoofddader niet gevonden. Die zit nog in de bank (dan zou het eigenlijk 'man inside' moeten zijn. Nu, goed.)
Gelukkig vallen er geen doden, al lijkt het er even op van wel. De slimmigheid van deze crooks is, dat zij hun slachtoffers, de gegijzelden, op dezelfde manier uitdossen als zij zelf. Ja, zoek het dan maar eens uit, als politie-agent. Denzel Washington is een hele knappe, in de dubbele betekenis, maar toch wordt hij voortdurend bij de neus genomen.
Jody Foster (Silence of the lambs) speelt een arrogante tante, die veel invloed kan uitoefenen. Er mag niets uit kluis 392 gevonden worden. Die behoort aan de bankdirecteur, en is het bewijs dat hij zijn rijkdom aan Hitler en de nazi's te danken heeft.
Ingang kluis, met hoofd-overvaller en hulp
Washington en Foster, als respectievelijk Keith Frazier, en Madeleine White, 'power broker'. 
Rechercheteam, midden Denzel Washington, rechts William Dafoe
 
Brein achter de perfecte kraak, Clive Owen, als Dalton Russel
Als schilders kwamen ze het pand aan Wallstreet binnen.
Mastermind Dalton Russell, aan begin en eind van de film; hij gaat er uiteindelijk toch met de diamanten uit kluis 392 vandoor. 'Why? Because I can.' Frazier krijgt er eentje (diamant) in zijn zak gestopt, als hij aan het eind van de film tegen hem aanbotst, maar hem niet herkent.
Bellend met de politie. Hij is echt perfect, want hij weet de politie ook af te luisteren.

Hier in de kluis, met het nazi-document. 
Bankdirecteur, rijk geworden dank zij de nazi's. Christopher Plummer.
Alle medewerkers en bezoekers op de grond.
Humor: overvaller laakt gewelddadige video-spelletjes. Maar ja, we weten pas achteraf dat hij met een speelgoedgeweer rondloopt.
Alle kleren uit, tot op het ondergoed!
Eén van de vrouwen weigert moedig zich uit te kleden.
Blijkt ook bij de bende te horen.
Trailer
Clive Owen
Jody Foster 
Denzel Washington
Spike Lee; werkt vaker samen met Washington.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten