zondag 16 november 2014

Babel, Alejandro González Iñárritu, 2006.

Poster
Van de maker van Biútiful . Volgens de VPRO-gids vertellen regisseur Iñárritu en schrijver Arriaga  verhalen met breed uitwaaierende onderwerpen. Dat is in deze film zeker het geval, de plot bestrijkt Japan, Marokko, Mexico, Amerika. Een geweer is het bindende element. De film heet Babel omdat alle mensen in zulke verschillende omstandigheden elkaar nauwelijks of niet meer verstaan.
Hoofdrolspelers zijn onder anderen Brad Pitt en Cate Blanchet als het Amerikaanse echtpaar in Marokko, en Gael García Bernal als de Mexicaanse neef. Ik kende hem al van onder andere La mala Educacion.
Er zijn een aantal verhaallijnen:  1. Amerikaans echtpaar wordt in het noorden van Marokko beschoten, de vrouw raakt gewond. Hoe moet ze terug naar de bewoonde wereld, de medepassagiers in de bus willen daar niet blijven. 2. Hun twee kinderen in Amerika worden begeleid door een Mexicaanse kinderjuffrouw, die naar de bruiloft van haar zoon wil in Mexico. Daar hebben ze een leuk feest, maar op de terugweg raken ze in moeilijkheden doordat de politie hen als illegalen ziet.
3. Een doofstom meisje in Tokio vereenzaamt na de zelfmoord van haar moeder. Haar vader besteedt geen aandacht aan haar. Uit wanhoop probeert ze het met een man (welke ook maar) aan te leggen. Een zachtaardige politieman benadert haar als mens, hetgeen haar redding is. 4. Twee jongetjes in Marokko, geitenhoeders,  krijgen een geweer in handen om op jakhalzen te schieten. Maar de beste schutter van de twee schiet op een voorbijkomende bus, een Amerikaanse vrouw raakt zwaar gewond. Het geweer is afkomstig van de Japanse vader, die het ooit aan een Marokkaan gaf.
De film kreeg een aantal Oscar-nominaties, waarvan alleen die voor beste muziek ook toegekend werd.
Brad Pitt huilt als hij zijn zoontje aan de telefoon heeft. Deze scene beleven we twee keer, van de ene en van de andere kant.
De wanhoop van de lieve Mexicaanse nanny, omdat de agent niet gelooft dat haar twee oppaskinderen ergens in de woestijn zijn achtergelaten.
De twee broertjes met het geweer. De oudstse zal ten slotte omkomen als de politie ingrijpt.
Het doofstomme meisje.

De vader met zijn zoons
De neef van de Mexicaanse nanny, die de auto bestuurt.
Het dorp holt mee met de gewonde Cate Blanchett
Weer Blanchett

Daar komt de bus aan. Broer daagt broertje uit: kun je zo ver nog iets raken?

Ondervraagd door de politie
Nanny met de twee kleine kinderen.
Het geweer werd ooit gegeven door de Japanse vader aan een Marokkaan. Er is geen sprake van terrorisme, wat de politie maar blijft denken. 
Trailer
Iñarritu, de regisseur.
 

All of the characters in this film are carriers of cultural microbes, lees ik in de recensie van Roger Ebert: de Japanner die zijn geweer weggeeft, de Mexicaanse zonder verblijfsvergunning in Amerika,
de buspassagiers die niet willen wachten, de politie in Marokko die meteen aan terrorisme denkt. Het is de oorzaak van alle menselijke misverstanden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten