maandag 31 maart 2014

The others - Alejandro Amenábar, 2001.

Hoes
Dit was een heerlijk spannende film, gewoon door een heel goed plot.
Het verhaal speelt zich af in 1945 in een lekkere spookvilla, in eeuwig dichte mist. De film begint al met een akelige, snerpende gil van Nicole Kidman, die uit een nachtmerrie ontwaakt: een leuke binnenkomer.
Door merg en been
Op de stoep staan drie vreemdelingen, Kidman laat ze binnen voor ze goed en wel hebben verteld wat ze willen. Zij heeft bedienden nodig.
Haar man is niet teruggekeerd uit de oorlog, zij staat alleen voor de opvoeding van haar twee kinderen, die allergisch zijn voor licht. Nee, daar had ik ook nog nooit van gehoord, maar heus, het gaat allemaal kloppen.
Moeder met kinderen 
De drie vreemdelingen worden binnengehaald als bedienden, en vooral de vrouw doet haar werk uitstekend. Hoewel er iets griezeligs om het drietal heen hangt, heeft vooral de dame een lief gezicht, en ze is ook niet anders dan behulpzaam en wijs. Haar uiterlijk doet erg ouderwets aan, maar ja: hoe zat het precies met kleding en kapsel anno 1945?
  
Drie nieuwe bediendes, ze weten alles van het huis.
De twee kinderen van Grace zijn zoals het hoort wat drakerig, vooral het meisje tegenover haar broertje. Maar ze is ook nuchter, vooral tegenover de dogmatische wijsheden van haar moeder is dat wel leuk.
Het spookt flink in het huis, en dat wordt spannend neergezet. Overal is het donker, in de rommelkamer hangen over alle meubels lakens, de piano gaat zomaar spelen, deuren slaan vanzelf dicht, we horen kinderen huilen, terwijl die van Grace stil zijn, er liggen graven op het erf, wie is Viktor? Enzovoorts.
Grace's man verschijnt weer op het toneel, maar verdwijnt weer net zo hard. Hij is ook wat griezelig.
Beetje een zombie van een echtgenoot.
Op een dag zijn alle gordijnen weggespookt, rara hoe kan dat nou weer? En dan komen we aan de fantastische clue van de film, die ik uiteraard ook nu weer niet verraad. Feit is wel dat de film ons van het begin tot het einde boeide. Een plot dat herinnert aan The Sixth Sense, maar toch weer anders. :-)
Dan te bedenken, dat die Spanjaard Amenábar nooit zijn studie heeft afgemaakt, omdat hij maar niet kon slagen voor het vak scenarioschrijven.....

Trailer 
Geloof het of niet: dit is een van de weinige normale mensen in de film ;-)
Amenábar regisseerde in 1997 Abre los Ojos, de voorloper van Vanilla Sky (zie mijn blog alhier.) met Tom Cruise in de hoofdrol.
Nicole Kidman was in 2001 nog getrouwd met Tom Cruise, hij was de uitvoerend producent van The Others.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten