zondag 16 maart 2014

The last station - Michael Hoffman, 2009

Hoes
Filmbiografie over de laatste jaren van Lev Tolstoi. In die jaren tekende zich een scherp conflict af tussen hem en zijn vrouw Sonya.
Christopher Plummer als Tolstoi
Tolstoi werd geprest door Chertkov, die hij een vriend achtte, om zijn nalatenschap over te laten gaan naar de gemeenschap van volgelingen van Tolstoi. Dat was tegen het zere been van gravin Tolstoi, die haar bezit verkwanseld zag. Ze vond dat ze dit niet verdiend had na een heel trouw huwelijk, waarin ze haar man dertien kinderen had gebaard. (En ook alle boeken voor hem had gekopieerd, allemaal met de hand!)
We zien het verhaal door de ogen van Boelgarov, de secretaris van Tolstoi.
Tolstoi met zijn secretaris Boelgarov
Ik wist al aardig wat over Tolstoi, door de prachtige biografie die ik een paar jaar geleden van Tessel gekregen heb. 
 
Er ontwikkelt zich een 'zuivere liefde' tussen de Tolstoianen Masha en Boelgarov
Eerlijk gezegd heb ik die nooit helemaal uitgelezen, en daardoor wist ik ook niet zeker of dit allemaal echt biografisch was. Ik ga zeker het (Engelstalige) boek ook nog eens lezen, speciaal hierover. Als het klopt, dan heeft deze crisis in het huwelijk van de Tolstois hen beiden heel er veel gekost. Tolstoi verliet zijn vrouw tenslotte, zij deed een mislukte zelfmoordpoging.
Zelfs als twee oude mensen hebben ze nog heel veel plezier met elkaar. Jammer van die kwal Chertkov, die ertussen komt en Tolstoi zijn geld afhandig probeert te maken.
Uiteindelijk is Sonya toch bij het sterfbed van haar man, haar dochter staat haar dit toe. (!)
Bij zijn sterven, op het stationnetje van de titel.
Na Tolstois dood, dochter zoekt toch troost in moeders armen, die vervelende Chertkov daarachter vindt die verzoening maar niks.
Ik vond het een mooie film, Helen Mirrer (The Queen) speelt heel erg goed een oprecht te kort gedane, broodnuchtere echtgenote.
Boelgarov heeft zowel een band met Lev als met Sonya
Ik vind haar wel iets te mooi oud gemaakt voor een oude vrouw die zo veel kinderen heeft gebaard. Maar hier wreekt zich bij mij misschien ook wel, dat ik zelfs bij films liever het echt dan het nagespeelde heb.
Trailer 
Tolstoi heeft een heel interessant leven geleid. Niet alleen heeft hij een paar grote meesterwerken geschreven (Anna Karenina en Oorlog en Vrede), hij heeft ook veel gedaan voor de arme boeren in Rusland. Hij heeft veel van zijn geld en goederen weggeschonken aan de armen, hij  schaamde zich om er zelf nog van te genieten. Dat deed hij dan ook niet meer, kleedde zich als een boer, werkte zelf ook op het land etcetera. Dat alles komt in de film alleen impliciet aan de orde, het gaat hier vooral om het laatste grote levensconflict: wie erft de rechten na Tolstois dood.
Behalve zijn meesterwerken (als feuilleton verschenen) schreef Tolstoi ook schoolboeken. Die zijn in het Nederlands niet te achterhalen, helaas. Ook schreef hij spirituele werken. Tijdens zijn leven werd hij al als een heilige beschouwd. Dat kun je in deze film nog wel goed zien.
Tenslotte hier een stukje film van de echte Tolstoi. Wat heeft internet toch veel te bieden!
 
De laatste jaren van Tolstoi 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten