maandag 11 juni 2018

Ce quie demeure, Anne-Lise Morin, 2017.

Poster
Canvas zendt elke zaterdagavond een korte film uit. Vaak erg leuk om naar te kijken.
Onlangs was het de bekroonde film van Anne-Lise Morin, getiteld Ce quie demeure - Wat resteert. Het was een erg droevige film, maar zeer authentiek. Hoofdpersoon is een jongetje van zeven. Bij de aanvang van de film ligt hij bij zijn moeder in bed, ze neuriet een liedje en streelt zijn hoofd. Verder zien we hem in zijn dagelijkse doen. Hij viert zijn verjaardag, speelt met zijn grote broer, en hoort alle gebeurtenissen in huis aan.
Op de rug van zijn grote broer
Wie geheel ontbreekt is de moeder (met uitzondering van de strelende hand en het geneurie in het begin) van wie we gaandeweg te weten komen dat ze boven op bed ligt te sterven. We horen het gestommel boven, als er daar iets op de grond valt. Het hele gezin - behalve Pierrot - schiet naar boven om te helpen. En enige tijd later wordt er zo'n stang  naar boven gebracht met een infuus. Pierrot ziet en hoort dat er onenigheid is in het gezin, want wat heeft behandelen verder nog voor zin? Dat wil ze niet!
Het is prachtig weer, voor de openstaande buitendeur hangt een vitrage, Pierrot lijkt die dicht te willen smijten. Tussendoor zijn er momenten van spel, niks aan de hand.
Totdat het boven leeg is geworden, moeder is weg. Einde film.
Buitengewoon gevoelvol. De mooie zomer in contrast met het afscheid sprak me erg aan. Heel subtiel.
Voor wie het zelf wil zien, geef ik HIER DE LINK NAAR YOUTUBE. Circa 15 minuten.
Anne-Lise Morin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten