maandag 11 juni 2018

Philomena, Stephen Frears, 2013.

Prachtige film, naar een waar gebeurde geschiedenis. Het verhaal is te boek gesteld door Martin Sixsmith, en heet The lost child of Philomena Lee.
Filmposter
Boekomslag.
De film geeft een mengeling van ernst, tragiek en lichtheid te zien. Het ernstige verhaal wordt zodanig gebracht, dat je ook nog wel eens lachen kunt.
Anthony Michael Lee
Stephen Frears; regisseerde ook o.a. Dangerous Liaisons, en The Queen
Het gaat in de film over de zoektocht van een vrouw, Philomena, samen met een onderzoeksjournalist, Martin Sixsmith, naar wat er met haar zoon is gebeurd, die ze vijftig jaar geleden gedwongen was af te staan. Ze woonde in een nonneninternaat, waar ze niets te zeggen had over haar kind. 
Hard werken in het klooster.
Sixsmith is op dat moment zonder werk, en wil wel, in opdracht van de krant, een 'human interest' verhaal schrijven. Het contrast tussen Martin en Philomena levert de grappige contrasten op die deze film rijk is. 
De reis gaat al gauw naar Amerika, omdat blijkt dat de nonnen kinderen verkochten aan adoptie-ouders. Alle pogingen van Philomena om ooit te achterhalen waar haar kind was, zijn op niets uitgelopen. Ook nu krijgt ze, samen met Martin, niets los. Er zou een grote brand zijn geweest. 
In Amerika ontdekt Martin dat Anthony overleden is, en een belangrijke rol in de regering van de president heeft gespeeld. 
Samen proberen ze te achterhalen wat voor soort leven Anthoy - die door zijn adoptieouders tot Michael is gedoopt - heeft gehad. 
Zijn homofiele partner leeft nog, en via hem horen ze dat de nonnen expres de papieren hebben verbrand. 
Een oude non leeft nog, Martin roept haar ter verantwoording. Ze schreeuwt dat Philomena de straf voor haar begane onkuisheid verdiend heeft. Martin noemt de zusters slecht. 
Dat wil Philomena allemaal niet, 'it's not their fault'. 
Anthony blijkt begraven te liggen op het terrein van het nonnenklooster, overtuigd als hij was dat zijn moeder hem daar ooit zou vinden.
 
Philomena (Judy Dench) bij het graf van haar zoon.
Voor Philomena, die speciaal wilde uitvinden of haar zoon ooit nog aan haar gedacht had, een groot geluk!
Philomena Lee, met haar zoon  Kevin en dochter Jayne, en Mary Lawlor (rechts) van Adoption Rights Alliance and The Philomena Project. De foto is van Dara Mac Donaill / The Irish Times. We zien hier Philomena Lee die Roscrea home bezoekt waar haar zoon haar werd afgenomen. 
Op internet viel het niet moeilijk om de werkelijke mensen naast de filmsterren te vinden.
Hier Philomena naast Steve Coogan
En hier naast Judy Dench.
Philomena kreeg een heel publiek leven na het verschijnen van boek en film. Erg leuk om te zien, want zo te zien fleurde ze er erg van op!
Het is een erg droevige geschiedenis, dat met die baby's die verkocht werden door hardvochtige nonnen. Naast de misbruikgevallen die in de katholieke kerk plaats vonden is dit ook een bron van veel leed geweest. De film maakt dat goed voelbaar!
Er is een officiële Philomena-site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten