maandag 26 juli 2021

Eagle Huntress - The, Otto Bell, 2016.

 
Filmposter
The Eagle Huntress is een documentaire over een Kazachs nomadenmeisje in Mongolië dat leert jagen met een steenarend. De documentaire is volgens sommigen in scène gezet, maar dat vind ik niet zo belangrijk. Regisseur Otto Bell ontkent trouwens iedere beschuldiging van dien aard. Ook al zijn sommige vrouw-onvriendelijke uitspraken mogelijk bedacht, het doet niets af aan het prachtige verhaal van het kunnen van het meisje Aisholpan Nurgaiv, die al haar vaardigheden geleerd heeft van haar vader. En dit natuurlijk gefilmd in een geweldig mooie, exotische natuur!
Indrukwekkend beest!
Dit is ze, Aisholpan Nurgaiv: de 13-jarige (!) Kazachse: een heldin met roze wangen.
Uitgedost voor de wedstrijd.  
Haar vader heeft haar geleerd om te paard te jagen met een steenarend - traditioneel een mannelijke achtervolging. Dit levert prachtige beelden op, staaltjes van paardrij-kunst door het barre sneeuwlandschap,
Gevaarlijk is het ook, als ze als laatste test op vossenjacht gaan; de paarden zakken soms tot hun knieën weg. 
Het schokt iedereen als zij ook de prestigieuze adelaarsjagerswedstrijd wint, die jaarlijks in de stad Ulgii wordt gehouden in het noordwesten van Mongolië.
Na de gewonnen wedstrijd is de finale test de vossenjacht. Die doet ze alleen met haar vader in het eenzame, barre landschap. De tocht zit vol gevaren, en het is ijskoud.... Maar haar arend pakt een vos...! Dan pas keren vader en dochter trots terug naar huis. 
Wat ik bijzonder mooi vond, en spannend, was hoe zij en haar vader de arend in hun bezit krijgen: ze gaan echt de bergen in, beklimmen steile rotsen om een adelaarsjong van het nest te plukken. Dát wordt haar dier, dat ze traint, die haar volkomen kent en vertrouwt. Prachtig, zo dicht bij de natuur te staan, als mens! (Ik vond hier helaas geen foto's van.)
Haar vader.
Mooi is ook te zien, hoe de vader zijn 'oude' adelaar de vrijheid geeft, na zoveel jaar trouwe dienst. 
Volgens de BBC heeft de docu "een opzwepende muzikale soundtrack", en eindigt met een volkslied "You can do Anything", gezongen door popsuperster Sia.
Het verhaal wordt verteld door een ander tienerrolmodel, Star Wars-actrice Daisy Ridley.
Voor meer informatie over feit en fictie inde documentaire zie DEZE SITE.
Links Otto Bell, naast hem de adelaarsjaagster, naast haar haar vader en moeder. 
Inmiddels is de vader overleden. 
Trailer; hierin een enkel shot van het arendsnest. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten