donderdag 8 juli 2021

Carol, Todd Haynes, 2015.

Filmposter
Erg mooie film, van de regisseur Todd Haynes, met de cinematograaf (camerawerk?) van Ted Lachman. De film is naar een boek van Patricia Higsmith, The Price of Salt, in navolging van de film ook vaak Carol genoemd. 
Onder pseudoniem uitgegeven in 1952.
Patricia Highsmith (1921 – 1995); 
Amerikaans schrijfster van romans en korte verhalen. Beroemd om haar psychologische thriller, waaronder de serie over Tom Ripley. 
Higsmith in 1988. 
Het verhaal gaat over twee vrouwen, Carol Aird, en Therese Belivet. Carol is rijk, iets ouder, en 'sophisticated'; Therese is een winkelmeisje, uit een goed warenhuis, ze fotografeert, en ik nog zoekende wat haar relatie aangaat. 
De twee worden verliefd, en het verhaal gaat dan over de ontwikkeling van die liefde. 
De oudere Carol weet duidelijk hoe ze het winkelemeisje moet versieren. 
Carol zit vast in een huwelijk waarin haar man, Harge Aird, haar tiranniseert. Hij doet dat met hun dochtertje van vier, die hij zijn vrouw wil afnemen als zij breekt met de conventies. 
Hun liefde begint pas goed als ze samen in de auto op reis zijn.
Carol en Therese hebben dus nu die liefdesrelatie, maar een privé-detective legt beelden van hun samenzijn vast. Dat leidt ertoe, dat harge de troeven in handen hedeft om zijn ex-vrouw hun dochtertje te ontnemen.. 
Carol en Therese verliezen ook elkaar door dit gruwelijke feit. 
Totdat Carol beseft dat ze voor haar liefde moet kiezen. Dat doet ze. Beter géén kind, dan te leven naar een 'mal' die haar niet past. 
Maar Therese's leven heeft intussen ook een wending genomen, ze is bezig zich in te richten samen met haar vriend. 
Ten slotte komt ook Therese op haar keuze terug. 
Rooney Mara is ook een schoonheid; wat mij betreft wint Kate Winslet. 
Zo te lezen lijkt het een wat goedkoop verhaal, maar dat is het zeker niet. Ten eerste zijn de beelden prachtig. Kate Winslett is een heel mooie vrouw, Roony Mara niet minder. Elk shot is genieten! 
Verder verrast de keuze van Carol aan het einde, waarmee ze die verschrikkelijke Harge Aird toch buiten spel zet. Ze neemt zelf verantwoording voor haar leven, laat dat niet bepalen door die OEN!
Kyle Chandler, als Harge Aird. 
Het echtpaar samen. Ze kunnen goed mooi weer spelen. Uiteindelijk dan gelukkig niet!
De vrouwen zijn gekleed volgens de mode van de jaren vijfig. Wel elk naar haar stand. Er wordt trouwens ook enorm veel gerookt, een raar gezicht!
Rooney Mara, Todd Haynes and Cate Blanchett during premiere of Carol at the 2015 Cannes Film Festival.




De prachtige cinematografie is van Ed Lachman (1948)
Todd Haynes, geboren 1961.
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten