dinsdag 3 maart 2020

Hell or High Water, David Mackenzie, 2016.

Poster
Tanner (Ben Foster) keert na dertien jaar gevangenisstraf terug naar het ouderlijk huis waar zijn broer Toby (Chris Pine) en neefjes wonen. Omdat ze wegens financiële problemen dreigen hun huis te verliezen, besluiten de twee broers om banken te overvallen. Door enkel kleine lokale banken te overvallen, hopen ze onder de radar van de politie te blijven. Officier Hamilton (Jeff Bridges), een Texas Ranger die bijna op pensioen gaat, bijt zich echter in de zaak vast en gaat op zoek naar de bankovervallers. (Wikipedia tekst))
David Mackenzie, Schots regisseur en scenarioschrijver, geboren 1966.
Het scenario voor deze film is van Taylor Sheridan.
Er zit een hoop humor in de film, waardoor je er aanvankelijk met veel plezier naar zit te kijken. Het lachen vergaat je wel een beetje op het laatst, er vloeite toch behoorlijk wat bloed.
Opvallend is de liefde voor zijn kinderen van Toby, één van de twee broers. Hij is misschien de ergste niet, maar hij heeft wel het hele plan bedacht, dus hij is net zo verantwoordelijk.
Jeff Bridges is Hamilton, Chris Pine is Toby Howard, en Ben Foster Tanny Howard. 
Grappig, maar wel ook enigszins wrang, zijn de grappen die rancher Hamlton maakt naar zijn collega; tamelijk racistische Indianen- en/of Mexicanengrappen. Ik kon het hebben, omdat ik voelde dat 'hij het niet zo erg bedoelde'. Dat bleek ook wel aan het einde.
Af en toe waen er prachtige beelden van het landschap. Ik heb genoten van deze film!
Prachtig, dat lege land!
Dit citaat ligt ten grondslag aan de hele affaire; Toby wil zijn kinderen een betere toekomst geven. De titel van de film: Hell of high water, is een gezegde: come hell or high water wil zeggen: je bent vastbesloten iets te doen, welke moeilijkheden er ook op je pad mogen komen. 'Strong-willed' dus. 
Hij houdt zich buiten elke schietpartij; dat doet zijn lekkere broertje. 
Hamilton met zijn collega, die hij met woorden steeds de baas is, met zijn racisitische grapjes. Toch is hij niet slecht. 
Aanvankelijk denk je met een stelletje sukkels te maken te hebben.
Na elke overval begraven ze hun auto, ha!

Bittere ernst. 
Hij voorspelt wat er gaat gebeuren, en het komt uit ook. 
Toby met zijn zoon. 
De twee ranchers, de tweede is Gill Birmingham, als Alberto Parker.
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten