Hoes
Het boek dat aan de film ten grondslag ligt.
De Nederlandse vertaling.
Deze film wordt gecategoriseerd als een rechtbankthriller.
Okay.
In het begin vonden we hem niks, maar we oordeelden te snel. Het bleek een uitstekende, spannende film, met een prachtige ontknoping in het slot.
Hoofdfiguur is Martin Vail, gespeeld door Richard Gere: een irritante, arrogante advocaat, die er alles voor over heeft om in het nieuws te komen. Hij heeft overal connecties in de stad Chicago waar het verhaal zich afspeelt.
Richard Gere, als Martin Vail.
Hier aan het werk met zijn secretaresse.
..... en in de rechtbank.
Het verhaal gaat over de oplossing van de moord op de archbishop Richard Rushman. Die is werkelijk op gruwelijke wijze afgeslacht.
Met 26 messteken om het leven gebracht.
Verdachte is Aaron Stampler (gespeeld door Edward Norton; een prachtige rol!), een stotterende jongen van 19 jaar, die onder het bloed van de archbishop zit, en die achtervolgd wordt door de politie nadat hij op de kamer van de bisschop was aangetroffen.
De sluwe advocaat ziet zijn kans schoon op een heleboel publiciteit, en biedt zich gratis aan aan Aaron om diens zaak te verdedigen.
Een top-advocaat, voor niks.
Op de achtergrond - maar niet onbelangrijk - spelen allerlei politieke en corrupte zaken van de stad Chicago. Zo is er een groot project stopgezet, dat mensen verbetering in hun leefgemeenschap had voorgespiegeld. Daar zijn veel betrokkenen alleen maar armer door geworden. De vraag komt dan ook naar boven, of de moord op de aartsbisschop wellicht uit deze hoek komt.
Tegenover Martin Vail staat zijn ex-geliefde, de openbare aanklager Janet Venable, gespeeld door Laura Limsey. Het wordt een beetje een strijd van de twee wie de beste is.
Openbaar aanklager Janet Venable.
Intussen weten we al, dat Aaron volkomen onschuldig is: hij is een verlegen stotteraar, die door de bisschop geholpen werd na een leven met een gewelddadige vader. De bisschop was als een vader voor hem.
Vail laat Aaron psychiatrisch onderzoeken,
Frances MacDormand, als psychiater
De psych, gespeeld door Frances McDormand (bekend van Fargo) ontdekt dat hij door zijn verleden lijdt aan een disociatieve stoornis, een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Als hij onder dreiging staat, verandert hij in Roy, een gewelddadig persoon. Aaron herinnert zich later niets van alles wat hij gedaan heeft als hij Roy was.
Tijdens het psychiatrisch onderzoek verandert Aaron in Roy.
Het proces en het verhaal zijn knap verteld, je komt steeds meer aan de weet. Het proces zelf is erg spannend: de strijd tussen Martin en Janet gaat voort, de rechter gespeeld door Alfre Woodard grijpt begrijpelijkerwijze in (al begrepen wij niet goed de Amerikaanse rechtspraak, die verbiedt dat als een proces eenmaal op gang is, er een nieuw thema als persoonlijkheidsstoornis wordt ingebracht.)
Alfre Woodard is judge.
Hoe dan ook: Aaron wordt tijdens het proces Roy, en valt Janet aan. Het betekent dat hij geen doodstraf krijgt, maar naar het ziekenhuis mag voor behandeling.
Aan het einde van het proces lijkt er een verzoening aanstaande tussen Vail en janet.
Vail bezoekt zijn cliënt voor het laatst in de gevangenis.
Afscheid cliënt en advocaat, met een klinkende overwinning aan hun kant.
Daar wacht hem een vreselijke onthulling...
Want hier spreekt Aaron.... hoe kan hij dit vergrijp van Roy kennen?
De satanische lach van Roy, die ook nog eens zijn Linda om het leven blijkt te hebben gebracht.....
Regisseur Gregory Hoblit, geboren 1944.
Schrijver van het boek, en fotojournalist, William Diehl, 1924-2006.
Zoals altijd interessant om te lezen: de Roger Ebert-recensie; hij wijst met name op de karakters in de film, die allemaal goed ontwikkeld zijn en de film interessant maken.
De titel Primal fear is me niet helemaal duidelijk, en op internet zag ik dat ik niet de enige was. Het kan slaan op de felheid waarmee dieren aanvallen als ze zelf worden aangevallen, en die Roy ook vertoonde als hij bedreigd werd.
Misschien weet ik hier meer over als ik het boek gelezen heb.
Trailer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten