maandag 23 oktober 2023

Attitudinal Healing en een cursus in wonderen, Els Thissen, 2022

 

Boekomslag
Attitudinal healing ken ik als begrip van Gerald Jampolsky. Jampolsky was psychiater, en hij geloofde in genezing van de geest door het aannemen van een andere levenshouding. Deze was gebaseerd op liefde, en het laten varen van angst en schuld. 
Citaat: van DEZE SITE:

"Attitudinal Healing (AH) komt voort uit Een Cursus in Wonderen® (ECIW) en wil ons handreikingen doen voor het leven in innerlijke vrede. Dagelijkse oefeningen geven ons -net als het volgen van autorijlessen- een zekere routine om ontspannen te reageren in ‘noodsituaties’. Dit oefenen om anders met stressvolle situaties om te gaan, leidt ons weg van oordelen en schuld en geeft ons direct een andere ervaring; meer rust, meer vrede, meer ontspanning. Attitudinal Healing wil letterlijk zeggen ‘het helen van je innerlijke houding of instelling.’ Het is gebaseerd op de overtuiging dat je altijd kunt kiezen voor innerlijke vrede in plaats van innerlijke strijd, voor liefde in plaats van angst."
Gerald Jampolsky, 1925-2020
Zie ook DEZE SITE.

Els Thissen bouwt deze filosofie in dit boek verder uit. Behalve op de attitude richt ze zich daarbij op de Cursus in Wonderen. De essentie van je wezen is liefde, zegt zij, zegt de cursus in wonderen. Dat geldt voor ieder mens. 
Het is soms moeilijk lezen, moeilijk te aanvaarden, als je je de pijn van bij voorbeeld de oorlog in Oekraïne (en nu ook in Israël!) te binnen brengt. Wat nou, pijn bestaat niet?!
Desalniettemin is het geloof in de diepste kern van de mens als zijnde pure liefde niet onaannemelijk. Ik denk aan het paradijs, waaruit we verstoten zijn door de erfzonde. 
Innerlijke vrede zou onze natuurlijke toestand zijn, het gaat om het nu, niet om verleden of toekomst. - Weer iets wat moeilijk aan te nemen is, gegeven het feit dat oude pijn zich soms onontkoombaar aan een mens opdringt.
Het boek geeft ook richtlijnen. 
Ik denk dat ik er ooit misschien nog wel eens uit zal lezen, voor nu is het even genoeg. 
Zie ook de website Els Thissen.
Er zijn ook tal van YouTubefilmpjes te vinden van Els Thissen. 
Dit is er één van. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten