maandag 28 februari 2022

99 Homes, Ramin Bahrani, 2014.

 
Filmposter
Vader Dennis Nash (voormalig bouwvakker) woont met zijn moeder Lynn en zoontje Connor in een huis, waar ze worden uitgezet als Nash werkeloos is geworden. Het verhaal speelt in Orlando, Florida. Het is crisistijd, de uitzetting gebeurt op last van Rick Carver, een vastgoedhandelaar. De uitzetting is hartverscheurend, harteloos en wreed, vindt plaats onder de leiding van Carver met de hulp van enkele politieagenten. Lynn, Dennis en Connor verhuizen naar een armelijk motel.  
Een van de volgende huisuitzettingen. 
Dennis haalt verhaal, hij wil in elk geval zijn gereedschap terug. Carver is onder de indruk van zijn durf, en wil Nash in dienst hebben. Nash wordt reparateur van de huizen die Carver bezit. Dennis wordt al snel Rick's assistent.  Hij pikt bij voorbeeld airco-installaties, een truc om een huis eerder in bezit te krijgen. Op een gegeven moment gaat hij ook zelf huisuitzettingen uitvoeren en leert snel de foefjes en trucjes van overheid en banken die oneerlijk zijn, alleen maar werken in het nadeel van worstelende huiseigenaren. 
Rick en Dennis blijken allebei een vader te hebben gehad, die hard heeft gewerkt zonder beloning. Rick heeft daarvan geleerd dat het beter is om de jager te zijn in plaats van de opgejaagde. 
Dennis neemt steeds meer van het werk van Rick over en krijgt steeds meer de middelen wat vorstelijker te leven. 
Dennis sluit een deal met Rick voor het terugkopen van zijn huis, ook al zegt Rick dat Dennis niet sentimenteel moet doen over huizen. Na enige tijd is het huis weer terug in Dennis' bezit, en zijn moeder en zoon en hijzelf zullen het binnen een zekere termijn opnieuw gaan betrekken. 
Moeder Nash wordt gespeeld door Laura Dern.
Maar dan wordt Dennis herkend door een mede-motelbewoner als zelf een huis-uitzetter. Moeder en zoon van Dennis beginnen te twijfelen aan de manier waarop Dennis aan zijn geld komt. Nadat hij getuige is geweest van de kwaadaardige telefoontjes die Rick vaak krijgt, en nu hij zelf ook onder vuur komt, besluit hij onmiddellijk de motelkamer te verlaten. Hij verkoopt het ouderlijk huis en koopt in plaats daarvan een veel luxer huis. Zo'n ongelooflijk luxehuis, met zwembad en dergelijke - à la Rick Carver. 
Dennis is niet eens op zo'n huis uit, hij wil eigenlijk gewoon zijn eigen huis terug. Toch raakt hij verwikkeld in de corruptie. 
Moeder en zoon willen helemaal niet weg uit hun eigen ouderlijk huis.... Ze twijfelen nu zeker aan de manier waarop Dennis geld verdient. 
Zoon Connor komt ook in conflict met zichzelf, doordat zijn vriendjes de klos zijn van de uitzettingen. 
Zijn moeder stopt met dat rare dure huis, zij verkoopt niet haar ziel aan de duivel. Haar kleinzoon gaat met haar mee.  
Er volgt nog een verschrikkelijke deal, die Dennis nog meer geld moet opleveren - zijn baas uiteraard nog meer - maar die deal loopt mis. Dennis heeft meegewerkt aan een regelrechte fraude, en de man die uitgezet wordt, pakt een geweer. Op dat moment bekent Dennis een vervalst document te hebben afgeleverd.
De bouwvakker is volledig in de tang bij de meedogenloze rijkaard. 
De huiseigenaar geeft zich over en Dennis wordt begeleid naar de politie, zodat ze met Rick kunnen praten. Ondanks het schijnbare verraad prijst Rick zijn daden en bedankt hem stilletjes. Terwijl Dennis in de auto wacht, glimlacht de zoon van de huiseigenaar naar hem en rent dan snel weg.

Conclusie: de film laat de meedogenloosheid zien van de vastgoedhandelaren in de tijd van de financiële crisis in 2008. Mensen die een hypotheek hadden die ze niet meer konden betalen, gingen ten gronde. Michael Shannon is fantastisch in zijn rol van enorme klootzak die het worst zal zijn of mensen creperen.
Dat Dennis Nash uiteindelijk zijn ziel toch niet aan de duivel verkocht, gaf een goed gevoel. het zal menig keer anders zijn afgelopen, in de werkelijkheid.  
De titel is mooi gekozen: herhaaldelijk heeft Carver het over de 100 huizen die hij zal confisqueren, huizen waar hij niet sentimenteel over zal doen. 
Uiteindelijk wordt één huis Carver én Cash fataal. Het is precies ook het huis waarvoor ze beiden een grens over zijn gegaan. Dat ene huis dat niet overgaat naar de 'big boss vastgoed-eigenaar', redt de ziel van Dennis Nash. 
De twee hoofdrolspelers. 
Ramin Bahrani, geboren 1975; Iraans-Amerikaans regisseur. 
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten