woensdag 30 september 2020

Józef Czapski, 1896-1993.

Ik herbekeek de documentaire STALINS HENKER
Les bourreaux de Staline, van Cedric Tourbe. 
De schok blijft even groot, het verhaal van de moord in 1940 op de ruim 4400 Poolse officieren door de NKVD, de geheime dienst van de Sovjets. In het bijzonder waren Stalin zelf, Beria, en anderen uit de top verantwoordelijk.

[NB: Het Russische dorp Katyn ligt ongeveer 20 km ten westen van de stad Smolensk. Het nabijgelegen bos werd lange tijd gebruikt door de NKVD als executieplaats. In 1940 was Katyn een van drie locaties waar de NKVD in totaal zo'n 25.700 Poolse burgers, geestelijken en militairen executeerde. De massagraven werden daarna beplant met bomen.

Dit maal was ik extra getroffen door één specifieke overlevende van Katyn, die ook getuigde bij de Neurenberg-processen in 1946: Józef Czapski. Hij sprak zich daar al openlijk uit over waar de schuld lag: bij de Sovjet-leiding, en niet bij de nazi's. Wat het Neurenbergproces uiteindelijk niet als de waarheid accepteerde, dat zou nog tot 1993 duren, onder Boris Jeltsin. Onder diens bewind werden de originele Sovjetdocumenten over de massamoord overhandigd aan de Poolse president Lech Walesa. Onder deze documenten was het door het politbureau goedgekeurde voorstel van Beria uit maart 1940 waarin hij voorstelde de Polen te vermoorden.
Józef Czapski, 1896-1993.
 Poolse kunstenaar, auteur en criticus, evenals een officier van het Poolse leger. 
Czapsjki heeft het dus nog mogen meemaken dat de waarheid boven tafel kwam, aan het eind van zijn leven. 
Czapski blijkt behalve officier, ook schilder te zijn geweest. Hij maakte prachtige schilderijen, als lid van de Kapist-beweging, die sterk werd beïnvloed door Cézanne.
Erkenning voor Czapski als kunstenaar kwam pas laat. Dit boek is van 2019.
Monografie. Tekst Amazon:
Vruchtbaar als schilder, was hij even gedisciplineerd in het vastleggen van de gebeurtenissen van zijn leven in potlood, inkt en aquarel in zijn dagboeken. In een tijd waarin abstracte kunst de neiging had het esthetische discours te domineren, gaf hij er de voorkeur aan de wereld om hem heen te observeren, om mensen te portretteren die bezig waren met hun dagelijkse bezigheden. Enkele van zijn meest fascinerende werken tonen theaterbezoekers en kunstliefhebbers die doen waar ze goed in zijn: kijken.
Joseph Czapski, Salle Pleyel, 1968, Private collection, Switzerland (Salle Pleyel is een concertzaal in Parijs
Józef Czapski Paviljoen. Krakow. Hier is veel werk van Czapski te zien. 
Op het ogenblik is er de tentoonstelling Józef Czapski, Painting, Drawing, Diaries. 
Tot 18-10-2020 in het Nationaal Museum in Krakaw. Het Czapski-paviljoen maakt daar deel van uit. 
Over Czapski's leven:
Na de Poolse defensieve oorlog werd hij door de Sovjets krijgsgevangen gemaakt en was hij een van de weinige officieren die het bloedbad van Katyn in 1940 overleefde . Na de overeenkomst tussen Sikorski en Mayski was hij een officiële gezant van de Poolse regering die op zoek was naar de vermiste Poolse officieren in Rusland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij in ballingschap in de Parijse voorstad Maisons-Laffitte, waar hij een van de oprichters was van het maandblad Kultura, een van de meest invloedrijke Poolse culturele tijdschriften van de 20e eeuw.

Maar er was nog méér dat me erg frappeerde over Czapski: in de lange tijd dat hij gevangen zat, hield hij lezingen over A la recherche du temps perdu, van Marcel Proust. Dat deed hij uit het hoofd! (A la recherche omvat maar liefst zeven delen!!)
A la recherche du temps perdu, Marcel Proust. Wereldliteratuur. 
Józef Czapski, Zelfportret met Boeken, 1973 (Józef Czapski estate)
De Engelse uitgave van de lezingen-cyclus over A la Recherche du Temps Perdu, door Czapski. 2018.
Op de site BRAINPICKINGS kun je iets meer lezen over dit prachtige werk van Czapski. 
De uitgave van deze lezingenreeks had nog wel wat voeten in de aarde:
Na de oorlog hield Czapksi toezicht op een Poolse vertaling van de lezingen, die werden gepubliceerd als Proust w Griazowcu ( Proust in Gryazovets) - [Gryazovets was de plaats waar Czapski gevangen zat, AdW]. Pas in 1987 verschenen ze in het originele Frans, en eerst in 2018 in een vertaling van Eric Karpeles in het Engels, als Lost Time. 
Omschrijving: 
De eerste vertaling van de reeks inspirerende lezingen van schilder en schrijver Józef Czapski over Proust, die Czapski hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, als krijgsgevangene in een Sovjetkamp, met niets dan zijn herinneringen om op te bouwen. Zo bracht Czapski het boek van Proust tot leven voor een publiek van gevangenen. Hij beschreef de opbouw en het belang van A la Recherche, schetste grote en kleine personages in opvallend detail en riep op ontroerende de originaliteit, diepte en schoonheid van het werk op.
Voorbeeld van diagram dat Czapski maakte over Proust. 
Ook een uitgave van 2019: de biografie van Czapski. Van dezelfde Eric Karpeles. 
Dit boek is van de hand van Czapski zelf. Het kwam in de jaren tachtig uit, bovenstaand exemplaar is een heruitgave, met een voorwoord van Timothy Snyder. 2018. Het is een verslag van de gebeurtenissen in 1940-1941. 
Ik laat met veel plezier nog wat kunstwerken zien van Czapski: 
Gele wolk
Ik weet geen titel; het is te vinden op de Czapski-website.
Hond met groene jas. 
Franse uitgave, Czapski, Peintre du quotidien. Uitgave 2019, Polen en Frankrijk.
Murielle Gagnebin. 

dinsdag 29 september 2020

Horns, film, Alexandre Aja, 2013.

Filmposter.
Dit is ook weer geen film met een hoge culturele standaard, maar wel van grote amusementswaarde. En voldoende verrassingen (en vermakelijke grote onzinnigheden) om het - op zaterdagavond, uiteraard! - ontspannen vol te houden. De film is Amerikaans-Canadees, uit 2013, en onder regie van Alexandre Aja. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joe Hill. 
Ik werd getroffen door de beschrijving in de VPRO-gids: 
"Daniel Radcliffe, beter bekend als Harry Potter, is aangenaam vreemd in deze licht Kafkaëske thriller over een man die na de moord op zijn vriendin wakker wordt met hoorns op het hoofd. Zijn omgeving reageert nauwelijks, maar iedereen lijkt wel als bij toverslag bereid hem persoonlijke geheimen op te biechten terwijl de gehoornde man speurt naar de moordenaar. Regisseur Aja verpakte zijn krabbenmand van misleiding, flashbacks en plotwendingen in een veelkleurig uitgelichte hellegang waardoor de toeschouwer effectief wordt meegesleurd in Radcliffe's nachtmerrie. Gebaseerd op het boek van Joe Hill, de zoon van Stephen King."
Boek aan de basis van de film, door zoon van Stephen King. 
Dit is hoe Amazon de tweede roman van de zoon van Stephen King beschrijft:
Merrin Williams is dood, afgeslacht onder onverklaarbare omstandigheden, waardoor haar geliefde vriend Ignatius Perrish de enige verdachte is. Op de eerste verjaardag van de moord op Merrin brengt Ig de nacht dronken door en doet vreselijke dingen. Als hij de volgende ochtend wakker wordt, heeft hij een donderende kater. . . en horens die uit zijn slapen groeien. Ig bezit een vreselijke nieuwe kracht die bij zijn vreselijke nieuwe look past - een macaber geschenk dat hij wil gebruiken om het monster te vinden dat zijn geliefde heeft vermoord. Goed zijn en bidden voor het beste bracht hem nergens. Nu is het tijd voor wraak. . .
Juno Temple, als Merrin, met haar geliefde Iggy.
De film is lekker absurd, en het wordt alleen maar steeds gekker. 
Ze horen al hun hele leven bij elkaar. 
Twee vrienden. Of? 
Scene in de boomhut. 

Regisseur Alexandre Aja.
Trailer. 

John Wick, Chad Stahelski, 2014.

Filmposter
John Wick is een Amerikaanse vigilante-actie-thriller uit 2014. 
De term vigilante kende ik nog niet, het betekent: wraak. In het geval van JohnWick gaat het om de wraak die hij uitoefent op de een of andere Russische maffiabend, omdat die zijn hondje doogeslagen hebben. 
Ik ga niet veel swoorden besteden aan deze film. We hebben hem gekeken voor de zaterdagavond, die bij ons besteed wordt aan pure ontspanning. 
Het is wat tegenstrijdig misschien om voor de ontspanning te kijken naar zo veel gewelddadigheid - maar in het geval van deze film is het geweld zo buiten proporties, dat het leuk begint te worden. Het knallen en schieten gebeurt op muziek en wordt zo een soort ballet. Ergens las ik over 'de choreografie van het geweld.' Ook alles wat stuk gaat, ramen, spiegels, auto's vooral: de verwoesting - het is genant om te zeggen - gaat gepaard met een zekere schoonheid. En een grote absurditeit, juist daardoor. 
Hier het stukje muziek 'Assassins',  John Wick Soundtrack By Tyler Bates and Joel Richard
Ik begon dit blog met de poster van John Wick 3. Er zijn er geloof ik zelfs vier. Wij keken John Wick 1, en daar zal ik het bij gaan laten. 
Poster bij een ander deel, misschien hoort dit bij deel 1. 
 Chad Stahelski (1968). Hij is een Amerikaans stuntman en filmregisseur. 
Muntjes om huurmoordenaars mee te betalen. 
Ook veel materiële schade; alles klettert neer of in elkaar op de beat. 
Het absurde zit natuurlijk ook in de buitenproportionelekracht van Wick. 
Keanu Reeves is John Wick. Hij speelde ook in The Matrix, samen met Stahelski als stuntman. 
Dit is het schattige hondje dat aanleiding geeft tot de hele film. 

Willem Dafoe, een oude bekende, is vriend Marcus. 


John Wick is het regiedebuut van stuntcoördinator Chad Stahelski, op wiens CV grote actiefilms als Spider-Man 2, 300 en The Hunger Games prijken. 
Deze acteur dient vermeld te worden: het is Michael Nyqvist, die maffiabaas als Viggo Tarasov speelt. Nyqvist kenden we van de Milleniumtrilogie, waarin hij de rol van Michael Blomquist had. Nygvist overleed in 2017. 
Trailer.

zaterdag 26 september 2020

De spiritualiteit van Meister Eckhart, André van der Braak (red.), 2014.

Boekomslag;
 Ondertitel: een Dominicaans mysticus in een multireligieuze samenleving. 
De eerste 26 pagina's van dit boek zijn te vinden onder Alpujarras, dit is hoofdstuk 1 door A. van der Braak.
Tekst van de uitgever bij het boek: 
Het denken van de dominicaanse mysticus Meister Eckhart (1260-1328) oefent grote aantrekkingskracht uit op wie verlangt naar universele spiritualiteit en uit meer dan één religieuze traditie wil putten.
Nu exclusieve binding aan één confessie steeds meer plaats lijkt te maken voor meervoudige religieuze binding dient de middeleeuwse theoloog en prediker Eckhart zich aan als een inspirerende figuur die de verschillen overbrugt.
[Ik heb niet kunnen vinden wie dit schilderij gemaakt heeft. Maar iedereen benoemt dit als een afbeelding van Meister Eckhart.]
Kenners op het gebied van boeddhisme, filosofie en interreligieuze studies vertellen over de actuele zeggingskracht van Eckharts spiritualiteit: André van der Braak, Michel Dijkstra, Bruno Nagel, Welmoed Vlieger en Rudi te Velde. Uit de bijdragen van Marcel Braekers, Leo de Jong, Leo Oosterveen, Louis Roy en Marianne Verbakel blijkt hoe Eckhart vandaag de dag ook voor dominicanen zelf nog steeds een inspirerende wijsgeer is.
Prof. André van der Braak (VU) is onderzoeker aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS)
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Ik geef eerste een overzicht van de schrijvers van deze bundel:
Dat is allereerst André van der Braak. 
André van der Braak. 
Ik ken André van der Braak van een HOVO-cursus in het gebouw van de VU:  over het boeddhisme. Dat is al weer zo'n acht jaar geleden, schat ik. Heel informatief, en het was heel leuk om in de collegebanken ook het mediteren te beoefenen. Dat vond Van der Braak zelf ook nogal grappig. 
Inmiddels is hij sinds 2012 verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van diezelfde Vrije Universiteit in Amsterdam, als hoogleraar Boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Daarnaast is hij sinds 2013 geautoriseerd zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie van Ton Lathouwers. Hij is als zenleraar actief bij Zen in Baarn.
Onlangs kwam ik hem nog eens tegen bij het programma Dus ik volg, van Stine Jensen, bij Human. Van der Braak is een heel open, eerlijke man, dat liet hij ook in dat programma zien. 
Het artikel van André van der Braak in het boek heet: Eckharts dialoog met zen: mysticus, filosoof of dominicaans prediker? Verder geeft hij, als redacteur, de nabeschouwing onder de titel: Eckhart en multiple religious belonging? 
Leo de Jong o.p  (=  Ordo Predicatorum, Orde van de les frères Prêcheurs, de Predikheren, de Dominicanen); 1932-2019. 
Pater de Jong schreef een korte verhandeling ter kennisname van Eckhart. (Onder de voorafgaande link zit de tekst op PDF) Voor het onderhavige boek schreef hij het artikel God na de dood van God: Eckhart als christelijke prediker in onze na-kerkelijke cultuur. 
Marianne Verbakel;
 Theologe en zielzorger. Sinds 1994 staflid van het Leerhuis Spiritualiteit. Ze begeleidt mensen op de weg van meditatie en religieuze betekenisgeving in hun leven.
Marianne Verbakel schreef voor het boek het essay Eckhart en multiple religious belonging. Een persoonlijke ervaring. 
Marcel Braekers o.p.
Provinciaal overste van de Vlaamse dominicanen
Marcel Braekers schreef voor het boek het essay Hoe eckhart een gids werd voor mijn dominicaanse identiteit. 
Overige publicaties:
In dit boek van Braekers zet hij de hoofdlijnen van de theologie van Eckhart uiteen, en toont bovendien de raakvlakken met het zenboeddhisme.
Nog een boek van Braekers, hedendaagse spiritualiteit; het is vooral een meditatieboek.
Bruno Nagel.
Emeritus docent Vergelijkende Wijsbegeerte aan de UvA
In het onderhavige boek schreef hij het essay Eckhart op het kruispunt van Oost en West. 
Dr. Bruno Nagel studeerde filosofie, theologie en godsdienstwetenschappen in Zwolle en Nijmegen en Indo-Iraanse talen en culturen te Utrecht.
Overige publicaties onder andere:  
Nagel schreef over Eckhart, maar deed heel veel meer. Ik noem slechts de hoofdstukken in bovenstaand boek ‘Wereldfilosofie’ (2010) over Indiase filosofie, en over Schopenhauer en het Indiase denken
Dit is de dominicaan Louis Roy.
Hij schreef het essay Wanneer het menselijk bewustzijn tot goddelijk bewustzijn wordt. Roy is Canadees, en schreef diverse werken in zowel Frans als Engels. 
Michel Dijkstra, 
Schreef  het hoofdstuk: De liefde sluit niets buiten: negatie, affirmatie en acceptatie bij Eckhart.. 
Hij schreef verder het boek:
Volgens de kritieken 'een goed leesbare en onderhoudende inleiding tot het oosterse denken en het zenboeddhisme in het bijzonder.'
Welmoed Vlieger, geboren 1976; onder andere columniste bij Trouw. 
Schreef voor dit boek het essay: De Godsgeboorte bij Eckhart. Op HAAR WEBSITE valt te lezen, dat ze publiceerde over Eckhart, Dostojevski en Kierkegaard. 
Aangezien ik een Kierkegaard-fan ben, trof mij dat!
Rudi te Velde, 
Professor doctor, doceert aan de School voor Katholieke Theologie, Tilburg. Specialist op het terrein van Thomas van Aquino. 
Schreef het hoofdstuk Eckhart en Multiple religious belonging. 
Leo Oosterveen (1954)
 dominicaan, theoloog en filosoof. Hij werkte lange tijd voor het dominicaans studiecentrum DSTS. Weet veel van Schillebeecks. 
Schreef hs. 10, Leven zonder waarom, de eenheidsfilosofie van Eckhart in een gefragmenteerde tijd.
Zoals al vermeld, schreef André van der Braak de nabeschouwing, hs. 11. 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Dit boekje is niet gemakkelijk. Ikzelf ben geïnteresseerd in Eckhart, maar lees het liefste de teksten van hem zelf. Toch helpt de informatie in dit boek me zeer mijn eigen weg te vinden. Ik zal het dan ook aanschaffen, en vermoedelijk per hoofdstuk bloggen. 

Voor nu vermeld ik wat zaken die me opvielen:

Ik vond het verhelderend om te lezen over de overeenkomsten tussen het mystieke denken van Eckhart en vooral zenboeddhisme. Ik las tal van uitdrukkingen die soms op een andere manier vertolkten wat ik al 'wist': bij voorbeeld het 'luisteren voorbij de wereld van voorstellingen en denken'; 'handelen zonder waarom'; 'niet-weten'; 'de eenheid van negatie en affirmatie'.
Grappig vond ik de uitdrukking 'patch work-religie': wij moderne mensen halen overal onze inspiratie vandaan, Een vaker gebruikte term daarvoor in dit boek is 'multiple religious belonging'
Nogmaals gezegd: ik heb het boekje te hapsnap gelezen om het te kunnen verslaan. Het heeft me getroffen, en ik merkte dat ik nieuwsgierig werd naar andere boeken die over dit onderwerp geschreven zijn. 
Ik was heel blij Welmoed Vlieger tegen te komen; ik las onmiddellijk haar laatste column in Trouw, Licht in de Duisternis. In deze afschuwelijke corona-tijd, + klimaatverandering (zie voor recente  informatie hierover DEZE LINK) kon ik wel een lichtje gebruiken. Ik citeer daarom de slotregels van haar column van 22 september 2020:

Het licht schijnt in de duisternis. Te vaak vergeten we dat we zelf het duister voorbij kunnen komen zodra we die duisternis niet meer als de allesbepalende werkelijkheid zien.
Wat is dan dat licht, waar komt het vandaan? Plato zag het oplichten vanuit de grot en volgde het. Johannes en Dostojewski zagen het in Degene wiens leven op het eerste gezicht eindigde in de diepste ellende. Daar was het, ongrijpbaar voor wie beheersen wil, maar aanwezig voor wie het ziet en tot zich neemt. “En de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen”, voegt Johannes eraan toe. Als we ons dan toch ergens aan vasthouden, laat het dan ook dat zijn.
 Lees haar columns hier terug.
Van de website Ignis.
Ik vond in dit boek ook duidelijke informatie terug over de via positiva en de via negativa. 
Eckharts radicale, ontkennende uitspraken passen in de negatieve theologie. Uitgangspunt daarbij is, dat we God niet via het denken en spreken kunnen benaderen. 
Via dat denken en spreken kunnen we wel de 'conceptuele obstakels voor een directe ervaring van God' uit de weg ruimen. Die methode heet het apofatische (nee-zeggende) spreken: God is niet dit en niet dat. Uiteindelijk moeten we elk idee over God loslaten.
Behalve dit apofatische spreken vind je bij Eckhart ook het katafatische spreken: bevestigend. God is goed, God is groot, God is liefde. God wordt geboren in de menselijke ziel. 

Uiteindelijk denk ik, dat dit boekje een goed naslagwerk voor mij is, bij mijn verdere verdieping in de contemplatie/meditatie. In het bijzonder in Eckhart. 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Het zoeken naar informatie over de schrijvers van dit boek, leidden mij ook naar een uitzending van De Verwondering, met Annemiek Schrijvers.
De Verwondering, 2017.
Op ongeveer 18.00 minuten horen we een deel van de sutra Hymne aan de Wijsheid (zie beneden): 'Wees gegroet, zolang wij niet proberen jou te vatten, raken we daardoor juist aan jou.'
De uitzending raakte mij zeer, Van der Braak vertelt hier over de dood van zijn vrouw, en zijn rouw hierover. Heel mooi vond ik wat hij vertelde over de rozenkrans; hij bad het Weesgegroet voor. Wat is die man eerlijk!
In deze uitzending laat hij ook het volgende boekje zien, waaruit hij voorleest, en waaruit we ook het bijbehorende gezang horen: 
Cd met boekje, uitgegeven in eigen beheer. Helaas niet online verkrijgbaar. 

Hymne aan de Wijsheid

Hieruit citeert André van der Braak: 

Wees gegroet. Zolang wij niet proberen Jou te vatten raken we daardoor juist aan Jou
en wordt de diepste vrijheid bereikt.
Hoe wonderbaarlijk en hoe ontzagwekkend!
*
Wees gegroet. Wie Jou ziet is nog gebonden. Maar wie Jou niet ziet is dat evenzeer.
En ook is waar dat wie Jou ziet bevrijd is, doch wie Jou niet ziet is dat eveneens.
Wees gegroet, bodem loosheid en lichtvol mysterie. Hoe moeilijk is het Jou waarachtig te herkennen. Als in luchtspiegelingen word Jij waargenomen.
En toch word Jij dan niet aanschouwd.
*
Wees gegroet, Bron van het eeuwige verlangen waarnaar Boeddha's en hun volgelingen zoeken. Jij bent de Weg en de Poort naar verlossing.
Jij bent de Ene die alle wegen omvat.
Wees gegroet. Zij die de verlossing van de wereld ter harte nemen spreken in zulke woorden over Jou,
dat iedereen het kan verstaan in eigen taal en teken.
En toch, toch spreken zij dan nimmer over Jou.
 
De volledige sutra is te vinden ONDER DEZE LINK. (met andere sutra's)
Deze titel haalde ik ten slotte uit de bibliografie: Religie in de spiegel van het kwaad,Marcel Sarot
Wat primaire informatie over het zenboeddhisme is te vinden ONDER DEZE LINK.
Stapstenen. 

Ten slotte nog een paar woorden over de dominicanen, een rooms-katholieke priesterorde:
 
Meister Eckhart was een dominicaan, en in het boekje onder redactie van André van der Braak schrijven ook veel dominicanen. 
Ik ken de dominicanen als de Domini canes, "honden van de Heer" - een middeleeuwse bijnaam. De dominicanen waren trots op deze bijnaam, vanwege de uitspraak van Jezus Christus waarin hij zichzelf "de Goede Herder" noemt en zijn volgelingen zijn schapen. Door hun bijnaam werden de dominicanen de (herders)honden, die de Heer hielpen bij het leiden van zijn schapen.

De dominicaanse spiritualiteit neemt zeer verschillende vormen aan. Er is in deze orde geen sprake van een uniform karakter. Belangrijke elementen zijn de grote aandacht voor intellectuele vorming en studie, een kritische houding ten opzichte van kerk en samenleving en de inzet om de vruchten van studie en beschouwing door te geven aan anderen.

In 1231 werden de dominicanen door paus Gregorius belast met de Inquisitie.
Op dit 15e-eeuwse schilderij van Pedro Berreguette staat Dominicus afgebeeld als voorzitter van de 'auto de fe'-rechtbank van de Spaanse Inquisitie. 
Ik las op de website van de Dominicanen zelf  informatie hierover. De medewerking van dominicanen aan de inquisitie is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, besluit schrijver Kees Brakkee o.p. zijn artikel. 
Logo, met hierin één van de motto's:
Laudare, Benedicere, Praedicare, 
dat is:
Dankzeggen, Toewijden, Uitspreken (Prediken?)
Een ander is Veritas, Waarheid.