zondag 3 maart 2019

Whatever happened to Rosemary Kennedy, Patrick Jeudy. 2018.

Op Canvas zappten we verleden week bij toeval langs deze documentaire. Het was schokkend.
Een jonge Rosemary Kennedy. 
In History Extra vertelt Marius Gabriel het verhaal van een van de zussen van John F. Kennedy. 
Rosemary werd geboren in 1918, ten tijde van de Spaanse griep. Als gevolg van die epidemie kwam de dokter te laat, toen Rose Kennedy aan het bevallen was van haar dochter. Ze moest haar benen een poos aanéén klemmen om de weeën op te houden. Dat leidde tot zuurstofgebrek bij de baby, die daardoor een ontwikkelingsachterstand opliep. Oftewel: ze had moeite met leren lezen en schrijven. 
Als jong meisje heeft ze een tijd in Engeland gewoond, waar ze een geweldige tijd had. Ze woonde er met haar zus Kathleen, en is bij voorbeeld bij Koning George op bezoek geweest. Ze stal de show!
Hun vader, Jo (Joseph) Kennedy, was multimiljonair en werkzaam in de politiek Hij had bij de Tweede Wereldoorlog op het verkeerde paard gewed, namelijk op Hitler. Meende ook, dat het tijdperk van de democratie was afgelopen. Door die stellingname was hij verplicht naar Amerika terug te keren. Rosemary en Kathleen moesten mee. 
"In May 1938, Rosemary and Kathleen were presented to King George VI and Queen Elizabeth at Buckingham Palace. The 19-year-old Rosemary was deemed to be exquisite: the newspapers plastered photographs of her all over their front pages. The Evening Standard swooned over “Miss Rosemary Kennedy… in her picture dress of white and tulle embroidered with silver”.
Rosemary ging zienderogen achteruit, ze werd bijvoorbeeld agressief tegen haar frêle grootvader. Vader Joseph was er voornamelijk mee bezig, de schone schijn van de familie op te houden. De zoons moesten ook in de politiek, en er mocht geen kans bestaan dat het publiek iets van 'verkeerde genen' of 'krankzinnigheid' in de familie zou kunnen aannemen. Hij vond de artsen Dr Walter Jackson Freeman and Dr James W Watts bereid, een lobotomie uit te voeren op Rosemary. Zij was toen pas  23; haar moeder Rose werd buiten het besluit gehouden. 
 Dr. Walter Freeman, left, and Dr. James W. Watts study an X-ray before a psychosurgical operation (1941). (Harris A Ewing)

Rosemary werd niet verdoofd, en moest steeds de namen van de maanden van het jaar opnoemen. Watts opende de schedel, en begon weefsel weg te schrapen van de frontale kwab. Toen Rosemary stopte met praten, stopte hij met schrapen. 
Joseph P. Kennedy en zijn vrouw Rose. Zij liet haar dochter ook lange tijd alleen in de inrichting. Het is aangrijpend te lezen hoe ze haar moeder aanvloog, toen ze eindelijk uit dat tehuis mocht.  
Het resultaat was verschrikkelijk: Rosemary kon niet meer praten, en niet meer lopen. Ze zou het ook allebei nooit meer kunnen. Ze eindigde in een inrichting in een rolstoel. De familie Kennedy bleef haar bestaan ontkennen.
Eunice (l) en Rosemary Kennedy, aan boord van het stoomschip Manhattan, reizend van New York in april 1938 naar Londen, om zich bij hun ouders te voegen. (Afbeelding  van Bettmann/Getty Images)
Verandering in de zaak kwam er door zus Eunice, die wel om haar zuster gaf, en haar opzocht. Van toen af kwam ook Rosemary op familiefeestjes. Eunice wijdde een tak van sport aan haar invalide zus.
 
Portret van de familie Kennedy in Hyannis Port, Massachussetts, 1930. Zittend, van links naar rechts: Patricia, Robert, Rose Kennedy, John, Joseph Sr met Edward op schoot; staand L naar R: Joseph Jr, Kathleen, Rosemary, Eunice and Jean. (Foto van Bachrach/Getty Images)
Ze stierf in 2006, 84 jaar oud. 
Er is veel gesproken over 'the Kennedy curse': de oudste zoon kwam om in de Tweede Wereldoorlog. John F. Kennedy werd in 1963 vermoord, zijn broer Robert in 1968. Broer Ted raakte betrokken bij een vreselijk auto-ongeluk in 1969, waarbij een jonge vrouw om het leven kwam. Rosemary is het zoveelste drama van deze familie.
 
'Joseph P Kennedy felt that Rosemary’s increasingly erratic behaviour might jeopardise his family’s political ambitions. Here, Senator Robert Kennedy speaks at an election rally in 1968. (Photo by Harry Benson/Express/Getty Images)'
John F. Kennedy met Jackie op verkiezingscampagne. 
Rosemary zat vast aan een rolstoel sinds haar lobotomie.
'Eunice Kennedy based her creation of the Special Olympics on Rosemary. She broke the family's silence on Rosemary in the Saturday Evening Post, but it was not until 1987 that the story of the lobotomy became public.' 
Ik begreep, dat sinds Eunice zich om haar bekommerde, Rosemary haar plaats weer in mocht nemen in de familie. Het waren de ouders die haar bestaan ontkenden. 
Er zijn inmiddels twee boeken verschenen waarin dit drama uit de doeken wordt gedaan: 
dit van 2015, Kate Clifford Larson 
en dit van 2016, Elizabeth Koehler-Pentacoff 
Hier onder en boven nogmaals de grote familie in betere tijden.

Elizabeth Koehler-Pentacoff, schrijfster van één der twee boeken over Rosemary, links, gefotografeerd met  Rosemary Kennedy. Foto ongedateerd. (Photo courtesy of Elizabeth Koehler-Pentacoff) 
Ten slotte Rosemary als 15-jarige.
Patrick Jeudy, regisseur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten