vrijdag 15 maart 2019

Leaving Neverland, Dan Reed, 2019.

Filmposter; regisseur is Dan Reed.
Dan Reed maakte eerder documentaires die bekend zijn geworden, zoals Terror in Mumbai, en Three Days of Terror: the Charlie Hebdo Attacks.

Zo veel jaren na de twee rechtszaken tegen Michael Jackson, waarin hij beschuldigd werd van kindermisbruik, komt deze prachtige, maar schokkende documentaire.
Even wat getallen: Michael Jackson, The King of Pop, leefde van 1958 tot 2009. Hij was immens populair als zanger en een geweldig danser, Maar hij was ook een griezelig figuur, die zijn uiterlijk steeds liet veranderen door plastische chirurgie, bleken van de huid en dergelijke. Hij leek te lijden aan het Peter Pan syndroom: het zich graag laten omringen door kinderen, jongetjes. Hij kreeg de naam Wacko Jacko, met zijn groot landgoed Neverland, dat ingericht was als een speelparadijs voor kinderen. 
Jackson met baby, balkon-scene.
In 1994 trouwde hij met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie Presley. Binnen twee jaar scheidden ze. In 1996 huwde hij Debbie Rowe, met wie hij twee kinderen kreeg. In 1999 scheidden ze, waarna Jackson nog één kind kreeg, onbekend is van welke vrouw. 
In 2002 kwam hij in opspraak, toen hij zijn 9 maanden oude zoontje Prince in Hotel Adlon in Parijs met één hand over het balkon heen hield. 
Jordan Chandler 
Jordan
In 1993 kwam de eerste rechtszaak met de beschuldiging van kindermisbruik. Het kwam van het kind Jordan Chandler. Opmerkelijk is, dat de zaak leidde tot een zogenaamde strip search, waarbij Jackson zich moest ontkleden. Heel beschamend natuurlijk, maar het resultaat loog er niet om. 
Jordan
Ik citeer Wikipedia: 
Jordan Chandler gave police a description of Jackson's genitals; a strip search revealed that Jordan had correctly claimed Jackson had patchy-colored buttocks, short pubic hair, and pink and brown marked testicles. He also drew accurate pictures of a dark spot on Jackson's penis only visible when it was lifted.
Desondanks werd Jackson niet veroordeeld, omdat de familie de zaak schikte voor 25 miljoen dollar. 
In 2003 kwam de film Living with Michael Jackson uit, van de regisseur Martin Bashir. Naar aanleiding van deze film begon de politie opnieuw een onderzoek. Deze zaak leidde tot vrijspraak van Michael Jackson op 13 juni 2005. 

Jackson met Martin Bashir, de regisseur.
Nu is er dan de documentaire Leaving Neverland, van Dan reed. Het is interessant om te weten wat Reed bezielde om zoveel jaar na dat nog eens met een film over 'Wacko Jacko' te komen. Ik la dit in een interview met Reed in Rolling Stone:

'When you introduced the screening, you mentioned how the idea for this documentary came out of a conversation with your producers at the British network Channel 4.'
'I was having breakfast with a guy called Daniel Pearl (....) And he said, “What are the big, unresolved stories that everyone’s heard of?” I like to take a story that’s in the public sphere and go deeper into it to reveal the complexities of the truth. I specialize in “It’s complicated,” the antithesis of quick-fire news bites that are becoming more and more the currency of finding out about the world today. And this 4-hour film is the complete antithesis.
Reed interviewde twee jongens: Wade Robson, en James Safechuck. Beiden vertelden dat ze jarenlang door Jackson waren misbruikt, Robson vanaf zijn zevende, Safechuck vanaf zijn tiende.
Wade Robson als kleine jongen.
Robson was als kind een geweldig danser, en hij won op zijn vijfde een wedstrijd. Zo maakte hij kennis met Michael Jackson. 
James Safechuck kende Jackson niet, was ook gene fan, maar leerde hem kennen bij het maken van een Pepsi-Cola reclamespot.
Jackson met de jonge Safechuck.
De film gaat diep in op de achtergronden van die kennismaking, waarbij ook vooral de moeders aan het woord komen. Die zijn namelijk evenzeer gegrepen door de aandacht die de Grote Michael Jackson heeft voor hun kind. Wade Robson woont in Brisbane, Australië, Jackson bezoekt hem daar thuis. Jackson presenteert zich als erg eenzaam, Wade en zijn familie voelen zich uitverkoren. Een sprookje!
Jackson met de familie Robson; vader Dennis zou later zelfmoord plegen.
Ook de vader van Jason Chandler zou de hand aan zichzelf geslagen hebben. 
Op den duur verhuizen ze zelfs naar Amerika. Dit zeer tegen de zin van vader Dennis, die er aan onderdoor gaat. De man is gaan lijden aan een bipolaire stoornis. Hij redt het niet, als vrouw en kinderen hem verlaten en pleegt zelfmoord. 
Jackson with Jimmy Safechuck (right) in Hawaii, January 1988
Wade beschrijft uitvoerig hoe het misbruik in zijn werk ging. Zijn moeder stond toe dat hij alleen overnachtte bij Jackson. Op een gegeven moment ging ze ook weg uit het betoverende Neverland, en liet zo Jackson vrij spel met haar kind. In The Guardian lees ik: 
'About 40 minutes elapse before the participants begin to lay out the most disturbing allegations, and from then on, "Leaving Neverland" is not easy to watch. Both allege in stoic but chilling fashion about Jackson's gradually escalating sexual contact, accompanied by Jackson allegedly pressuring them not to divulge what was happening.'
Links Dan Reed.
Robson vertelt nauwkeurig hoe dat in zijn werk ging, waar 'the sexual stuff' overal plaats vond: in de loge van de bioscoop in Neverland, in een kamer die met een gang was afgesloten en waar overal belletjes gingen rinkelen als er iemand aan kwam, op elke etage van Jacksons huis - want overal stonden bedden. 
Robson, Reed, Safechuck
Jackson heeft hem nooit pijn gedaan, dat viel me dan weer mee. Maar verder gebeurde er precies wat Jackson wilde, en Robson kon óf kijken naar een poster van Peter Pan, of naar Michael Jackson zelf, terwijl die lag te masturberen. 
Het verhaal van James Safechuck ging bijna identiek. Ook een moeder die 'overwhelmed' was door de aandacht van Michael Jackson. Ook een zusje ging hierin mee, beide kinderen mochten winkelen met Jackson, en hun winkelwagentje vol gooien met spullen... 
Op een bepaald moment kocht Jackson ook een woning voor de moeder. 
Waarin de verhalen ook parallel liepen, was in het aflopen van de verhouding met Jackson. Ontegenzeggelijk hielden beide jongens van de popster.... Maar hij liet hen gewoon vallen, toen ze hem niet meer voldeden. Die ervaring was traumatisch. De moeder van Wade merkte het al aan hoe ze werden gehuisvest, ze betekenden opeens niets meer voor Jackson. 
Een heel pijnlijk moment was, dat Safechuck de trouwringen liet zien die Jackson voor hem gekocht had. Er was een trouwceremonie uitgevoerd die hen in de echt verbond. Safechucks handen beefden, toen hij de ring uit het doosje nam, en hem om de top van zijn vinger deed. 
De trouwring om de vinger nu.
In het interview in Rolling Stone legde Reed ook uit, dat Jackson er alles aan deed de jongens medeplichtig te maken; zo beweerde Jackson dat Wade 'zijn eerste liefde'  was; en ook, dat hij hem 'French kissing' had geleerd. (Ik haal hier vast de twee verhalen door elkaar, maar dat doet er niet toe. 
Behalve de moeders, kwamen ook de echtgenotes van de jongens aan het woord. Want in deel twee van de film (beide delen duren twee uur) werd verteld hoe de last van het verleden pas later in hun leven naar boven kwam. Zeer overtuigend was het verhaal, dat Wade zich de pijn pas realiseerde, toen hij zelf een zoontje had, die in de leeftijd kwam die hij had, toen Jackson hem misbruikte. Dat greep hem zo aan, dat hij toen pas echt in moeilijkheden kwam. Tot die tijd had hij het weg kunnen houden: hij voelde zich zoals een volwassene zich voelt die door zijn geliefde in de steek was gelaten. Bovendien voelde hij zich schatplichtig aan Jackson, omdat die veel voor zijn carrière als danser betekend had. Nooit had hij zichzelf gezien als slachtoffer, maar dat kwam nu wel naar boven.
Wade Robson als choreograaf voor het Cirque du Soleil
Ik heb ook nog een klein stukje van de Oprah Winfrey-show gezien, in DWDD. Oprah zei: Ik heb 217 uitzendingen in 25 jaar nodig gehad, om te laten zien hoe kindermisbruik een zaak is van verleiding en van machtsmisbruik. Hier wordt het in één film duidelijk, waar ik zoveel uitzendingen voor nodig had. 
Oprah bij het interview met de drie mannen, Raboson, Reed en Safechuck.
Twee foto's van Laura, de vrouw van Safechuck.

Wade met vrouw en kind.
De film werd ondersteund door allerlei beelden en verklaringen van Michael Jackson zelf: The Guardian:
'There are Jackson's own perplexing statements, including the 2003 Martin Bashir TV interview in which the then-44-year-old singer insisted there was nothing wrong with sharing his bed with minors, defending the practice as innocent and "a beautiful thing."
De film gaat alleen maar over Robson en Safechuck, niet over Michael Jackson. Het zijn hun verklaringen en getuigenissen, die ons zeer waarachtig en buitengewoon pijnlijk overkwamen. Er waren wel heel rare faxen van Jackson, en ook gekke voicemailberichten....
'Little One', was Robson. Hij werd overstelpt met faxen van Jackson.
The Guardian:
'Leaving Neverland can’t definitively lay claim to THE truth about the Michael Jackson’s sexual assault and child rape allegations. Likely no documentary ever will be able to do so. Leaving Neverland, however, wisely sets its eye a little lower than absolute objective truth. It presents James Safechuck and Wade Robson’s respective truths and it does so sensitively, fairly, and believably enough that it seems that theirs may be the best truth we ever get.'

Er zijn meer slachtoffers geweest: Jason Chandler, Gavin Arvizo, Jordan Chandler, Macaulay Culkin.
Jackson en Wade Robson
Op weg naar de rechtszaak, 2003.
Ik weet niet welk jochie dit is. Opmerkelijk uit de verhalen en de beelden is, dat de jongetjes elkaar opvolgden.
Huis Jackson op Neverland
Trailer van Leaving Neverland

Verbijsterend interview met journalist, met een giechelende, gapende, en zichzelf met Jezus vergelijkende Michael Jackson. Over de vraag of hij pedofiel is.

Peter Pan
Boven gebruikte ik het woord Peter Pan-syndroom:
Doctor Dan Kiley schreef het boek: The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up (1983). Volgens Kiley duidt de term op het verschijnsel dat sommige mannen zich op latere leeftijd puberaal, onvolwassen en narcistisch blijven gedragen en bang zijn om zich te binden. Naast narcisme treden bij deze mannen onbetrouwbaarheid, rebelsheid, woede, afhankelijkheid en manipulatiedrang op. Kiley beschouwt dit gedrag als uiting van de diepgewortelde wens om bemoederd te worden.
Een van de jongens kon kiezen in bed: of kijken naar een poster met Peter Pan, of naar de seks van Jackson.
Helaas was het nog een slagje erger met Jackson: hij was pedofiel, en 'versleet' zelfs jongetjes... Na deze documentaire twijfel ik daar niet meer aan.
Ik besluit met een wel heel raar getuigenis  van Safechuck:
Toen Safechuck weer eens met zijne majesteit naar bed mocht - na een tijdlang pijnlijk verwaarloosd te zijn - probeerde Jackson hem anaal te penetreren. Dut lukte niet, want het deed pijn. Dat hadden ze ook niet eerder gedaan. 
Safechuck verliet het pand, en werd thuis door de secretaresse van Jackson opgebeld: of hij onmiddellijk wilde komen. 
Opgetrommeld vroeg Jackson naar Safechucks onderbroek. Waar had hij die gelaten? Hij moest hem thuis op gaan zoeken, en zich er onmiddellijk van ontdoen.
Safechuck zocht hem thuis op, en zag dat er een paar druppels bloed in zaten. Hij gooide de onderbroek direct weg, zoals verlangd werd. 
Dan Reed, regisseur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten