Tja, over welke opvolger hadden we het precies??
Rob Jetten, de opvolger van Alexander Pechtold?
Of de opvolger van Obama?
De opvolger van Advocaat, Ronald Koeman?
Rutte: ik word niet de opvolger van Tusk....
Dijsselbloem en zijn opvolger Mario Centeno.
Of één van deze twee.... Of allebei.
Nee, het ging o ver Tiberius, het boek van Willemijn van Dijk. Opvolger van Augustus. Zelf weer opgevolgd door Caligula,
Caligula, opvolger van Tiberius.
Al die hedendaagse opvolgers: daar heb ik wat mee... Maar in de opvolging van 'die oude Romeinen' kan ik me toch slecht verplaatsen. Het hele systeem van adoptie, waardoor men de erfopvolging regelde, is me vreemd... Livia Augusta die na haar mans dood door hem als dochter werd geadopteerd... En die vóór haar huwelijk met Augustus hem het allermeest moest vrezen???
Er bleven sowieso zo veel vragen open na het lezen van dit boek. Waarom hadden we allemaal het gevoel bij het lezen van de samenvatting dat we een heleboel niet, of over het hoofd gezien hadden? En wat voor karakter had die Tiberius nu precies, was het een boekenwurm, of een wreedaard, die mensen van een grot afgooide? Maar waarom lazen we dat niet in het boek, maar op internet?
Ik weet het niet goed.
Augustus de Verhevene... Door de Senaat werden hem de deugden virtus, clementia, iustitia, en pietas toegekend. Tijdens zijn leven nam Augustus het ambt van pontifex maximus op; als opperste priester van de Romeinse staatscultus kon hij nu ook de religio Romana naar zijn zin regelen.
Augustus als pontifex maximus.
Er bestaat een interessant boekje dat ik vond op HISTORIEK. Het heet Goede keizers, slechte keizers, en is van René van Royen.
Ik denk dat het een zeer welkome aanvulling zou zijn op het boekje De Opvolger.
Van Royen beschrijft hierin onder meer de mythe van het keizerschap:
“Seneca schreef het al in zijn voor de jonge Nero bedoelde ‘De clementia’ waar de keizer de moreel verhevene is en de stadhouder van de goden op aarde. Keizer Trajanus was ook niet zomaar een bestuurder, maar gewoon de beste mens op aarde. Daarom konden keizers na hun dood ook tot god verklaard worden. En zo ontsteeg het keizerschap de politieke realiteit.” (121)De ontwikkeling van het keizerschap ging in de twee à drie eeuwen na Caligula steeds meer de richting op van de keizer als een van god gegeven heerser die boven elke wet stond. Er ontstond een mythe waarin de keizer feitelijk een god werd, de enige persoon op aarde om wie het allemaal moest draaien."
Verder vond ik het interessant te horen vermelden dat er tegenwoordig weer een enorme vulkaanuitbarsting verwacht wordt:
Campi Flegrei. De krater van de vulkaan is tot elke uithoek volgebouwd. Er wonen 500.000 mensen. © LightRocket via Getty Images
De grot van Sperlonga, ook wel de grot van Tiberius genoemd.
De natuurlijke grot was aangekleed met in totaal zes beeldengroepen. Hoofdpersoon van deze beeldengroepen was Odysseus, die na tien jaar strijd rond Troje de list bedacht van het houten paard en die na de inname van Troje nog eens tien jaar nodig had om zijn Ithaca te bereiken. De grot fungeerde als een soort openluchttheater voor de dinergasten, die aanlagen op een eilandje in het waterbassin dat in en buiten de grot was aangelegd. Ongetwijfeld werden de beelden met slim geplaatste fakkels en dansende auteurs verlevendigd. De avonturen van Odysseus werden al door Homerus beschreven in zijn Odyssee. De andere scènes vinden we ook terug in de Metamorphosen van Ovidius.
Romeinen liggen aan aan het diner.
Je ziet goed hoe de banken iets naar boven oplopen. Ook zie je de uitsparing in de tafel. Dit zie je wel vaker en men weet nog niet precies waar het voor was.
Het kunstwerk heet Noviomagus; vernoemd naar de oude Latijnse naam van Nijmegen. Deze granieten pilaar werd in 2005 groots onthuld door o.m. toenmalig premier Balkenende.
De restanten van de zuil zijn te zien in museum Het Valkhof, naast andere vondsten uit de Nijmeegse aarde. Heb je geen zin om je geld daaraan uit te geven, dan kan je altijd nog gratis wegdromen bij het bekijken van de scheve granieten zuil voor het museum met het bronzen afgietsel van de Godenpijler als voetstuk.
Met de historie van de Romeinse pilaar in je achterhoofd is dit kunstwerk zo saai en lelijk nog niet.
Godenpijler Museum Valkhof, Nijmegen.
De restanten van de Godenpijler bestaan uit twee stukken, waarop reliëfs zijn aangebracht. De middelste reliëfs zijn in zijn geheel bewaard gebleven, van de bovenste en onderste slechts gedeeltes. Op de goed bewaarde reliëfs is onder meer Tiberius, toenmalig keizer van het Romeinse Rijk, afgebeeld. Hij brengt een offer aan de goden door wijn te gieten op een altaar. Dat het om Tiberius gaat, kan je zien op de offertafel, waarop Tibr Sar staat. Het is een afkorting van Tiberius Caesar, Latijn voor ‘keizer Tiberius’. Naast de Romeinse vorst staat Victoria, de godin van de overwinning. Zij houdt een lauwerkrans boven zijn hoofd. Op de andere kanten van de Godenpijler zijn de goden Apollo en Bacchus en godinnen Ceres en Diana afgebeeld. Deze goddelijke entourage moest laten zien dat Tiberius de goden achter zich had staan in zijn leiderschap over het Romeinse Rijk.
Dan nog een keer over de Grota Sperlonga:
De gasten in de grot konden niet alleen genieten van een spectaculair uitzicht, maar ook van imposante marmeren beeldhouwwerken die de keizer in de grot had laten vervaardigen door Griekse beeldhouwers. Toch was een diner op deze bijzondere locatie volgens Rutgers "geen onverdeeld genoegen: de omgeving was mooi, het eten geweldig, maar de betweterige gastheer was ronduit onuitstaanbaar."
Uit een lezing door professor dr. Leonard Rutgers, 2015.
Prof.Dr. Leonard Rutgers.
The central group at Sperlonga, with the Blinding of Polyphemus; cast reconstruction of the group, with at the right the original figure of the "wineskin-bearer" seen in front of the cast version. Photo: Wikimedia Commons/Carole Raddato.