woensdag 22 december 2021

ZWARTE GOLF, KIM GHATTAS, 2021 - TWEE

 
Boekomslag
Deel TWEE van mijn blog over dit boek volgt de hoofdstukken 9 tot en met 19 in hoofdlijnen met foto's. 

Vanaf hoofdstuk 9. 
Saoedi-Arabië:
Khomeini noemde de Saoedi's 'onwaardige beheerders van Mekka en Medina'. Hij vroeg de pelgrims om Mekka in 'een slagveld' te veranderen. 400 mensen kwamen om in gevechten met de Saoedische politie. 
Ook soennieten hadden kritiek op de Saoedi's, maar dat was omdat die historische gebouwen en wijken sloopten in Mekka. 
Mekka, 1880:
We zien hier historische woningen naast de grote moskee in de stijl gangbaar voor de Hejaz-regio. De meeste van deze gebouwen zijn gesloopt. Dergelijke architectuur treft men tegenwoordig voornamelijk nog in de Saudische stad Jeddah.
Sami Angawi, Saoedisch architect. 
Ruimdenkende man, die werkt aan de heropleving en restauratie van historische gebouwen. Het mooie aan Zwarte Golf is dat Ghattas ons mensen toont die tegen de verwoestingen en het extremisme ingaan.  
Pakistan:
Dood Zia ul Haq, door een vliegtuigbom; 1988. Premier Pakistan, moslim-fundamentalist. Dictator. 
Benazir Bhutto, (1953–2007)
Benazir won de verkiezingen na de dood van Zia. Dochter van Zia's voorganger, premier Bhutto.  Ze trachtte de islamisering van Zia ongedaan te maken. Kreeg verzet te verduren van het religieuze establishment, veiligheidsdiensten én uit het buitenland: Saoedische geestelijken spreken een fatwa tegen haar uit. Ze werd in 1990 afgezet door het leger. Vermoord door zelfmoordterrorist in 2007. 

Einde oorlog Iran-Irak, 1988:
Gifgasaanval Saddam Hoessein op Halabja, 1988.
In Den Haag staat dit monument ter herdenking van de gifgasaanval van Saddam Hoessein op Halabja, in 1988. Het beeld laat precies de situatie van een foto zien, van een ouder met kind, gedood door het zenuwgas. 
Khomeini eindigt de Iraans-Iraakse oorlog na het neerhalen van een Iraans verkeersvliegtuig door Amerikanen. Iran staat internationaal alleen. 
Iran Air 655, tragische vergissing of dodelijke opzet? 290 mensen kwamen om!
1988 einde oorlog Afghanistan. 
De Duivelsverzen van Salman Rushdie verschijnt in dat jaar; Khomeini spreekt de fatwa uit over Rushdie. 
De wereld is geschokt door de fatwa. Rushdie zou godslastering hebben gepleegd. 
Invasie Koeweit door Irak, 2 augustus 1990.
Hafiz al-Assad, 1930 - 2000.
LIBANON
In Libanon maakt Assad handig gebruik van de Golfoorlog door in 1990 de christelijke regio's in Libanon binnen te vallen. Zo kan hij het hele land zijn  Pax Syriana opleggen, maar hij doet weinig aan de terreur van Hezbollah. 
Hezbollah strijders met vlaggen; bij de herdenking van hun verslagen leider Sheik Abbas al-Mousawi, gedood door een Israëlische luchtaanval in 1992, in het dorp Tefahta.
Zuid Libanon, 13 februari 2016. (AP Photo/Mohammed Zaatari, File)

Egypte 
Egypte wordt overstroomd door het fundamentalisme, 1992-1995. 
Farag Foda, 
belangrijk Egyptisch islamitisch denker, mensenrechtenactivist en columnist.
Vermoord in 1892 door moslimfundamentalisten op zijn kantoor. 
Farag Foda bekritiseerde de islamisten die hij in drie categorieën indeelde: de traditionalisten (Moslimbroeders), de revolutionairen (waaronder de islamitische Jihad) en de rijke islamisten (elite in Saoedi-Arabië en de andere Arabische landen zich verrijkend met oliedollars en middels machtsmisbruik).
Al-Azhar Universiteit, Caïro. (Shutterstock)
Universiteit sinds 988. Geldt voor de soennieten als een van de belangrijkste scholen voor de studie van de islam. Al-Azhar levert de  belangrijkste deskundigen op het gebied van de islamitische wet, de sharia. 
Ten tijde van de moord op Foda beweerde een tegenstander van hem, docent aan de universiteit, dat de staat Foda het zwijgen op had moeten leggen. 
De dood van Foda is het begin van de jacht op intellecturelen. 
Een van hen is de hoogleraard Nasr Zeid, die had betoogd dat 'de Koran zowel als metafoor als in een historische context gelezen diende te worden.'
Nasr (Hamid) Abu Zayd, 1943-2010. Verlicht denker. Ontvluchtte Egypte.
Woonde en werkte in Nederland.
Saoedi-Arabië 1990-2001.
De Saoedi's verjagen met de westerse coalitie Saddam uit Koeweit. Amerikanen zijn gelegerd in Saoedi-Arabië. Verzet groeit tegen hen, onder invloed van fanatieke geestelijken wordt de verveelde Saoedische jeugd opgezweept en spreekt van 'vuile Amerikaanse goddelozen.'
Fundamentalisten zetten de koning onder druk om de islamitische waarden oprechter te omarmen. 
Koning Fahd, oktober 1998. 
Koning van Saoedi-Arabië van 1982-2005
13 november 1995: Een autobom vernietigt het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in Riyad, Saudi-Arabië; vijf Amerikaanse militairen vinden de dood.
Ook in het oosten van het land vindt in 1990 een dodelijke aanslag plaats op een gebouw van de Amerikanen, door Hezbollah. 
11 september 2001 valt de grote klap: WTC en Pentagon worden aangevallen met zelfmoordvliegtuigen. Bin Laden en Al Qaida zitten daarachter. Veelal hoogopgeleide lui, die 'in naam van de islam' handelden. Ze hadden meegevochten in Afghanistan, Bosnië of Tsjetsjenië. 
Foto Roberto Robanne/AP
De meesten van die strijders waren Saoedi's. Toch blijft de overheid het moeilijk vinden om de oorzaken onder ogen te zien, en te accepteren dat zij zelf verantwoordelijk is voor het 'gesloten, repressieve, intolerante systeem waarin jonge Saoedi's worden opgevoed'.
Ook blijven imams in door de staat gefinancierde moskeeën vloeken en oproepen tot vernietiging van alle niet-moslims. 
De journalist Khashoggi wordt ontslagen als hoofdredacteur van de Saoedische krant Al-Watan. Na kritiek op salafisten en wahabieten. 
Jamal Ahmad Khashoggi, 1958-2018 
Saoedi-Arabische journalist en columnist voor The Washington Post. Vermoord door een Saoedisch moordcommando, de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed heeft erkend dat hij medeverantwoordelijkheid draagt voor de moord.
Irak, 2003-2006
Bush had de Irakezen opgerorepen in opstand te komen. Sjiieten en andere minderheidsgroepen deden dat, maaar de opstand mislukte toen in 1991 een wapenstilstand werd gesloten tussen de internationale coaltie en Irak. Het leger kreeg de vrije hand om het binnenlands verzet neer te slaan. Sjiitische moskeeën in Karbala en Najaf werden gebombardeerd, duizenden mensen kwamen om of verdwenen in de gevangenis. De sjiitische grootayatollah werd gedwongen tot een vernederende verzoening met Saddam. 
De Imam Hoessein-moskee in Karbala. Er vonden in de periode 2003-2006 diverse bomaanslagen plaats hier in de buurt. 
2003: nieuwe aanval Amerika op Irak, val van Saddam. Sjiieten voelen zich bevrijd, en trekken naar Karbala, naar de Imam Hoessein-moskee voor een religieus feest. Hun leider wordt een paar maanden later vermoord door een soennitische trreurgroep, verbonden aan Al Qaida. In totaal telt de aanslag 95 doden en 500 gewonden. 
De Soennieten vormen het verzet tegen de Amerikanen, de sjiieten en de nieuw gevormde regering. Er zitten soldaten in van het opgeheven Iraakse leger, Iraakse salafisten en jongeren uit andere Arabische landen. Ze worden financieel gesteund door de Saoedi's. 

Tezelfdertijd beginnen doodseskaders van Al-Qaida met een systematische zuivering onder Iraakse intellectuelen, kunstenaars en geëmancipeerde vrouwen. 
Abu Musab Al-Zarqawi, 1966-2006.
De groep werd opgericht door de Jordaanse Abu Musab Al-Zarqawi onder de naam (vertaald:) Groep van Monotheïsme en Jihad. 
Resten van het huis waarin Al-Zarqawi werd getroffen door een Amerikaanse aanval; 2006.
Bom op de sjiitische Al-Askari Moskee in Samarra. 22 februari, 2006.
Uit wraak overvallen de sjiieten 27 soennitische moskeeën.
De burgeroorlog kost uiteindelijk aan 500.000 Irakezen het leven; van het Amerikaanse leger (nog steeds aanwezig in Irak) sneuvelden 4000 soldaten. 
Libanon-Irak, 2005-2006.
Vredesakkoord van Taif van 1990 maakt een eind aan de Libanese burgeroorlog. De macht in het land wordt verdeeld tussen de verschillende geloofsrichtingen. Het Syrische leger zal toezien op naleving. (!)
Onder Hariri, een persoonlijke vriend van de Saoedische koning, hield de relatieve vrede jaranlang stand. 
Rafik Baha El Deen Al Hariri in 2001.
Leefde van 1944 tot 2005. Libanese zakenman, miljardair, en gedurende tiental jaren premier van Libanon. 
Hij kwam om het leven bij een bomaanslag. Sindsdien is het gedaan met de status quo tussen Hezbollah en de soennieten. De aanslag werd gezien als een oorlogsverklaring van Iran aan Saoedi-Arabië. Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië voelt zich verraden door Teheran, mede doorhet nucleaire programma waaraan Iran werkt. Hij roept Amerika op 'de slang de kop af te hakken.'
Abdoellah, 1924 - 2015; was van 1 augustus 2005 tot zijn dood koning van Saoedi-Arabië. 
Amerika probeert 'die kop eraf te hakken: doodt een belangrijk terroristenleider, + laat Saddam Hoessein executeren door de sjiietische regering (2006). De wijze waarop dat gebeurt is onwaardig in soennitische ogen. 
Pakistan 2011-2018.
Salmaan Taseer, 1944-2011. 
'De afvallige is dood.'
Gouverneur van Punjab. Tijdens zijn gouverneurschap kwam hij naar voren als een uitgesproken criticus van de Pakistaanse blasfemiewetten en riep daarom op tot gratie voor Asi Bibi.
Asia Bibi in Frankrijk, februari 2021.
Dit heeft Taseer met de dood moeten bekopen: zijn lichaam werd doorzeefd met kogels op 4-01-2011. Asia woont tegenwoordig in Canada. Zij had beweerd dat Jezus meer voor de mensheid had gedaan dan Mohammed. Vervolging vond plaats op grond van de wet op godslastering. 
Egypte, 2010-2016.
President Moebarak, 1981 - 2011; bracht het land geen vooruitgang, het stagneert, de jeugd is onrustig en gefrustreerd. 
Een uitbarsting volgt in 2011; Morsi, een lid van de Moslim-Broederschap, wordt gekozen in vrije verkiezingen. Teheran is blij, er zijn goede banden met de Broederschap en hen.
Hosni Moebarak, 1928-2020.
Meer dan een miljoen mensen eisen het vertrek van Moebarak en zijn regime op het Tahrir Plein. 
Op 11 februari 2011 trad Moebarak terug en droeg hij zijn taken over aan het leger. Hierna moest hij terechtstaan voor de betrokkenheid bij de dood van vele honderden burgers. In 2012 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Mohamed Morsi, 1951-2019.
Morsi was maar één jaar president; moest terecht staan, werd ter dood veroordeeld, maar stierf kort na een rechtszitting. Afzetting vond plaats na overleg van legertop en de Saoedi's. Morsi maakte het hen gemakkelijk omdat hij veel fouten had gemaakt. 
Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi, beter bekend als veldmaarschalk Sisi, 1954 geboren, is een Egyptisch politicus en militair. Sinds 8 juni 2014 is hij president van Egypte. Hij is vriend van het Saoedisch koningshuis. 
IRAK EN SYRIË, 2011-2018.
Bashar al Assad; volgde in 2000 zijn vader Hafiz al Assad op. 
Kreeg in zijn eigen land Syrië veel tegenstand. Tegen hem streden het 'Vrije Syrische Leger' en enkele rebellengroepen, zoals die van de Iraakse terrorist Baghdadi. Die had toen plannen voor IS. 
IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi - Foto EPA
Met medewerking van Iran stuurt ook Hezbollah zijn strijders, maar die steunen juist Assad, net als de Russen. De Saoedische geestelijken zijn woedend over de Iraanse interventie. 
In 2013 verovert Baghdadi de stad Raqqa. Er volgt een terreur van ISIS met groepsexecuties en kruisigingen. ISIS is tegen afgoderij en daarom worden beelden en andere cultuurschatten vernietigd. Het is het ongetemde wahabisme in zijn puurste vorm. 
Tempel van Baal- Shamin, Syrië. Opgeblazen door ISIS. 
Nieuwe strijders voor ISIS stromen van overal toe, ook van Europa. 
Saoedi-Arabië distantieert zich van ISIS, ontkent banden met Wahabisme. Maar ook in Saoedi-Arabië is erg veel verwoest aan historisch erfgoed. 
De Saoedi's steunen, samen met de Golfstaten, het "Leger van Islam'. Deze zijn minder wreed dan ISIS, maar ze willen Syrië wel zuiveren van sjiieten. 
Keerpunt is wanneer Obama verzuimt in te grijpen, wanneer Assad de red line overschrijdt, en tegen de waarschuwingen in toch chemische wapens inzet tegen de bevolking.
Rusland steunt Assad. ISIS wordt in 2017 verslagen, mede dank zij de bombardementen van Amerika en de geallieerden. 
De ontruimde gebieden worden weer ingenomen door Assad, Hezbollah, en de Iraanse troepen. 
Ongeveer 500.000 mensen kwamen om, 90 % hiervan was slachtoffer van Assad. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht. 
IRAN 2014-2019.
Voortdurend heerst er onvrede, maar de Revolutionaire Garde herstelt steeds de 'rust'. Iraniërs leiden feitelijk een dubbelleven, thuis vrij, muziek, alcohol, vrouwen ongesluierd... Openbaar netjes fundamentalistisch. 
Vrouwen gaan wél  regelmatig de straat op om hun afkeer te tonen van de chador. 
Mars in het kader van de campagne van Mousavi. Groen is de kleur van zijn partij.
Deze zogenaamde Groene  Revolutie vonds plaats in 2009. Moussavi probeerde Ahmadinejad te verslaan, die de radio- en tv-stations beheerste. 
Iran bevriest zijn nucleair programma vanaf 2012, omdat de sancties erg zwaar drukken op het land. Een akkoord wordt bereikt in 2015. 
Nieuwe demonstraties in 2017 worden wreed neergeslagen. Het land gaat gebukt onder de gevolgen van de Iraans-Iraakse oorlog. 

Wel beheersen de ayatollahs vier Arabische hoofdsteden: Beiroet, Damascus, Bagdad en Saana (Jemen). 
In Syrië in Irak strijden ze tegen ISIS. 
Saoedi-Arabië volgt de Iraanse opmars met grote ongerustheid, want hun leiderschap in de moslimwereld is in het geding. Het nucleair akkoord tussen Iran en de VS verontrust hen.
Hun onderlinge strijd wordt uitgevochten in Jemen. Die strijd woedt al vanaf 2011 tot nu toe. 
Een Jemeniet loopt langs huizen, verwoest door Saudische bombardementen. Foto EPA.
Inmiddels is de humanitaire crisis in Jemen bijna even groot als die in Syrië. 
Moord aan de Bosporus, Turkije-Saoedi-Arabië 2015-2019.
Mohamed Bin Salman, in 2019.
MBS wordt in 2015 minister van defensie en hoofd van de koninklijke rechtbank. Later wordt hij ook kroonprins. Is aanvankelijk ambitieus om zijn land te moderniseren, vrouwen mogen onder andere autorijden. De ene gropering vindt hem te ver gaan, de andere juist niet ver genoeg, hoe dan ook duldt MBS geen kritiek en menigeen belandt in de gevangenis.
Op 2 oktober 2018 wordt Kashoggi vermoord. Erdogan zet de ontkennnende Saoedi's pijnlijk te kijk, door een video te laten zien van de plek van de moord. Het is zeer vernederend voor Saoedi-Arabië, daar algemeen wordt aangenomen dat de kroonprins zelf persoonlijk opdracht voor de moord heeft gegeven. Internationale sancties dreigen, maar de koninklijke familie sluit de gelederen en ook de imam van de Grote Moskee neemt hem in bescherming. Volgens hem is de kroonprins 'goddelijk geïnspireerd'. 
Mohamed Bin Salman blijft dissidenten opjagen, gevangen zetten en martelen. De verhouding met Iran verslechtert verder. 
Qassem Soleimani, 1957-2020.
Iraanse generaal, Suleiman. De Saoedische kroonprins schakelt de Amerikanen in voor een gerichte wraakactie op Iran nadat Iran een Saoedische olie-installatie zwaar beschadigd had. Suleiman wordt gedood door een Amerikaanse raketaanval, in opdracht van Trump. 
Suleiman bestreed in zijn leven zowel Al Qaida als ISIS. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten