donderdag 11 februari 2021

Rechts in beeld, Frans Bromet, deel I - 2021

Maker Frans Bromet (geboren 1944)
Deze docu viel samen met een nieuwsfeit: Thierry Baudet was opnieuw in de aandacht vanwege een artikel in Elseviers Weekblad. In juli waren er diverse app-berichten verstuurd van Forum voor Democratie-leden, waarin duidelijk racistische taal werd uitgesproken. Thierry Baudet werd ter verantwoording geroepen door journalisten. Hij sommeerde iedereen naar 'de patatbalie' te komen. Daar aangekomen zei hij niets, ontkende alles én... beschuldigde de journalisten ervan corona te verspreiden...
Baudet voor de camera.
Een mooiere illustratie voor wat de docu wilde zeggen was er niet. Want Bromet probeerde met 'rechts' in gesprek te komen, hij wilde hun denkbeelden voor de camera brengen. Maar van de coryfeeën, Baudet, Wilders, ja zelfs van alle 80 VVD-ers op de kieslijst, kreeg hij alleen maar nul op het rekest.
Wilders praat met De Telegraaf in Rechts in beeld.
NTR
Rechts praat niet met Frans Bromet.
Arjen Fortuin noemt het in zijn commentaar in de NRC van 10 februari "een zorgwekkend beeld van de regiezucht in Den Haag, en het gebrek aan visie."
Rechts in beeld wordt een tweeluik, waarin de vader van het GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet zich verdiept in rechtse politiek – ondanks verwijten over de linksigheid van de publieke omroep.
Bromet probeert te praten - als het met Baudet en Wilders niet lukt - met Wybren van Haga. Die adviseert hem het partijprogramma van Forum voor Democratie te lezen. Bromet antwoordt: „Ik heb een hekel aan lezen”, maar Van Haga weigert toch iets te zeggen.
Wybren van Haga; foto van DEZE SITE.
Bromet krijgt overal nul op het rekest, en blijft  daarom zijn toevlucht zoeken bij de wat mindere goden van rechts.
Bas Paternotte, redacteur van The Post Online. 
TPO is een internetsite van rechtse signatuur, ooit opgericht als tegengeluid tegen de opiniesite Joop.nl.
Bij Paternotte bleek enige schroom te bestaan om ‘rechts’ te zijn; Paternotte vertelde dat hij vooral ‘niet links’ en ‘realistisch’ was.

[Enige achtergrond van The Post Online (die ik nog niet kende:)
Opiniewebsite Joop, de site waartegen TPO zich al sinds haar oprichting afzet, noemt ThePostOnline en weblog Geenstijl onderdeel van 'de Nederlandse "alt-right" die voortdurend jagen op hen onwelgevallige meningen om die met verbaal geweld het zwijgen op te leggen'. (....) Voorts wordt de hoofdredacteur van TPO in dit stuk aangeduid als 'de Grand Wizar van The Post Online', een verwijzing naar de Ku Klux Klan. De hoofdredacteur van TPO reageert op deze beschuldigingen door te schrijven: 'Zelf heb ik nog nooit een witte puntmuts gedragen of mensen gelyncht, dus de vergelijking met Grand Wizard vind ik ietsjes vergezocht. Wel is het zo dat een brandend kruis in je tuin, zeker in de wintermaanden, voor een behaaglijke warmte kan zorgen waardoor de terrasverwarmer uit kan blijven, wat goed is voor het milieu.']
Dit is die bekritiseerde hoofdredacteur, Bert Brussen (1975) Hij schreef eerder voor GeenStijl.nl en werkte als freelance journalist voor diverse kranten en bladen.
(Brussen speelt geen rol in de docu.)
Een ander die Bromet wél te spreken kon krijgen was Rutger van der Noort:
Dr. Rutger van den Noort (1982)
Maar, opvallend: Rutger van den Noort is al sinds twee maanden geen lid meer van Forum voor Democratie. Ik vond het geen onaardige jonge man. Dit was echter zijn 'diepgaande' (maar wel beeldende) opvatting over het door Bromet ingebrachte feit van verdwijnen van biodiversiteit en insecten:
 „Als ik op mijn rug in de tuin lig, denk ik nooit: ik wou dat er meer insecten waren.” En: „Vroeger waren er tweeduizend typen vogeltjes, nu duizend. Is dat een probleem?”

Bromet ging ook praten met oud-leerling Rutger Castricum.
Foto van DEZE SITE.
„Wat doe ik fout?” vroeg hij aan Castricum. 
Deze was niet verbaasd: 
„Je vraag is ook wel een beetje ingewikkeld. Politieke visie? Het gaat nu om wat er speelt en wie daar de beste mening bij heeft.” Ook bij links ontbreekt die visie op de toekomst, haastte hij zich te zeggen, „de laatste tien jaar”.

Bromet vroeg ook aan de schrijver van een pas verschenen boekje over Forum voor Democratie naar de denkbeelden van Forum.
 
Uitgave 2020, auteur Chris Aalberts.
Chris Aalberts volgt FvD vanaf 2015. In de Docu maakte hij zich heel vrolijk over Thierry Baudet en Forum. Dit is wat Bol.com zegt over Aalberts boek:
"In 2019 wordt Baudet alleenheerser, Forum extremer en de sfeer grimmiger. Partijleden deinzen er niet voor terug om critici te intimideren. Chris Aalberts was er vanaf het prille begin bij, toen Forum nog een denktank was aan de Amsterdamse Herengracht. In 'De partij dat ben ik' - het resultaat van vijf jaar verslaggeving - reconstrueert hij de opkomst van de beweging van Thierry Baudet. Hij analyseert de inhoudelijke koers, het stormachtige succes en de organisatie."
Chris Aalberts met Baudet.
Henk Uildriks, wilde wel praten. Ik weet zijn rol niet meer precies. 
Danny van der Sluis, geboren 1963. Thans lid 50Plus. Was eerder senator. 
Ex PVV-lid. Ik vond op internet, dat hij enigermate afstand had genomen van de 'Minder'minder'- uitspraak van Wilders.  Met nog iemand anders had hij in een schriftelijke verklaring aangegeven 'tegen het wegzetten van geïntegreerde en hardwerkende bevolkingsgroepen te zijn’.
Dit feit kwam niet voor in de docu. Wel dat het hem daarna moeilijk was gemaakt door de PVV.
Ik citeer nog een keer Arjen Fortuin: 

"Intussen had Bromet wel iets ernstigs te pakken. Want hoe giechelig zijn researcher ook werd van al die vergeefse telefoontjes naar partijburelen, waaróm wil niemand met Frans Bromet praten? Zelfs het verzoek aan de VVD om met één van de tachtig kandidaat-Kamerleden te mogen praten, leverde slechts een botte weigering op."

Dat is ook mijn conclusie. Ton en ik hebben ooit wel eens geprobeerd contact te maken met een politieke partij (D66) en hoorden niets op onze vraag. Het geeft je het gevoel dat je er voor hen niet toe doet.  
Dit gevoel bekroop me ook bij deze documentaire. Waarom is Bromet (liever: de kijker) het niet waard om de denkbeelden uitgelegd of voorgelegd te krijgen? Rechts bekritiseert altijd de NPO, nu krijgen ze de kans hun verhaal te doen, dóen ze het niet. 
Ik besluit dan maar weer met iets vrolijks, weer uit het NRC: 
Laura Bromet, Kamerlid voor GroenLinks, dochter van Frans. 
"De komische werking van Bromets interviewtechniek maakte dat het geen deprimerende televisie werd – nog los van het feit dat tijdens het gesprek met Kamerlid Laura Bromet op de achtergrond onophoudelijk een kat Bromet te zien was, die zich omstandig zat te wassen op de keukentafel. Zo makkelijk kan filmen lijken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten