donderdag 11 februari 2021

Het Gedoogdrama, Piet de Blaauw en Frénk van der Linden 2021.

Rutte, Verhagen en Wilders presenteren op 30 september 2010 het regeerakkoord.
Beeld Werry Crone
Trouw kopte: 

Kabinet-Rutte: meest controversiële coalitie ooit

De makers van de docu, in de advertentie van M. 
Maxime Verhagen, Mark Rutte en Geert Wilders, 
de hoofdrolspelers bij het Gedoogkabinet Rutte I
Regeerperiode van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012
In deze documentaire interviewt Frénk van der Linden enkele hoofdrolspelers over dit kabinet. 
Opmerkelijk genoeg wilden de hoofdrolspelers Verhagen, Rutte en Wilders niet meewerken. Ook Ab Klink ontbrak, en ik miste ook Ad Koppejan. 
Ad Koppejan, 1962. Samen met Kathleen Ferrier en Ab Klink was hij tegen de formatiebesprekingen met de PVV
Kathleen Ferrier, 1957.
Ab Klink, 1958
Ab Klink vertrouwde de eerste formatiepoging met de PVV niet, en deed daarvan kond aan het CDA. Daarop brak Wilders de onderhandelingen af, omdat het CDA volgens hem onbetrouwbaar was. Klink was toen 'aangeschoten wild' binnen het CDA, en trok zich terug. 
Meteen daarna gaf Wilders aan toch verder te willen praten. 
Job Cohen, geïnterviewde. Geboren 1947.
Cohen in 2010. Éven is er een afspraak gemaakt voor onderhandelingen tussen hem en Rutte. toen Rutte het helemaal gehad had met Wilders. Maar nog geen dag later lagen de zaken alweer anders, en werd de afspraak met Cohen afgezegd. 
Oud-minister Leers over Rutte I: ‘Informateur Lubbers wilde dat ik het kabinet liet vallen’
Gerd Leers in de docu.
Destijds als minister voor Asiel en Migratie.  Het was voor hem uitermate moeilijk om aan de eisen van de PVV te voldoen wat betreft immigratie. 
‘Hij drukte me zo in de verdediging’, zei Leers zeven jaar geleden in een uitgebreide reconstructie in de Volkskrant. ‘Steeds die schaduw boven mijn moeizame pogingen iets te bereiken.’  Het gaat helemaal mis als Leers in het najaar van 2011 in een blad van het CDA zegt dat migratie ook een ‘verrijking’ voor de samenleving kan betekenen.
Ivo Opstelten was een tweede informateur. Hij kwam ook in de documentaire aan het woord. 
Tweede van links, Opstelten begin januari 2021. 
Informateur Ruud Lubbers had in 2010 al snel spijt van zijn suggestie om over rechts te regeren. De oud-premier probeerde daarna actief  het kabinet-Rutte I te laten vallen/ Dat is een saillant nieuwtje in de docu, 
Geert Wilders in 2010, hij werd toen 'politicus van het jaar.'
Powned stelde de vraag: 'Meneer Wilders, waarom staat u niet in het midden?'
In het Gedoogkabinet Rutte I heeft Wilders het het meeste voor het zeggen en krijgt steun van premier Mark Rutte en CDA-leider Maxime Verhagen. Ze vinden dat Leers, gelet op het gedoogakkoord, heel wat uit te leggen heeft. Dat doet Leers, al voelt hij zich in de steek gelaten en stemt het Wilders niet tevreden. Leers schreef daarna in zijn dagboek: ‘Een onnodige escalatie uit rancune van een man die niet kan incasseren en zijn positie aangrijpt om zijn gelijk af te dwingen.’

In de documentaire voegt Leers daaraan toe dat hij in die dagen ook meermaals Ruud Lubbers (1939-2018) op bezoek krijgt. De man die rechts aan tafel had gebracht, vond nu dat ‘zo snel mogelijk het licht mocht worden uitgedaan’. Als Leers de eer aan zichzelf hield, zou het kabinet vallen.

Leers vond de druk van Lubbers ‘opmerkelijk’, maar dacht ook: ik ben hier de minister. Hij stapte niet op, ‘maar achteraf had ik het moeten doen’. Het kabinet viel uiteindelijk een half jaar later, na mislukte besprekingen in het Catshuis over bezuinigingen.
Boek verscheen in 2018.
In zijn postuum verschenen Persoonlijke herinneringen schrijft Lubbers dat hij bij de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV een belangrijke clausule had: Ernst Hirsch Ballin moest minister van Justitie worden. Met zijn ‘intellectuele kracht’ zag hij Hirsch Ballin als ‘de bewaker van Wilders’. Maar als Opstelten de informatie afrondt, blijkt dat niet te gebeuren. De echtgenote van Hirsch Ballin vindt het ‘ontoelaatbaar’. Over Lubbers’ latere aansporing aan Leers staat er niets.
In de documentaire treden buiten de al genoemde mensen op: Henk Bleker, destijds partijleider van het CDA; Hero Brinkman en Fred Teeven.  
Henk Bleker in Het Gedoogdrama
Henk Bleker destijds. Na een interim-voorzitterschap van het CDA kreeg hij het staatssecretariaat van Eonomische Zaken, Landbouw en Innovatie in het kabinet Rutte I.
Mijn persoonlijke mening: deze man heeft heel veel kwaad gedaan in het landbouwbeleid, Het kon hem ook weinig schelen dat er serieuze oppositie was van mensen die de kernwaarden van het CDA zagen aangetast. (Ferrier). Ik vond deze karikatuur: 
Met daaronder de tekst: 
"Soms kun je het zonder woorden af."
De bordesscene bij het aantreden van het kabinet Rutte, 14 oktober 2010
De PVV ontbreekt, was geen coalitie-, maar een gedoogpartner. 
Taartdiagram aantal zetels Rutte (met aandeel van gedoogpartij PVV gearceerd).
De partijen die het begrotingsakkoord sloten
Hero Brinkman in de docu.
Een 10 jaar jongere Mark Rutte. 
In de docu ook de vreselijke beelden van het CDA-congres, met een bijna huilende Maxime Verhagen, en zijn slijm-maatje Camiel Eerlings.
Camiel Eerlings 'geloofde in die partij (het CDA)'.
Terzijde: deze heer, Halbe Zijlstra, maakte ook deel uit van Rutte I. Geen rol in deze docu. 
De vormgeving van de docu vond ik niet altijd even mooi. Beelden zoals deze, het filmscherm geprojecteerd op een of ander interieurstuk, waren niet aan mij besteed. 
De interviews werden gehouden in sociëteit De Witte
De meeste indruk maakte op mij Kathleen Ferrier, met haar moedige verzet tegen de smaenwerking met de PVV. Ze stond vrijwel alleen maar hield dapper stand. Ze vertelde ook wat haar troostte (eigenlijk: verzoening bracht): het wass dit lied van Mercedes Sosa, wat ze prachtig citeerde in het Spaans:
Mercedes Sosa, La Maza. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten